Σελίδες

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Βέτο της Κύπρου στην Τουρκία


τις τελευταίες ώρες οι κύκλοι του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών διαρρέουν και σχολιάζουν την πληροφορία ότι η χώρα τους δεν θα συμμετάσχει σε ευρωπαϊκή σύνοδο για την κρίση στη Συρία εξαιτίας του “βέτο” της Κύπρου.
Σχολιάζοντας τη νέα εξέλιξη, η Άγκυρα δεν κρύβει την ενόχλησή της για τη στάση των Βρυξελλών και εκφράζει έντονο θυμό για την “εχθρική στάση” της Λευκωσίας.
Σύμφωνα με τουρκικές κυβερνητικές πηγές, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία κάλεσαν στις Βρυξέλλες τους υπουργούς Εξωτερικών των ευρωπαϊκών χωρών για να συζητήσουν την εξέλιξη της κρίσης στη Συρία. Οι τρεις χώρες επιθυμούσαν στην εν λόγω σύνοδο να συμμετάσχει και η Τουρκία. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τους τουρκικούς κυβερνητικούς κύκλους, η Λευκωσία επενέβη και μπλόκαρε τη συμμετοχή της Τουρκίας στην προγραμματισμένη σύνοδο.



Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα “Ραντικάλ” τη στιγμή που το αεροπλάνο του εισερχόταν στον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ξεκαθάρισε τον προβληματισμό του για τη στάση της Λευκωσίας και των Βρυξελλών με τα εξής λόγια: “Εμείς (σ.σ. εννοεί η Τουρκία) δεν ζητήσαμε ποτέ να λάβουμε μέρος σε μια ευρωπαϊκή συνάντηση. Ωστόσο, η τελευταία εξέλιξη δείχνει ότι οι ισχυρές χώρες της Ευρώπης υπέκυψαν στα καπρίτσια μιας μικρής χώρας”.
Τη στάση της Ε.Ε. σχολίασε και ο υπουργός Ε.Ε. της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς. Μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους, ο κ. Μπαγίς επέκρινε την Ε.Ε. για το ότι αγνοεί, όπως είπε, τις θέσεις μιας μεγάλης χώρας, η οποία έχει χερσαία σύνορα εκατοντάδων χιλιομέτρων με τη Συρία.
*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της "Κ" στην Κωνσταντινούπολη
www.kathimerini.com.cy
http://enomenoiblogers.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: