Σελίδες

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Πες όχι στην Πείνα με ένα SMS

Για δεύτερη χρονιά, η ActionAid μας καλεί να υποστηρίξουμε το έργο της για την καταπολέμηση της πείνας στις αναπτυσσόμενες χώρες στέλνοντας με sms τη λέξη ΑΑ στο 19454, από 21 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου 2009.

Κάθε 6’’ ένα παιδί στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου πεθαίνει από την πείνα όταν στον κόσμο υπάρχει άφθονη τροφή για όλους μας. Σήμερα, 1,02 δισ. άνθρωποι δεν έχουν αρκετή τροφή. Δηλαδή περισσότεροι άνθρωποι από τον πληθυσμό της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Καναδά μαζί, πεινούν. Από το 2008 ο αριθμός των χρόνια πεινασμένων αυξάνεται κατά 275.000 άτομα κάθε μέρα.
πατηστε στον τίτλο για όλο το άρθρο



Από τη Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2009 και για δύο εβδομάδες, η ActionAid δίνει την ευκαιρία σε όλους μας να βοηθήσουμε όσους περισσότερους φτωχούς ανθρώπους μπορούμε. Δηλώνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας και συνεισφέρουμε ουσιαστικά στέλνοντας με sms ένα μήνυμα ζωής (αξίας 1,19€, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.) και φωνάζουμε “όχι στην πείνα”.

Είναι απλό. Στέλνουμε με sms τη λέξη ΑΑ στο 19454. Τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν για την καταπολέμηση της πείνας.
http://www.actionaid.gr/Article/sms-hunger/27-120.html
MHN ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ

4 σχόλια:

mareld είπε...

Άλκη μου φιλιά και καλημέρα!

Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΑΦΘΟΝΙΑΣ" στην οποία ζούμε έχει επιβάλει ένα πρότυπο ζωής που αποξενώνει τον άνθρωπο από το συνάνθρωπό του, τον απομακρύνει από τις αξίες και τα ιδανικά και τον στρέφει προς μία αδιάκοπη προσπάθεια άντλησης ολοένα και περισσότερων υλικών αγαθών. Αυτή η υλιστική στάση ζωής δεν άφησε ανεπηρέαστες τις κοινωνικές επιστήμες. Έτσι κατά τον τελευταίο αιώνα οι θεωρίες των οικονομολόγων, των κοινωνικών επιστημών αλλά και των πολιτικών φιλοσόφων εστίασαν κυρίως σε θέματα που αφορούν την ποσοτική αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ (οικονομική μεγέθυνση), αδιαφορώντας όμως για τη διόγκωση των οικονομικών ανισοτήτων, οι οποίες ολοένα και ευκολότερα μετατρέπονται σε κοινωνικές ανισότητες. Προβλέποντας αυτήν την εξέλιξη πολύ νωρίτερα, ο Αmartya Sen έστρεψε την προσοχή του πάνω στα ζητήματα της οικονομικής ανισότητας.

Ο Αmartya Sen, o ινδός "οικονομολόγος των φτωχών", είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard, όπου διδάσκει Οικονομία και Φιλοσοφία, και το 1998 τιμήθηκε με την υψηλότερη επιστημονική διάκριση λαμβάνοντας το βραβείο Nobel Οικονομικών Επιστημών για το συνολικό έργο του. Η συμβολή του στην οικονομική επιστήμη είναι τεράστια, όμως δεν περιορίζεται εκεί. Αντίθετα συνδύασε την οικονομική επιστήμη με την ηθική και πολιτική φιλοσοφία, με την κοινωνιολογία και γενικότερα με τις κοινωνικές επιστήμες. Απέδειξε ότι η εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη. Έδειξε ότι οι δημοκρατικές αξίες, όπως η ισότητα, η ελευθερία και η δικαιοσύνη, προάγουν την υλική ευημερία. Άρα μέσα από το πρίσμα του Sen μπορούμε να κατανοήσουμε ότι το να είναι μία κοινωνία δίκαιη αφενός αποτελεί έναν επιθυμητό στόχο αφ' εαυτού και αφετέρου το γεγονός ότι είναι δίκαιη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι και λιγότερο αποτελεσματική. Αντίθετα μία δίκαιη κοινωνία μπορεί να οδηγεί σε μεγαλύτερη οικονομική μεγέθυνση από μία λιγότερο δίκαιη κοινωνία.

Τα συμπεράσματα του Sen, αν εφαρμοστούν στη χάραξη οικονομικής πολιτικής, μπορούν να οδηγήσουν σε μία πραγματική επανάσταση. Διότι οι πολιτικές αναδιανομής που αρκετά χρόνια αποφεύγονταν συστηματικά από τις κυβερνήσεις, αφού τις εκλάμβαναν ως αναποτελεσματικές, ίσως να αξίζουν μία δεύτερη ευκαιρία, αναθεώρηση, αναπροσαρμογή και επανεκτίμηση.

Πιστεύεται ότι το επίπεδο του πολιτισμού μιας κοινωνίας φαίνεται από την πρόνοια που παρέχεται στους φτωχότερους. Και όπως είπε και ένας άλλος μεγάλος φιλόσοφος της εποχής μας, ο John Rawls (1921-2002), σε μία δίκαιη κοινωνία πρέπει οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες να αποβαίνουν προς το μέγιστο όφελος των λιγότερο ευνοημένων. Επιστήμονες, όπως ο Sen, αγωνίστηκαν για τους μη κατέχοντες και δεν έκλεισαν τα μάτια μπροστά στη φτώχεια και τη δυστυχία των χωρών του τρίτου κόσμου. Αυτό που μένει τώρα σε εμάς είναι να αγωνιστούμε με το μυαλό μας αλλά και με τα έργα μας, για να πετύχουμε ποιότητα στην οικονομική ανάπτυξη, ισότητα στις ελευθερίες και τις υποχρεώσεις του καθενός, αλλά πάνω από όλα πρέπει να αγωνιστούμε για μία κοινωνία αξιών, για μία δίκαιη κοινωνία.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Θ. ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ

Matriga είπε...

Άλκη, καλημέρα.
Χωρίς να έχω δει τη δική σου ανάρτηση πριν από λίγο προγραμμάτισα να μπει η ίδια ανάρτηση και γω.
Το βραβείο σου δεν θα το πάρεις; Όχι ότι το έχεις ανάγκη από μένα, αλλά είναι ένδειξη τιμής για το έργο σου.

Καλή δουλειά

marianaonice είπε...

Aντιγράφω από τη @mareld αυτό που ο Ινδός καθηγητής είπε:
"η εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη. Οι δημοκρατικές αξίες, όπως η ισότητα, η ελευθερία και η δικαιοσύνη, προάγουν την υλική ευημερία".

Κάθε τι αντίθετο, είναι εκ του πονηρού και δεν με πείθει!!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΥΤΗ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ.ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.