Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, ΜΕ ΘΕΜΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ!


Η εθελοντική μας ομάδα συνεχίζοντας την δράση της για τα παιδιά με τον δικό της τρόπο, αποφάσισε να πάρει μέρος στην διοργάνωση έκθεσης ζωγραφικών έργων και δημοπράτησης αυτών, στο Σικάγο της Αμερικής.
Μέσα από τη σελίδα ''Ομάδα ζωγραφικής φίλων facebook'', προέκυψε μια εκπληκτική ιδέα στην οποία θα θέλαμε να είμαστε συνοδοιπόροι. Εμπνευστής της ιδέας ο Ξενοφών Κανσολάκης, ο οποίος μιλώντας μέσα από την σελίδα του με Έλληνες ζωγράφους, σκέφτηκε πως θα ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί μια έκθεση στο Σικάγο με έργα Ελλήνων ζωγράφων και θέματα που να παραπέμπουν στην Ελλάδα και με την δημοπράτηση τους τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να δοθούν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε ιδρύματα για παιδιά . Αυτό πολύ γρήγορα από απλή ιδέα έγινε στόχος και μέσα σε λίγες ημέρες δείχνει να μπορεί να γίνει και πραγματικότητα. Έγιναν οι σχετικές επαφές και το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο. Ένα εμπόδιο που στην αρχή φαινόταν αρκετά δύσκολο, αυτό του κόστους μεταφοράς, δείχνει να ξεπεράστηκε, καθώς η εταιρεία ''Kronos International Shippers'' θα αναλάβει να την πραγματοποίηση της μεταφοράς, εντελώς δωρεάν, αρκεί τα έργα να συγκεντρωθούν στην Αθήνα. Η δημοπρασία θα στηριχτεί από την ''Κρητική Αδελφότητα Σικάγου και Περιχώρων'' αλλά και άλλες Ελληνικές οργανώσεις στο Σικάγο.
Το θέμα είναι : «Ελληνική Γη και Θάλασσα»ΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ θα στηρίξουν την προσπάθεια αυτή, γι΄αυτό καλούμε όλους τους ζωγράφους φίλους μας να ανταποκριθούν σ'αυτήν την σπουδαία πρωτοβουλία , στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό τα Ελληνικά ιδρύματα που κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο ως θύματα κι αυτά της κρίσης, μόνο που εδώ θα μείνουν έξω και παιδιά...εκτός από εργαζόμενους...
Επειδή, όμως, τα έργα θα πρέπει να συγκεντρωθούν μέσα στον Ιούλιο, δεν θέλουμε να χαθεί πολύτιμος χρόνος, γι’ αυτό αν θέλετε να συμμετέχετε, μπορείτε να προσφέρετε κάποιο έργο σχετικό με το θέμα που , ήδη, έχετε έτοιμο ή να δημιουργήσετε ένα όμορφο ελληνικό θέμα, που θα μιλήσει στις καρδιές των συμπατριωτών μας που ζουν στην Αμερική. Η αποστολή των έργων στην Αθήνα θα γίνει μετά τα μέσα Ιουνίου. Θα ενημερωθείτε σχετικά με την διεύθυνση και τις ακριβείς ημερομηνίες. Από τώρα όμως μπορείτε να στέλνετε email με τα έργα σας , πρώτα στα email της ομάδας.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.facebook.com/events/420631417964777/


ZΩΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Το κάθε χρώμα προκαλεί διαφορετικά οπτικά ερεθίσματα και κατ’ επέκταση εκφράζει διαφορετικά συναισθήματα.
Τα πειράματα και οι έρευνες που έχουν γίνει, σχετικά με την επιρροή των χρωμάτων στον άνθρωπο, είναι πάρα πολλά. Έχει παρατηρηθεί, για παράδειγμα, ότι οι άνθρωποι που περιβάλλονται συνέχεια από ζωηρά και φωτεινά χρώματα, διαθέτουν καλύτερη φυσική κατάσταση και ψυχική ηρεμία από εκείνους που περιβάλλονται από μουντά χρώματα.
Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι η επαφή με την τέχνη δρα στα παιδιά ψυχοθεραπευτικά και τα βοηθά να ονειρευτούν και να φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο.
Έχοντας όλα αυτά υπόψην τους κάποιοι καλλιτέχνες -επαγγελματίες και ερασιτέχνες- από πολλά μέρη της Ελλάδας (Αθήνα, Λάρισα, Ηράκλειο Κρήτης, Άρτα, Τρίπολη, Κοζάνη, Κομοτινή, Βέροια,  Ρόδο, Θεσσαλονίκη, Νάξο, Χίο κ.ά.) ακόμα κι απ΄ εξωτερικό (Αγγλία), πήραν τα πινέλα τους και αποφάσισαν να δράσουν στα πλαίσια ενός κοινού στόχου: Περισσότερα ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ σ΄ ένα πολύχρωμο κι αισιόδοξο περιβάλλον.
Οι «ZΩΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ», αυτό το όνομα έδωσαν στην ομάδα τους, είναι μια εθελοντική κίνηση που δημιουργήθηκε στα πλαίσια ενός προγράμματος (project) και έχει ως στόχο να δώσει χαρά στα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα, στέγες ανηλίκων, ορφανοτροφεία, κατασκηνώσεις, ακόμα και σε νοσοκομεία, φιλοτεχνώντας έργα για τους χώρους και τα δωμάτιά τους.

-3-
Οι καλλιτέχνες είναι και οι ίδιοι παιδιά, που ξέχασαν απλά να μεγαλώσουν. Ανακατεύουν τα χρώματά τους, συνεργάζονται, συνομιλούν, παίζουν, δημιουργούν. Τους ενδιαφέρει η επαφή με τα παιδιά κι η τέχνη ως δράση, όχι απλά σαν έργο τέχνης που στολίζει έναν χώρο ή εκφράζει μια θέση-στάση-φιλοσοφία. Όταν μάλιστα ανακαλύπτουν και μικρούς καλλιτέχνες ανάμεσα στα παιδιά τότε ο ενθουσιασμός τους μεγαλώνει.
 Η φιλοδοξία τους είναι να συνεχιστεί η πρωτοβουλία αυτή από γενιά σε γενιά και με τα χρώματα τους να δώσουν χαρά κι αισιοδοξία σε πολλά παιδιά στην Αθήνα, αλλά και σ΄ άλλες πόλεις της χώρας μας. Ήδη υπάρχουν ιδέες και προτάσεις, από μέλη μας, για Θεσσαλονίκη και Μυτιλήνη.
Οι Δραστηριότητες τους ως τώρα
Η καλλιτεχνική αυτή κίνηση τώρα κάνει τα πρώτα βήματά της κι έχει την ορμή και την διάθεση ενός παιδιού.
Για την πρώτη δράση, φιλοτεχνήθηκαν έργα για την στέγη ανηλίκων Περισσού. Ο χώρος αυτός φιλοξενεί μόνο αγόρια (ηλικίας από 8 μέχρι 18 χρονών).
Οι ίδιοι οι ζωγράφοι διοργάνωσαν μια μικρή γιορτή για να παραδώσουν τα έργα τους, τον Ιανουάριο του 2010. Τα παιδιά τα δέχτηκαν με πολλή χαρά και ενθουσιασμό και γιόρτασαν όλοι μαζί το γεγονός. Κάθε παιδί επέλεξε το έργο που θα κοσμεί το χώρο του, ενώ τα υπόλοιπα τοποθετήθηκαν σε κοινόχρηστους χώρους. Μάλιστα, ήδη, δύο παιδιά έχουν ενδιαφερθεί να μάθουν σχέδιο και ζωγραφική κι οι εθελοντές μας σύντομα θα πραγματοποιήσουν το όνειρό τους.

                        -4-
Δεύτερη δράση, τον Αύγουστο του 2010, στην Αγιάσο Λέσβου, όπου παραδόθηκαν επίσης έργα για τα παιδιά που διαμένουν στην μονάδα φιλοξενίας Ανηλίκων Προσφύγων.
Η τρίτη δράση πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29 Μαΐου 2011, όπου φιλοτεχνήθηκε μια τοιχογραφία, στον εξωτερικό χώρο της στέγης ανηλίκων Περισσού. Θέμα είχε (μετά από συζήτηση με τα παιδιά) «Ήρωες της Ντίσνεϋ και διάστημα». Ο δήμος Ν. Ιωνίας πρόσφερε για τον σκοπό αυτό, απλόχερα, χρώματα και πινέλα. Τα παιδιά μετά το τέλος της τοιχογραφίας, ζήτησαν να φιλοτεχνηθεί και με την δική τους συμμετοχή τοιχογραφία και σε άλλον χώρο της στέγης κι είναι ένας από τους επόμενους στόχους της ομάδας.
Η τέταρτη δράση πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου 2011, στην στέγη Ανηλίκων Πειραιά , στα Καμίνια. Εκεί φιλοξενούνται αγόρια και κορίτσια και κατά την παράδοση των έργων, ακολούθησε μια μικρή γιορτή με face painting και ζωγραφική μαζί με τα παιδιά με σκοπό τη γνωριμία και την αλληλεπίδραση.
Έπειτα, η πέμπτη δράση ήταν η διοργάνωση έκθεσης ζωγραφικής, στο Παναιτώλιο, στην Αλσούπολη Ν. Ιωνίας. με έργα καλλιτεχνών απ΄όλη την Ελλάδα, στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2011.
 Στα εγκαίνια, στις 14 Οκτωβρίου 2011, εκτός από τον απλό κόσμο που τίμησε την προσπάθεια με την παρουσία του, ήρθαν και τα παιδιά από τη στέγη ανηλίκων Περισσού, μαζί με τη διευθύντριά τους. Χάρισαν μια υπέροχη ευχητήρια κάρτα στην ομάδα, που είχαν φτιάξει ομαδικά και η συγκίνηση κορυφώθηκε.
                      -5-
Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος κι ο αντιδήμαρχος Ν. Ιωνίας (ο δήμος της Ν. Ιωνίας ήταν αρωγός στην προσπάθεια μας),καθώς κι ο παραμυθάς Δημήτρης Προύσαλης, ο οποίος αφηγήθηκε σε όλους ένα παραμύθι, που είχε θέμα έναν ζωγράφο.
Η έκθεση είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση περισσοτέρων ατόμων κι ειδικά ζωγράφων (επαγγελματιών και ερασιτεχνών) απ΄όλη την Ελλάδα και την ένταξη τους στην ομάδα.
Η ανταπόκριση ήταν αυθόρμητη και συγκινητική απ΄όλες τις γωνιές της χώρας (Πελοπόννησο, Ρόδο, Χίο, Βέροια, Νάξο, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή κ.ά.). Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η αποστολή έργων από τον μορφωτικό όμιλο Βελβεντού Κοζάνης (τα υπέροχα έργα φιλοτέχνησαν έφηβοι για το σκοπό της έκθεσης, μέσα στο καλοκαίρι, με την διδασκαλία και την φροντίδα της δασκάλας τους).
Συνεργασία με άλλες εθελοντικές oμάδες
Παράλληλα οι «ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ» στα πλαίσια συνεργασίας με άλλες εθελοντικές ομάδες συμμετείχαν σε διάφορες εκδηλώσεις-δραστηριότητες. Άλλωστε, η συνεργασία ομάδων μπορεί να κάνει θαύματα.
Έτσι, στις 2 Οκτωβρίου 2011 οι «ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ» συμμετείχαν στο 1o φεστιβάλ
εθελοντικών ομάδων στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι (Wonder festival). Στο περίπτερο της ομάδας έγινε παρουσίαση και ενημέρωση των άλλων ομάδων και των επισκεπτών για τις δράσεις και τους στόχους  τους. Στην συνέχεια έγινε η παρουσίαση δυο  

                     -6-
(χειροποίητων) αφισών και παράλληλα, με τη συνδρομή ενός ηθοποιού και τριών εμψυχωτών- κλόουν, πραγματοποιήθηκε δρώμενο με την συμμετοχή των παιδιών, που είχε ως θέμα τα χρώματα.
 Τα παιδιά διασκέδασαν και με face painting στον εξωτερικό χώρο.
 Επίσης, στις 8 και 9 Οκτωβρίου 2011 οι «ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ» συμμετείχαν στον δεύτερο μαραθώνιο αγάπης της εθελοντικής ομάδας DANCE FOR A CAUSE, κάνοντας μαθήματα ζωγραφικής και Face painting στα παιδιά. Τα έσοδα αυτής της εκδήλωσης, θα διατεθούν στους συλλόγους “Η ΠΙΣΤΗ” και “ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ”.
Η επόμενη δράση τους πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2011, ημέρα Τετάρτη και ώρα 17.30, όπου μέρος των έργων από την έκθεση στο Παναιτώλιο, δόθηκαν στο Ζάννειο ίδρυμα που βρίσκεται στην Εκάλη. Κατά την παράδοση των έργων ακολούθησε αφήγηση παραμυθιού, ζωγραφική μαζί με τα παιδιά, καθώς και face painting.
Σε συνεργασία με τους PATRINISTAS, έργα από την έκθεση του Οκτωβρίου, εστάλησαν για ανάρτηση στο ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ Νοσοκομείο παίδων, στην Πάτρα. Και συνεχίζουν να αποστέλλουν νέα έργα που φιλοτεχνούν.
Επίσης, στις 10 Δεκεμβρίου 2011, συνέπραξαν με τους ΑΤΕΝΙSTAS, για την φιλοτέχνηση τοιχογραφίας στο 50στό δημοτικό σχολείο, στην οδό Αδμήτου, της πλατείας Αττικής. Παράλληλα, την ίδια μέρα και την επομένη, μέλος της ομάδας φιλοτέχνησε στην Στέγη ανηλίκων Πειραιά δύο τοιχογραφίες για τον χώρο ψυχαγωγίας.

                      -7-
Στις 15 Φλεβάρη 2012 συμμετείχαν στην 1η έκθεση ζωγραφικής «Ανάμεσα σας», που πραγματοποιήθηκε στο Π. Φάληρο, στο πολιτιστικό κέντρο «Φλοίσβος» και διοργανώθηκε από την «ΠΙΣΤΗ» (Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων παιδιών με νεοπλασματικές παθήσεις των νοσηλευόμενων παιδιών του τμήματος Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (Τ.Α.Ο.) του Νοσοκομείου Παίδων
Οι ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ συμμετείχαν με  πάνω από 100 πίνακες που φιλοτέχνησαν μέλη της ομάδας απ΄όλη την Ελλάδα και προσέφεραν με μεγάλη χαρά για να πουληθούν σε συμβολική τιμή, από τον Σύλλογο «Η ΠΙΣΤΗ». Σκοπός του συλλόγου ήταν να διαθέσει τα έσοδα για την δημιουργική απασχόληση των παιδιών, που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, αγοράζοντας υλικά ζωγραφικής και κατασκευών. 
Μέλη της ομάδας, ήδη, συμμετέχουν στο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών με ζωγραφική και κατασκευές, που πραγματοποιείται κάθε Σάββατο, στο Νοσοκομείο Παίδων ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, στην πτέρυγα ΕΛΠΙΔΑ.
ΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ θα συμμετέχουν μ΄έργα ζωγραφικής σ΄έκθεση που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο 2012, στο Σικάγο της Αμερικής. Τα έργα θα δημοπρατηθούν και τα χρήματα θα δοθούν σε ιδρύματα για παιδιά.
Επίσης θα πάρουν μέρος στο Athens Fringe Live στις 15- 20 Ιουνίου, όπου θα απασχολήσουν παιδιά με διάφορες δραστηριότητες.

 ΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ πιστεύουν ότι η αγάπη όσο διαιρείται πολλαπλασιάζεται κι η προσφορά, όσο δίνεται από καρδιάς, επιστρέφει διπλάσια.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους:
6973.748.298 (Ειρήνη Κουρτζέλλη)
Και στο Facebook, στη σελίδα: ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ


Η τοιχογραφία που φιλοτέχνησε η ομάδα στην στέγη ανηλίκων Περισσού.

http://enomenoiblogers.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: