Σελίδες

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Πως η Εφορία και το υπ. Οικονομικών αρνούνται να επιστρέψουν χρήματα σε πολίτη που δικαιώθηκε από τη Δικαιοσύνη!

Αμετάκλητες και εκτελεστές αποφάσεις Διοικητικών Δικαστηρίων σκάλωσαν μεταξύ ΔΟΥ και υπουργείου

Aπό Υπάλληλο Δικηγορικού Συλλόγου
Το ίδιο το κράτος, που επιβάλλει χαράτσια ακόμα και υπό την απειλή της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος σε χειμαζόμενα ελληνικά νοικοκυριά, αρνείται να υπακούσει σε δικαστικές αποφάσεις που έχουν ακυρώσει πράξεις του και το διατάσσουν να επιστρέψει χρήματα σε πολίτες.

Αμετάκλητες και εκτελεστές αποφάσεις Διοικητικών Δικαστηρίων σκάλωσαν μεταξύ ΔΟΥ και υπουργείου Χαρακτηριστική περίπτωση αυτής της συμπεριφοράς της δημόσιας διοίκησης, η υπόθεση ενός πολίτη που δεν μπορεί να βρει το δίκιο του κι ας έχουν εκδοθεί υπέρ του -εδώ και χρόνια- αμετάκλητες - εκτελεστές αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων της Αθήνας.
Κι αυτό γιατί η διοίκηση δεν συμμορφώνεται στις εντολές των δικαστηρίων.
Θύμα υπηρεσιών
Θύμα υπηρεσιών του Ελληνικού Δημοσίου (υπ. Οικονομικών, Τελωνείο, αρμόδια ΔΟΥ) ο παλιννοστήσας από τη Νέα Ζηλανδία, Δημ.Ψ., στον οποίο βάσει δικαστικών αποφάσεων θα έπρεπε εδώ και χρόνια να είχαν επιστραφεί 173.000 ευρώ, πλην όμως μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει ούτε δεκάρα τσακιστή.
Πριν από ενάμιση μήνα μάλιστα -ύστερα από αίτηση του πολίτη- το Τριμελές Συμβούλιο του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας που εξέτασε την υπόθεση διαπίστωσε «πλημμελή συμμόρφωση της διοίκησης» σε δύο δικαστικές αποφάσεις (του 2007 και του 2008, που επικύρωσε την πρώτη) και καλεί την αρμόδια ΔΟΥ «μετά από συνεργασία με την αρμόδια ΔΙΠΕΑΚ (Διεύθυνση Παρακολούθησης και Ελέγχου Ανασταλτικών Καθεστώτων του υπουργείου Οικονομικών) να συμμορφωθεί πλήρως προς την εν λόγω απόφαση εντός τριών μηνών» από την κοινοποίηση σ' αυτήν του σχετικού πρακτικού. 
 
Διαφορετικά η υπόθεση θα συζητηθεί εκ νέου από το αρμόδιο Τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης στις 23 Ιανουαρίου του 2012.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πρακτικό συνεδρίασης του Τριμελούς Συμβουλίου του Διοικητικού Πρωτοδικείου που εκδόθηκε στις 5 Οκτωβρίου του 2011:
Κωφεύει η ΔΟΥ 
«Η διοίκηση όφειλε να άρει όλες τις συνέπειες των πράξεων που ακυρώθηκαν και συγκεκριμένα όχι μόνο να διαγράψει τη βεβαιωθείσα οφειλή και τις προσαυξήσεις της, αλλά και να επιστρέψει στον αιτούντα το προερχόμενο από την ανωτέρω αιτία κατασχεθέν εις χείρας τρίτου ποσόν».
Μέχρι σήμερα πάντως, όπως επισημαίνεται από το γραφείο του Γ. Καρατζογιάννη που εκπροσωπεί τον πολίτη, η διοίκηση, κι εν προκειμένω η ΔΟΥ Χαλανδρίου, «κωφεύει και αρνείται προβάλλοντας ως λόγους, μολονότι από εβδομάδων έχει νόμιμα λάβει γνώση της απόφασης, τη γραφειοκρατική συμπεριφορά του υπ. Οικονομικών χωρίς να απαντά πότε και πώς θα επιστρέψει τα χρήματα που σήμερα κατακρατά παράνομα».
Η εμπλοκή του Δημ.Ψ. με τη δημόσια διοίκηση χρονολογείται από το... 1986.
Η περιπέτεια
Τι έχει συμβεί ακριβώς; Επιστρέφοντας το 2006 από τη Ν. Ζηλανδία, όπου είχε μετοικήσει από το 1986 αναζητώντας καλύτερη τύχη, έλαβε για πρώτη φορά γνώση και κοινοποίηση καταλογιστικής πράξης οφειλής του Τελωνείου Πειραιά βεβαιωμένη από την αρμόδια ΔΟΥ για οφειλή δασμών και φόρων, συνεπεία μη επανεξαγωγής αυτοκινήτου κατά το έτος 1985, μολονότι τρία χρόνια αργότερα, το 1988, είχε απαλλαγεί με αμετάκλητα βουλεύματα για την αποδοθείσα τότε σ' αυτόν πράξη της λαθρεμπορίας. Μάλιστα ο ίδιος δεν είχε τότε παραστεί στην ποινική διαδικασία, λόγω απουσίας στο εξωτερικό, αλλά είχε εκπροσωπηθεί από τον αδερφό του, Μιχ.Ψ.
Το 2006 με απαίτηση παραγεγραμμένη (δηλαδή μετά πάροδο 20 χρόνων) το Ελληνικό Δημόσιο (ΔΟΥ) κατέσχεσε εις χείρας τρίτου (από υποκατάστημα τράπεζας) στον κοινό λογαριασμό με τον αδερφό του το σημαντικό, ειδικά για τη σημερινή πραγματικότητα, ποσό των 173.000 ευρώ για υποχρέωσή του 50.000 ευρώ (συν τις προσαυξήσεις) με βάση την ανίσχυρη πλέον καταλογιστική πράξη. Η αναστολή που ζήτησε ο πολίτης, λόγω του ότι τα χρήματα ανήκαν στον αδερφό του καθώς ο ίδιος «μπήκε» στο λογαριασμό το 2006, αλλά και επειδή βρισκόταν σε οικονομική ένδεια, δεν ευδοκίμησε.
Από τον Αννα στον Καϊάφα
Τότε ο Δημ.Ψ. προσέφυγε στα αρμόδια Διοικητικά Δικαστήρια από τα οποία δικαιώθηκε με εκτελεστές αποφάσεις για διαγραφή της οφειλής και επιστροφή των παρακρατούμενων χρημάτων. Με την προσφιλή του όμως μέθοδο της μετατόπισης ευθυνών από υπηρεσία σε υπηρεσία το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει μέχρι σήμερα ενεργήσει για την επιστροφή των χρημάτων.
Ο ταλαίπωρος πολίτης, που σήμερα έχει περισσότερη ανάγκη από ποτέ αυτά τα χρήματα καθώς έπειτα από ένα σοβαρό τροχαίο δεν δύναται να εργασθεί, έχει επιφυλαχθεί να αξιώσει ηθική αποκατάσταση για την προσβολή που υπέστη και χρηματική αποζημίωση με προσφυγή του στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια κατά του Ελληνικού Δημοσίου. *


http://enomenoiblogers.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: