Σελίδες

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Νίκησαν οι εργαζόμενοι της Coca – Cola


Υπέρ των απεργών του εργοστασίου της Coca - Cola στη Θεσσαλονίκη τάχθηκε το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας απορρίπτοντας την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η πολυεθνική σε βάρος τους σχετικά με το κάλεσμα που απηύθυναν για μποϊκοτάζ στα προϊόντα της.

Το σκεπτικό με βάση το οποίο πάρθηκε η απόφαση ήταν ότι «το μποϊκοτάζ, στο οποίο προτρέπουν το καταναλωτικό κοινό, οι απολυμένοι του εργοστασίου της Coca Cola, δεν έχει ως σκοπό τον ανταγωνισμό αλλά την επαναλειτουργία του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη».

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται εδώ και 335 ημέρες σε απεργία μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για κλείσιμο του εργοστασίου.



Για παραπλάνηση των καταναλωτών με καθαρά προπαγανδιστικές διαφημίσεις που παρουσιάζουν το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης εν πλήρη λειτουργία, με «χαρούμενους ηθοποιούς-εργάτες» ενώ έχει κλείσει, κατηγορούν την Coca Cola οι εργαζόμενοι της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, καλώντας σε συνέχιση του μποϊκοτάζ στα προϊόντα της πολυεθνικής επιχείρησης μέχρι να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο.

Σε ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης αναφέρουν:

«Η πολυεθνική Coca Cola, γνωστή για τις ικανότητές της στο χώρο του marketing και της διαφήμισης, έχει επιδοθεί σε ένα ρεσιτάλ παραπλάνησης και υποκρισίας απέναντι στους Έλληνες καταναλωτές και στον ελληνικό λαό.

Με μια ύπουλη τηλεοπτική διαφήμιση, που σφετερίζεται δημόσιους χώρους  και μνημεία της Θεσσαλονίκης, προσπαθεί να «πείσει»  το καταναλωτικό κοινό  ότι συνεχίζει σαν και πρώτα τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να επισκιάσει τον αγώνα μας για επαναλειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης.

Η Κόκα Κόλα διαφημίζει ότι μένει Ελλάδα τη στιγμή που έχει κλείσει τα εργοστάσια της σε Κέρκυρα,  Ρόδο,  Αθήνα,  Μεσολόγγι,  Πάτρα  και  τώρα  και  στη Θεσσαλονίκη.

Η Κόκα Κόλα δείχνει στη διαφήμισή της «χαρούμενους ηθοποιούς-εργάτες», τη στιγμή που το εργοστάσιο έχει κλείσει, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την απεργία τους με όπλο τους το «μποϊκοτάζ’ και διεκδικούν την επαναλειτουργία του και την επιστροφή τους στην εργασία τους.

Η Coca Cola για μήνες ολόκληρους έκανε τα αδύνατα δυνατά για να μη γίνει γνωστό το «λουκέτο» του εργοστασίου στην Θεσσαλονίκη, επέβαλλε με τα δαπανηρά και προσοδοφόρα για τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης διαφημιστικά μηνύματα την   αποσιώπηση του εννεάμηνου αγώνα μας.

ΤΩΡΑ, μετά τη μεγάλη συμμετοχή του Ελληνικού λαού στο μποϊκοτάζ  η Κόκα Κόλα παραπλανά τους Καταναλωτές με καθαρά προπαγανδιστικές διαφημίσεις που παρουσιάζουν το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης εν πλήρη λειτουργία.

Υπενθυμίζουμε σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες ότι το εργοστάσιο εξακολουθεί να είναι κλειστό  και  ο  αγώνας  μας  συνεχίζεται.

Για αυτό καλούμε το καταναλωτικό κοινό να συνεχίσει το μποϊκοτάζ των  προϊόντων της  πολυεθνικής  Coca Cola  μέχρι να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο.

Ο αγώνας μας φέρνει αποτελέσματα

ΟΥΤΕ ΓΟΥΛΙΑ ΑΜΙΤΑ, ΦΑΝΤΑ, ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ, ΑΥΡΑ».
Ο Δημήτρης Αγάς, εργαζόμενος στην Coca Cola, μιλάει για την δικαίωση των απεργών εργατών του εργοστασίου της πολυεθνικής στην Θεσσαλονίκη, με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας, το οποίο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα της εταιρείας εναντίον τους, επειδή καλούσαν σε μποϊκοτάζ των προϊόντων.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση "το μποϊκοτάζ στο οποίο προτρέπουν το καταναλωτικό κοινό, δεν έχει ως σκοπό τον ανταγωνισμό αλλά την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης και την επαναπρόσληψη των απολυθέντων εργαζομένων, ήτοι αποτελεί μέσο πίεσης για την επίτευξη ενός συνδικαλιστικής, κοινωνικής φύσεως σκοπού."


"Η απόφαση αυτή δικαιώνει τον αγώνα μας" σημειώνει ο κος Αγάς και επισημαίνει τη σημασία αυτής της απόφασης υποστηρίζοντας ότι είναι μια νίκη όχι μόνο δικιά τους "αλλά ολόκληρης της εργατικής τάξης".

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη κατά των απολύσεων στο εργοστάσιο της Θέρμης και η απόφαση αναμένεται τον Οκτώβριο.

Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται εδώ και 335 ημέρες σε απεργία μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για κλείσιμο του εργοστασίου και με δεδομένο τον αποκλεισμό τους από τα μεγάλα ΜΜΕ τον οποίο είχε καταγγείλλει και η ΠΟΕΣΥ από τις 25 Ιουνίου, χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο. Με συνεχείς αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημέρωναν τους πολίτες για τον αγώνα τους και τους καλούσαν να μποϊκοτάρουν τα προϊόντα της 3Ε, μια κίνηση που γρήγορα ξεπέρασε τα σύνορα της συμπρωτεύουσας και εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα.

Μετά την ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα των απεργών, ο πολυεθνικός κολοσσός κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα επικαλούμενος σημαντική οικονομική και ηθική βλάβη. Το δικαστήριο, ωστόσο, έκρινε ότι η προσφυγή της Coca Cola θα πρέπει "να απορριφθεί ως νόμω αβάσιμη δεδομένου ότι το μποϊκοτάζ, το οποίο γίνεται για ιδεολογικούς, πολιτικούς, θρησκευτικούς λόγους, κείται εκτός του Ν.146/1914, επειδή στερείται σκοπού ανταγωνισμού και γίνεται από πρόσωπα που δεν μετέχουν στην ανταγωνιστική διαδικασία. Θεωρείται δε ως νόμιμη απόρροια του ατομικού δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης (άρθρο 14 του Συντάγματος)."
http://enomenoiblogers.blogspot.com

3 σχόλια:

Περίεργος είπε...

Ρε συ, για ψάξου λίγο. Εδώ τα λέει κάπως αλλιώς τα πράγματα... http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26519&subid=2&pubid=113336848

Είπαμε, να στηρίζουμε όσους πολεμούν ενάντια στο κατεστημένο, αλλά μη λέμε και ψέματα...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

♫══♫══♫══♫ ♫══♫══♫══♫ ♫══♫══♫══♫ ♫═.♫══♫══♫══♫ (●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)Καιρο ειχα να περασω απο τη μπλοκογειτονια ,αλλα τωρα ηρθα αφηνοντας τις καλυτερες ευχες μου για ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ και ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ!!Να εισαι παντα καλα και να βρισκω ανοιχτο το σπιτικο σου!!♫══♫══♫══♫ ♫══♫══♫══♫ ♫══♫══♫══♫ ♫═.♫══♫══♫══♫ (●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)Mακαρι ολα να πανε καλα για τους εργαζομενους γιατι ολα ειναι ασχημα και αβεβαια.

Aνεμος είπε...

ΠΕΡΙΕΡΓΕ!σαφώς και τα συμφέροντα ειναι πολΛα.σαφως και αυτοι έχουν πάρει εκατομμυριάκια από διαφημισεις.τι θα έλεγαν!:το μόνο σίγουρο είναι,οτι με τον αγώνα τους ,και την μονη στήριξη από το ιντερνέτ,και όχι τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ ,και των απλών πολιτών ,η δύναμη είναι μεγαλη.ολοκληρη 3Ε πΑΝΙΚΟΒΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΜΠΟΥΚΟΤΑΖ