Σελίδες

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Δικαστήριο κρίνει αντισυνταγματικά τα Μνημόνια που επέβαλαν μειώσεις αποδοχών και επιδομάτων

eirhnodikeio_mhmonio_1-7-2012 
















Οι δύο μνημονιακοί νόμοι 3833/2010 και 3845/2012, που επέβαλαν μείωση των αποδοχών...
και των επιδομάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο, κρίθηκαν από το Ειρηνοδικείο της Αθήνας αντίθετοι στο Σύνταγμα, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) αλλά και στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας.
Πρόκειται για την υπ' αριθμ. 599/2012 απόφαση - εκόδθηκε από την Ειρηνοδίκη Σταυρούλα Κουτρουβίδα - η οποία είναι η πρώτη που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την κρίση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε αποφανθεί ότι οι μνημονιακοί περιορισμοί στις αποδοχές, τα δώρα κ.λπ. των εργαζομένων είναι συμβατοί με τις επιταγές του Συντάγματος και την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.
Αντίθετα, το Ειρηνοδικείο Αθηνών έκρινε - η απόφαση έχει δημοσιευθεί στο νομικό περιοδικό «Επιθεώρησης Εργατικού Δικαίου» (τεύχος 10/2012) - ότι τόσο ο νόμος 3833/2010, που αφορά τα επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης, όσο και ο νόμος 3845/2012 για τα μέτρα εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό ταμείο ΔΝΤ είναι αντίθετοι στα άρθρα 4, 22, 23, 25, 28 και 106 του Συντάγματος, στο άρθρο 11 της ΕΣΔΑ και στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 151/1978 και 14/1981.

 
Αναλυτικότερα, στην απόφαση του Ειρηνοδικείου επισημαίνεται, μεταξύ άλλων ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν σε βάρος των εργαζομένων:
*πραγματοποιούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στη συλλογική αυτονομία με αποτέλεσμα να καταλύουν τα άρθρα 22 και 23 του Συντάγματος,
*αντί να συνοδεύονται από αντισταθμιστικά μέτρα, όπως είναι η μείωση των τιμών και των φόρων, αντίθέτως επιβλήθηκαν φοροεισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα.
*αποτελούν παραβίαση του άρθρου 4 του Συντάγματος (περί ισότητας), καθώς έγινε μείωση ίδιου ύψους στις αποδοχές τόσο των υψηλόμισθών όσο και των χαμηλόμισθων.
Σημειώνεται, ότι η απόφαση του Ειρηνοδικείου εκδόθηκε μετά από προσφυγή εργαζομένων στην Ανώνυμη Εταιρεία ΣΤΑΣΥ» (πρώην ΑΜΕΛ Α.Ε.), η οποία είναι θυγατρική της «Αττικόν Μετρό Α.Ε.» και ανήκει στο δημόσιο τομέα.


http://enomenoiblogers.blogspot.com

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ένα μεγάλο "ΜΠΡΑΒΟ" στήν γενναία Ελληνίδα, τήν έντιμη και άξια Δικαστίνα!
Η Κα Σταυρούλα Κουτρουβίδα με τήν ΙΣΤΟΡΙΚΗ της Δικαστική Απόφαση αποκαθιστά τήν Τιμή και τό κύρος τής ελληνικής Δικαιοσύνης: οι Έλληνες οφείλουν να θυμούνται τό όνομά της και να τήν περιβάλλουν με σεβασμό κι εκτίμηση και να τήν προστατεύσουν έναντι πάσης ενδεχομένης τιμωρίας της από τούς προδότες Πικραμμένους και τό πουλημένο συνάφι τους!