Σελίδες

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Κατάργησαν νόμο που ελέγχει offshore


http://egersis2.blogspot.gr/2012/12/offshore.html


Μπορεί ένα νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία να ευνοεί τη δημιουργία offshore εταιριών στη Δημοκρατία της Ανγκουίλας; Φαινομενικά όχι, αλλά στην περί­πτωση της Ελλάδας, του Ευάγγελου Βενιζέλου και άλλων υπουργών όλα είναι πιθανά. Ειδικότερα, όταν... από αυτή τη ρύθμιση ευνοούνται μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες επιχειρηματιών που με αυτό τον τρόπο μπορούν να αποφύγουν τη φορολόγηση πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Του Βαγγέλη Τριάντη
Στις 23 Ιουνίου 2005, η τότε ελλη­νική κυβέρνηση προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Ανγκουίλας. Σκοπός ήταν, όπως ανα­φέρει το σχετικό ΦΕΚ< με αρ. φύλλου 155, η «αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών όσον αφορά τα έσοδα από αποταμι­εύσεις υπό τη μορφή τόκων». Με τον τρόπο αυτό η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να λαμβάνει πληροφορίες ανά εξάμηνο από την κυβέρνηση της Ανγκουίλας, αναφορικά με αποταμιεύ­σεις ελλήνων καταθετών στο κρατίδιο. Για το θέμα αυτό είχε εκδοθεί και σχετική Κοινοτική Οδηγία με αριθμό 2003/48/ ΕΚ, η οποία τασσόταν υπέρ της φορολόγησης αποταμιεύσεων υπό μορφή τόκων. Η Ανγκουίλα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους φορολογικούς παραδεί­σους παγκοσμίως.
Το νομοθετικό της πλαίσιο και γενικά η πολιτική που ακο­λουθεί διαχρονικά σε αυτό το ζήτημα ευνοεί όσους καταθέτες επιθυμούν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους εκεί. Πριν από λίγους μήνες, η τότε κυβέρ­νηση έλαβε μια περίεργη, αν όχι σκανδαλώδη απόφαση. Συγκεκριμένα, στις 12 Μαρτίου 2012 ψηφίζεται ο νόμος 4056/2012, ο οποίος αφορά «ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και άλλες διατάξεις». Ο νόμος ρύθμιζε διάφορα θέματα που άπτονταν της λειτουργίας των κτηνοτροφικών μονάδων.

Ωστόσο το νομοσχέδιο περιέχει ένα σημείο που πέρασε στα κρυφά.
Ειδικότερα, στο άρθρο 19, το οποίο αφορά «καταργούμενες διατά­ξεις», καταργεί το άρθρο 4 του νόμου 3399/2005, το οποίο αφορούσε την αυτό­ματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ελλάδας και της Ανγκουίλας. Πιο απλά, σε ένα νομοσχέδιο για την κτη­νοτροφία η ελληνική κυβέρνηση κατήργησε μια διάταξη που αφορούσε την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω offshore εταιριών στην Ανγκουίλα. Το επίμαχο νομοσχέδιο φέρει μάλι­στα τις υπογραφές όλων των μελών της κυβέρνησης Παπαδήμου. Μεταξύ αυτών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως υπουργός Οικονομικών, η Άννα Διαμαντοπούλου ως υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ο Μάκης Βορίδης ως υπουργός Μεταφορών, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ως υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο Αναστάσιος Γιαννίτσης ως υπουργός Εσωτερικών, ο Ανδρέας Λοβέρδος ως υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο Παύλος Γερουλάνος ως υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, ο Κώστας Σκανδαλίδης ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ως υπουρ­γός Εθνικής Άμυνας, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάνου ως υπουργός Δικαιοσύνης και ο Γιώργος Μπαμπίνιώτης ως υπουργός Παιδείας.

Η απόφαση αυτή προκαλεί το λαϊκό αίσθημα. Την ώρα που η τότε κυβέρνηση ψήφιζε στο ελληνικό κοινοβούλιο ένα από τα σκληρότερα πακέτα οικονομικών μέτρων των τελευταίων ετών, φρόντισε να διευκολύνει εν κρυπτώ τη φοροδια­φυγή εχόντων και κατεχόντων. Καλά πληροφορημένες πηγές που γνωρίζουν άριστα τα περί offshore εταιριών σημεί­ωναν στο Hot Doc ότι η κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου πρόκειται καθαρά για φωτογραφική διάταξη. Αν τελικά κάτι τέτοιο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τότε οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να διερευνήσουν το τι ακρι­βώς συμβαίνει και ποιοι έχουν ευνοηθεί από αυτό.

HOTDOC - seisaxthia.wordpress


http://enomenoiblogers.blogspot.com

1 σχόλιο:

Aνεμος είπε...

Στο Κρανίδι Αργολίδας μια μικρή πόλη 2000 κατοίκων βρέθηκαν πάνω απο 80 off shore εταιρίες!! Έκτοτε καμία έρευνα!