Σελίδες

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Εισαγγελική έρευνα στην Τράπεζα της Ελλάδας

Από το Directnews
taaa_mhnythria_16-11-2011Στον Εισαγγελέα στέλνουν οι σύλλογοι δικηγόρων, συμβολαιογράφων, δικαστικών επιμελητών, γιατρών, οδοντιάτρων, μηχανικών και φαρμακοποιών, τους υπευθύνους της Τράπεζας της Ελλάδος, κατηγορώντας τους για τη μεγάλη "ληστεία" πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ ασφαλιστικών εισφορών των ανεξάρτητα απασχολουμένων.

Συγκεριμένα, το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων ( ΕΤΑΑ) υπέβαλε στην Εισαγγελία Εφετών Αθήνας μηνυτήρια αναφορά, (διαβάστε εδώ το πλήρες περιεχόμενό της) με την οποία καταγγέλλονται οι αυθαίρετες επενδύσεις αποθεματικών του, ύψους 6 δις ευρώ, σε ομόλογα του Δημοσίου από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η αναφορά υπογράφεται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, το Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής.
Με αυτή ζητείται από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας Ιωάννη Σακελλάκο η άμεση και επείγουσα ποινική διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά την επένδυση αποθεματικών ποσών "με ανεξέλεγκτο τρόπο εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδος σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια αρκετών δις ευρώ, χωρίς την παραμικρή άδεια και ενημέρωση των διοικήσεων του ΕΤΑΑ" 
.
 

taaa_mhnythria1_26-11-2011Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρατίθενται στη μηνυτήρια αναφορά, η "ληστεία" των ασφαλιστικών ταμείων ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα που ξεκίνησε να διαπράττεται τουλάχιστον από το 1997 όταν τα αποθεματικά του εν λόγω ταμείου - δημιουργήθηκε από τη συνένωση των ταμείων Νομικών ΤΣΜΔΕ και ΤΣΑΥ - χρησιμοποιήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι δικαιούχοι, για την αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Επίσης, στη μηνυτήρια αναφορά επισημαίνεται, μεταξύ άλλων ότι:
"Η Τράπεζα της Ελλάδος (δια των οργάνων της) από την πλευρά της, ως θεσμικό όργανο του Κράτους που ασκεί δημόσια εξουσία ,γνώριζε από τις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις της την τραγική Κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας και μάλιστα από του έτους 2009 καθώς και την ύπαρξη του υπέρογκου κρατικού χρέους.
Παρόλα αυτά, επέλεξε να προβαίνει μέχρι και σήμερα σε επενδύσεις σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου με χρήση των αποθεματικών του ΕΤΑΑ, ενέργεια που συνεπάγεται προφανή βλάβη για το Ταμείο μας, το ακριβές ύψος της οποίας αναμένεται αποκαλυφθεί πλήρως από την διενεργητέα ανάκριση."

Ακόμη, στην αναφορά τονίζεται ότι:

etaa_mhnythria2_26-11-2011*" σε μια εποχή που από το μεσοπρόθεσμο προβλέπεται τεράστια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών η Τράπεζα της Ελλάδος ,ως αποκλειστικός διαχειριστής των αποθεματικών των ταμείων μας, προωθεί τόσο να ενταχθούν στο "κούρεμα" όσο και να χαθεί ένα κομμάτι από αυτά".

*"Σε κάθε περίπτωση, προκύπτει σαφώς πως η Τράπεζα της Ελλάδος ενήργησε ως διαχειριστής ξένης περιουσίας - και μάλιστα προστατευόμενης από ειδικές διατάξεις - κατά τρόπο αντίθετο προς το συμφέρον του ΕΤΑΑ και του συνόλου των ασφαλισμένων του. Κατόπιν αυτών, εμφανίζεται πλέον υπαρκτός ο κίνδυνος να μην είναι σε θέση στο μέλλον το ΕΤΑΑ να καταβάλλει συντάξεις και παροχές".
Σημειώνεται, ότι με τη μηνυτήρια αναφορά ζητείται η παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων και η ανάθεση της δικαστικής έρευνας σε εφέτη ειδικό ανακριτή.


http://enomenoiblogers.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: