Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2012

Πνευματικός κόσμος και κοσμάκης...

 
http://endelehia.blogspot.gr/2012/10/blog-post_13.html

Τις τελευταίες ώρες ένα από τα θέματα της επικαιρότητας είναι το ανέβασμα ενός έργου για τη ζωή του Χριστού το οποίο έχει προκαλέσει το θρησκευτικό συναίσθημα των χριστιανών. Πιστοί διαμαρτύρονται και άνθρωποι του ''πνεύματος'' - ανάμεσά τους ο κ. Τατσόπουλος και καλλιτέχνες της βαθιάς κουλτούρας - μιλούν για λογοκρισία και άλλα πρωτοποριακά...

Μια πρώτη σκέψη που αναβλύζει αυθόρμητα είναι πως οι ίδιοι ''πρωτοποριακοί'' καλλιτέχνες και άνθρωποι του ''πνεύματος'', ή οινο - πνεύματος, αντέδρασαν πολύ διαφορετικά, όταν πριν μερικές εβδομάδες οι ''ειρηνικοί'' μουσουλμάνοι διαδήλωσαν ''ειρηνικά'', όπως συνηθίζουν άλλωστε..., για την ταινία που τους πρόσβαλε τον προφήτη.
Τότε δεν είδαμε κανέναν κ. Τατσόπουλο, ή καλλιτέχνη πολλής περιοπής να βγει να υπερασπιστεί την ελευθερία του λόγου των δημιουργών της επίμαχης ταινίας, ή να μιλήσει εναντίον των αντιδράσεων των μουσουλμάνων που όρμησαν έξαλλοι εναντίον του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη. Στην προκειμένη περίπτωση, η λογοκρισία και η καταπίεση του ελεύθερου λόγου έγιναν γαργάρα και, μάλιστα, όπως είναι το σύνηθες, όλοι αυτοί οι πολύ ''πρωτοποριακοί'' υπερασπίστηκαν τους καλοκάγαθους μουσουλμάνους.


Αυτό άλλωστε έκαναν όλοι οι ''πρωτοποριακοί'' του ''ανθρωπισμού'' όλους αυτούς τους μήνες της ''πρωτοποριακής'' ''Αραβικής Άνοιξης'' όπου οι ''δημοκράτες'' ''πολέμιοι του ολοκληρωτισμού'' μουσουλμάνοι εντελώς ''αντιφασιστικά'' σκοτώνουν με φρικιαστικούς τρόπους ανθρώπους, επειδή είναι χριστιανοί. Εκεί σιγή ιχθύος.... Η κουλτούρα - ξένη λέξη - δεν ασχολείται με τέτοια ψιλά γράμματα, μιας και οι χριστιανοί δεν είναι ομάδα - στόχος του ''ανθρωπισμού'' κάποιων, όπως και οι Έλληνες, άλλωστε. 

Κουλτουριάρικη σιωπή, λοιπόν, για τις δολοφονίες ανθρώπων για την πίστη τους, γελοιοποίηση του προσβεβλημένου θρησκευτικού αισθήματος των χριστιανών, αλλά συμπαράσταση και υπεράσπιση των καταστροφών που έκαναν οι μουσουλμάνοι στην Αθήνα για το... ''κενό πουκάμισο'' του καμένου Κορανιού, απαγόρευση προβολής της ταινίας που πρόσβαλε το θρησκευτικό αίσθημα των μουσουλμάνων και πολιτική ''καλοπιάσματος'', μην παρεξηγηθούν οι φανατικοί μουσουλμάνοι, μιας και είναι μια τέτοια σπουδαία δύναμη εκπολιτισμού της ανθρωπότητας.

Και μετά μια δεύτερη σκέψη: όλοι αυτοί οι άνθρωποι του πνεύματος, όπως αρέσκονται να αυτοχαρακτηρίζονται, δε βρήκαν τίποτα άλλο να εκφράσουν με τη .. δημιουργικότητά τους; Σε έναν κόσμο που βρίσκεται σε αναβρασμό, όπου μια χούφτα διεθνών απατεώνων - δυναστών έχουν απλώσει το δίχτυ της σκλαβιάς στους περισσότερους λαούς του κόσμου, επιβάλλοντας την καταπίεση και την εξαθλίωση, σε έναν κόσμο όπου οι άστεγοι και οι πεινασμένοι αυξάνονται διαρκώς, η καταστολή γίνεται διαρκώς πιο βίαιη, κάποιοι άνθρωποι δίνουν το είναι τους, για να ανακουφίσουν τους συνανθρώπους τους που υποφέρουν, οι ''καλλιτέχνες'' επέλεξαν να καταπιαστούν με τις ..σχέσεις του Χριστού με τους μαθητές του, όπως τις είδε ένας μάλλον προκατειλημμένος νους;

Δε συγκινήθηκαν από κάποιο απ' τα χιλιάδες ερεθίσματα της εποχής μας, από την οργή, το φόβο, την απόγνωση, τη δίψα για αλλαγή που πάλλουν τους λαούς, αλλά από κάτι που μόνο οι πιστοί των φτιαχτών κριτικών θεαμάτων θα εκτιμήσουν; Είναι σαν να μας λέει κάποιος πως ο Οδυσσέας Ελύτης μέσα στην Κατοχή έγραφε για τον κώνωπα τον ανωφελή....

Και μετά κάποιοι άνθρωποι του ''καλλιτεχνικού'' κόσμου διαπιστώνουν περίλυποι ότι η ''Ελλάδα δεν παράγει πολιτισμό''! Όχι, κύριοι, δεν είναι η Ελλάδα που δεν παράγει πολιτισμό, αλλά εσείς που έχετε αναλάβει αποκλειστική εργολαβία τον πολιτισμό - κουλτούρα καλύτερα, γιατί ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ είναι Ελύτης και Σεφέρης και Άξιον Εστι, και όχι το κάθε αρρωστημένο και άνοστο δημιούργημα που βαφτίζεται ''ποιότητα'' και ''κουλτούρα''. Βλέπετε, οι ταμπέλες κενές περιεχομένου έχουν περάσει σε κάθε πτυχή της ζωής αυτού του σάπιου, δυσώδους οικοδομήματος.
 
http://enomenoiblogers.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: