"Στις 27 Αυγούστου 1922 ο τουρκικός στρατός μπαίνει στη Σμύρνη.
Χιλιάδες Έλληνες συνωστίζονται..... στο λιμάνι προσπαθώντας να μπουν στα πλοία και να φύγουν για την Ελλάδα..." (Mαρία Ρεπούση, Ιστορία ΣΤ' δημοτικού).
ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟ ΚΕΡΑΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ
ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΗΡΩΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ
Μία συγκλονιστική κατάθεση ψυχής, στη μουσική σκηνή Χαμάμ, από τη παράσταση ''Η Ανατολή εντός μας'' το 2006
Ερμηνεία: Μαίρη Έσπερ
Ο παππούς μου κάθε Πάσχα μάζευε όλο το σόι (εξάλλου γιόρταζε) και όταν μεράκλωνε έλεγε εναν ΑΜΑΝΕ έριχνε και λίγο κρασί στο χώμα να πιουν οι νεκροί όπως γραφει το ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΡΑΔΙΟ.
Όλοι όσοι πολέμησαν ,και δυστυχώς εξακολουθούν να πολεμούν το ρεμπέτικο τραγούδι, χαρακτηρίζουν τον Αμανέ σαν Τούρκικο καθαρά τραγούδι, κάτι το οποίο δεν ισχύει.
ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΟΝΟΤΟΝΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΑΜΑΝΕ"!
Οι Ελληνικοί Αμανέδες διαθέτουν πολύ μεγαλύτερο βαθμό¨ "δυσκολίας" στην ερμηνεία τους, κάτι που αποτελούσε παλαιότερα μέτρο σύγκρισης για τους τραγουδιστές. Παλαιότερα λέγανε κάνοντας το διαχωρισμό μεταξύ Ελληνικού και Τούρκικου Αμανέ. "Καλός ο Τάδε τραγουδιστής, αλλά μόνο στους αλά Τούρκα μανέδες, ενώ στους Ελληνικούς δεν τα πολυκαταφέρνει!
Επίσης, ο ισχυρισμός ότι οι Αμανέδες ήρθαν στην Ελλάδα από την Μικρά Ασία, δεν ισχύει! Αμανέδες τραγουδήθηκαν πολύ πιο παλιά σε ΟΛΗ την Ελλάδα, και μάλιστα συναντάμε αμανέδες πολλούς στο Δημοτικό μας τραγούδι!
1 σχόλιο:
Δεν ιδρώνει τ' αυτί των προδοτών Άνεμε!
Τα κόκκαλα του παππού σου θα τρίζουν...
:(
Δημοσίευση σχολίου