Σελίδες

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

"Έπρεπε να είχαμε συγκρουστεί μετωπικά με τα συμφέροντα"



Συνέντευξη στον Κώστα Πασίση

Η κυβέρνησή μας έπρεπε να ήταν πιο αποφασιστική στη σύγκρουσή της με τα κατεστημένα συμφέροντα της χώρας μας.

Αυτό υπογραμμίζει η υπουργός Εξωτερικών και υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Αθήνας Ντόρα Μπακογιάννη, κάνοντας έναν απολογισμό της πενταετούς διακυβέρνησης της ΝΔ. Η υπουργός Εξωτερικών αναγνωρίζει ότι στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση οι πολίτες θα κρίνουν τις συμπεριφορές των στελεχών που πλήγωσαν την κυβέρνηση, αλλά κυρίως το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Κώστας Καραμανλής στη ΔΕΘ.
ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ
Αναφορικά πάντως με το αποτέλεσμα των εκλογών, επισημαίνει ότι τίποτε ακόμη δεν έχει κριθεί και τονίζει ότι «καμία δημοσκόπηση δεν βγάζει κυβέρνηση». Πιστεύει μάλιστα ότι η ΝΔ θα εξασφαλίσει τη νίκη στις 4 Οκτωβρίου.

Η Ντόρα Μπακογιάννη τάσσεται καθαρά υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και αποκλείει το σενάριο των κυβερνήσεων συνεργασίας, επικαλούμενη την εμπειρία του παρελθόντος. Επιπλέον κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι όσο ήταν στην αντιπολίτευση, ποτέ δεν έδειξε διάθεση συνεργασίας. «Δυστυχώς βρήκαμε μπροστά μας στείρα άρνηση», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ερ.: Με ποια κριτήρια έμειναν εκτός ψηφοδελτίων ο Σ. Τσιτουρίδης και ο Π. Δούκας, ενώ αντίθετα περιελήφθησαν ο Ευάγγελος Μπασιάκος και ο Αλ. Κοντός; Ποια είναι τα ηθικά όρια;

Απ.: Όπως ξέρετε, η κατάρτιση των ψηφοδελτίων ήταν απόφαση του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει δώσει και τις σχετικές απαντήσεις. Το θέμα πλέον έχει λήξει. Τώρα είναι η ώρα της μάχης. Η ώρα που όλοι οφείλουμε να βγούμε μπροστά με ενότητα και συστράτευση. Να μιλήσουμε για το έργο μας, για το σχέδιό μας για το μέλλον, για το χάσμα που μας χωρίζει από το λαϊκισμό και τα ευχολόγια του ΠΑΣΟΚ. Καλούμαστε όλοι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό χρειάζεται η παράταξή μας και ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας, αυτό έχει ανάγκη ο τόπος για να μην γυρίσει πίσω στο παρελθόν και αυτό είμαστε όλοι αποφασισμένοι να κάνουμε.

Ερ.: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σας χωρίζει από το ΠΑΣΟΚ μια διαφορά 5 έως 6,5 μονάδων. Αυτά τα δημοσκοπικά δεδομένα μπορούν να ανατραπούν και με ποιο τρόπο;

Απ.: Τίποτα δεν έχει κριθεί. Καμία δημοσκόπηση δεν βγάζει κυβέρνηση. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την επιλογή των πολιτών. Την ώρα της κάλπης, ο κάθε πολίτης αναλαμβάνει την ευθύνη του, κάνει πραγματικές επιλογές. Επιλογές που καθορίζουν τη ζωή του. Στις 4 Οκτωβρίου οι πολίτες θα συγκρίνουν πρόσωπα, προτάσεις και πολιτικές. Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: ψήφος στον Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία, που με ευθύτητα παρουσιάζουν ένα συγκροτημένο σχέδιο για να βγούμε από την κρίση ασφαλείς και ισχυροί, ή ψήφος στον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, που πίσω από τις αοριστολογίες και τα ευχολόγια, ουσιαστικά υπόσχονται μεγαλύτερους φόρους και μεγαλύτερα χρέη. Προσωπικά, είμαι βέβαιη ότι οι πολίτες με ωριμότητα και υπευθυνότητα, θα επιλέξουν τη Νέα Δημοκρατία. Είμαι βέβαιη ότι η παράταξή μας θα περάσει το μήνυμά της στον κόσμο και θα εξασφαλίσει τη νίκη στις 4 Οκτωβρίου.

Ερ.: Ποιο είναι το κίνητρο για ένα δυσαρεστημένο Νεοδημοκράτη να ψηφίσει εκ νέου ΝΔ;

Απ.: Η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία είναι επιλογή ευθύνης. Είναι ψήφος προοπτικής για την Ελλάδα. Είναι ψήφος για ένα αύριο σιγουριάς. Ένα αύριο που θα στηρίζεται πάνω στα γερά θεμέλια που χτίζουμε σήμερα. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει κόσμος της παράταξης που νιώθει απογοήτευση από λάθη που κάναμε, από καθυστερήσεις που δείξαμε, από συμπεριφορές που πλήγωσαν τη βάση μας. Όμως αυτά δεν μπορούν να ακυρώσουν το σημαντικό έργο που έχουμε κάνει για την Ελλάδα. Δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι είμαστε η μόνη δύναμη συνέπειας, η μόνη δύναμη που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα και να της δώσει νέα δυναμική, νέα προοπτική και ελπίδα. Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα. Να πάρουμε τις δύσκολες αποφάσεις που χρειάζονται και να προχωρήσουμε μπροστά. Να μην γυρίσουμε στο παρελθόν που όλοι θυμόμαστε. Στο παλιό γνωστό ΠΑΣΟΚ, της δημοκοπίας, του λαϊκισμού, των υποσχέσεων που μένουν στα λόγια. Όλοι μαζί το απορρίψαμε αυτό το ΠΑΣΟΚ το 2004 και ξανά το 2007. Μαζί με όλο τον κόσμο της παράταξης θα το απορρίψουμε και πάλι.

Ερ.: Σ’ αυτές τις εκλογές θα κριθούν οι πολιτικές που εφαρμόσατε ή οι συμπεριφορές των στελεχών που πλήγωσαν την κυβέρνηση;

Απ.: Ξεκάθαρες κουβέντες, όλα κρίνονται. Κυρίως όμως σ’ αυτές τις εκλογές, αποφασίζουμε για το αύριο. Εμείς μιλήσαμε για τις πραγματικές επιλογές που έχει η χώρα αυτή τη δύσκολη παγκοσμίως περίοδο. Προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα, συγκροτημένο σχέδιο. Για να νοικοκυρέψουμε και να βάλουμε σε τάξη την οικονομία μας, για να θέσουμε τέλος στις χρόνιες παθογένειες και τα κατεστημένα που κρατούν την Ελλάδα πίσω, και να προχωρήσουμε μπροστά. Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός μίλησε με ειλικρίνεια, χωρίς ωραιοποιήσεις, και παρουσίασε το πρόγραμμα διακυβέρνησης της ΝΔ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αυτό το πρόγραμμα καλούνται να επιλέξουν οι πολίτες στις 4 Οκτωβρίου.

Ερ.: Κάνοντας έναν απολογισμό της πενταετούς διακυβέρνησης, ποια ήταν τα μεγαλύτερα λάθη σας;

Απ.: Το γεγονός ότι σε ορισμένα ζητήματα δεν προχωρήσαμε αρκετά τολμηρά και χάσαμε πολύτιμο χρόνο. Ευθέως σας μιλώ. Εκεί που η κοινωνία μας έλεγε «είμαστε μαζί σας, προχωρήστε στις αλλαγές», εμείς επιδιώκοντας το διάλογο και τη συνεννόηση, αφήσαμε χώρο σε συντεχνίες και συμφέροντα που μόνο στόχο είχαν να δυναμιτίσουν το διάλογο, να μην προχωρήσει καμιά αλλαγή. Αυτό ήταν ένα λάθος το οποίο μας κοστίζει τώρα, την ώρα της κρίσης. Η σύγκρουση με αυτά τα κατεστημένα, αυτά τα παγιωμένα συμφέροντα πρέπει από εδώ και πέρα να είναι ολομέτωπη. Αλλιώς η Ελλάδα θα μείνει δέσμια των προβλημάτων και των παθογενειών που καθημερινά δυσκολεύουν τη ζωή των Ελλήνων, που στέκονται εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού, σε κάθε μεταρρύθμιση. Και η χώρα δεν το έχει αυτό το περιθώριο.

Ερ.: Θα έχει εκλογικό κόστος για το ΠΑΣΟΚ η απουσία Σημίτη από τα ψηφοδέλτια του κόμματος;

Απ.: Να κάνω εγώ πρόβλεψη για το εκλογικό κόστος της απουσίας Σημίτη δεν μπορώ• είναι κάτι που αφορά το ΠΑΣΟΚ.

Ερ.: Αποκλείετε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ στο μέλλον, αν υπάρξει πολιτικό αδιέξοδο και το επιβάλλουν οι κοινωνικές συνθήκες;

Απ.: Το έχω επαναλάβει πολλές φορές. Ειδικά στην κρίσιμη αυτή συγκυρία η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια δυνατή, αυτοδύναμη κυβέρνηση η οποία θα μπορεί να κρατήσει σταθερά το τιμόνι της χώρας και να κάνει τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να εξασφαλίσει η Ελλάδα σιγουριά, δυναμική και συγκριτικό πλεονέκτημα στο αύριο. Από την εμπειρία του παρελθόντος, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τις κυβερνήσεις συνεργασίας στον τόπο μας. Οι συνθήκες αυτές δεν έχουν αλλάξει και ούτε νομίζω ότι θα αλλάξουν στο άμεσο μέλλον.

Ερ.: Αλήθεια, θα συμφωνούσατε με την άποψη για τη θεσμική θωράκιση του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών;

Απ.: Θα συμφωνούσα να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση του θέματος, εξετάζοντας όλες τις παραμέτρους. Βεβαίως αν παρθεί μια απόφαση υπέρ, θα πρέπει να αναζητηθούν θεσμικές λύσεις και παρεμβάσεις κατά την επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. Εδώ δεν χωράνε πολιτικοί καιροσκοπισμοί. Μιλώντας γι’ αυτό να σας πω ότι το ίδιο το πολιτικό σύστημα έχει ανάγκη ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων, αν θέλουμε πραγματικά να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος. Για ένα τέτοιο κράτος πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα των χρόνιων παθογενειών του πολιτικού μας συστήματος. Χρειαζόμαστε ένα εκλογικό νόμο που θα περιορίζει την εξάρτηση από τα μεγάλα οικονομικά και επικοινωνιακά συμφέροντα. Είναι απαραίτητο να υπάρξουν νέοι κανόνες για τη διαφάνεια και το πολιτικό χρήμα, καθώς και ο θεσμικός περιορισμός των υπερεξουσιών των κυβερνήσεων σε σχέση με τη Βουλή, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς φορείς και βεβαίως τον ίδιο τον πολίτη.

Ερ.: Γιατί ως κόμμα δεν είχατε υιοθετήσει, όταν ψηφίζατε το εκλογικό σύστημα, το γερμανικό μοντέλο;

Απ.: Στο δημόσιο βίο της χώρας επικρατεί μια κρίση εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας και κυρίως αντιπροσώπευσης. Αν θέλουμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση χρειαζόμαστε ένα εκλογικό σύστημα το οποίο θα διασφαλίζει ότι η κυβέρνηση θα είναι ισχυρή με το ρόλο του βουλευτή ενισχυμένο. Ένα σύστημα που θα δημιουργεί μια στενή σχέση εκπροσώπησης μεταξύ του πολίτη και των πολιτικών εκπροσώπων, καθώς και θα διευρύνει την αυτονομία του από εξωθεσμικά κέντρα. Για να έχουμε ένα τέτοιο σύστημα, χρειαζόμαστε έναν εκλογικό νόμο με τα βασικά χαρακτηριστικά του γερμανικού συστήματος, μια αναδιοργάνωση της χώρας σε περιφερειακό και διοικητικό επίπεδο καθώς και την καθιέρωση της ψήφου για αποδήμων. Στο παρελθόν, όταν κάναμε μια προσπάθεια για ουσιαστικές αλλαγές κατά τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος ο Γιώργος Παπανδρέου, δυστυχώς, δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.


Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Ερ.: Κυρία Μπακογιάννη, η Νέα Δημοκρατία οδηγεί σήμερα τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, επικαλούμενη προβλήματα στην οικονομία. Είστε ικανοποιημένη από την οικονομική πολιτική των τελευταίων πεντέμισι χρόνων; Σε ποιους τομείς θα έπρεπε κατά τη γνώμη σας να έχουν γίνει πιο τολμηρά βήματα;

Απ.: Προφανώς και δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένη. Κατά τη διάρκεια των πεντέμισι χρόνων έγιναν λάθη και καθυστερήσεις. Όμως ας είμαστε δίκαιοι. Η κυβέρνησή μας έκανε έργο σημαντικό. Και εμείς τολμάμε να συγκρίνουμε τα μεγέθη: το 2004, φεύγοντας το ΠΑΣΟΚ μας άφησε το έλλειμμα στο 7,5% και την ανεργία στο 11%, σε μια ευνοϊκή διεθνή συγκυρία. Αντίθετα, η δική μας οικονομική πολιτική απέδωσε καρπούς μέχρι το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Κατά τη διάρκεια των πεντέμισι χρόνων περιορίσαμε σημαντικά τα ελλείμματα, μειώσαμε δραστικά την ανεργία, καταφέραμε να διατηρήσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη και λύσαμε το χρόνιο πρόβλημα της Ολυμπιακής, το οποίο μας κόστιζε ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα. Αλλά και με το ξέσπασμα της κρίσης, πήραμε άμεσα μέτρα για την εγγύηση των καταθέσεων, την προστασία των δανειοληπτών, την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς και τη στήριξη κρίσιμων τομέων όπως του τουρισμού και της οικοδομής. Κακά τα ψέματα. Εμείς απευθυνόμαστε στον Έλληνα πολίτη με απόλυτη ειλικρίνεια και έχοντας ένα αναλυτικό πακέτο μέτρων, ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα για την έξοδο από την κρίση, ζητάμε ξεκάθαρα την ψήφο του.

Ερ.: Οι προτάσεις του πρωθυπουργού συνιστούν τη βάση ενός νέου προγράμματος σύγκλισης. Είναι αυτό αρκετό ή μήπως έχουμε ανάγκη από ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους φορείς της αγοράς, ώστε να πετύχουμε την αναγκαία συναίνεση σε κρίσιμα θέματα, όπως οι εργασιακές σχέσεις, η εισοδηματική πολιτική, το περιβάλλον, οι επενδύσεις και η προστασία του καταναλωτή;

Απ.: Και βέβαια χρειάζεται συναίνεση προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά. Αδιαμφισβήτητα, βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Και για το λόγο αυτό πριν από έξι μήνες ζητήσαμε συνεννόηση, ούτε καν συναίνεση, με την αντιπολίτευση προκειμένου να βρούμε ένα ελάχιστο πλαίσιο στο οποίο συμφωνούμε. Δυστυχώς βρήκαμε μπροστά μας μόνο στείρα άρνηση. Το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε την καταβολή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε δόσεις, την αναστολή των πλειστηριασμών για χρέη έως 200.000 ευρώ προς τις τράπεζες, την απόσυρση αυτοκινήτων, την απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.
ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: