Σελίδες

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Ο εμίρης και ο κακομοίρης...

Από sibilla-σίβυλα

Πηγή: Στο καρνάγιο, μέσω "ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ"
  
Η είδηση που παίζει δυνατά από χθες είναι η αγορά από την  Qatar Holdings ποσοστού 10% των μετοχών της European Goldfields  από το σύνολο του 25% των μετοχών που διατηρεί η Ελλάκτωρ και πιο “συγκεκριμένα” μετοχές που κατέχει η Aktor Construction  International (100%  θυγατρική της Ακτωρ ΑΤΕ).
Εάν σας φαίνεται μπερδεμένο όλο αυτό θα έχετε απόλυτο δίκιο, σε αυτές τις χρυσές δουλειές  έτσι γίνονται τα πράματα , μπερδεμένα κι όποιος κατάλαβε κατάλαβε. Εσείς βέβαια μπορείτε να κρατήσετε αυτό που είπε ο πρωθυπουργός μας , ότι : «η υπογραφή της συμφωνίας στέλνει ένα μήνυμα στην διεθνή κοινότητα και δείχνει εμπιστοσύνη στις αναπτυξιακές ευκαιρίες που δίνουν στην Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση».
Εάν πάλι είσθε ανθέλληνες  και δεν νοείτε να καταλάβετε τον αγώνα που δίνει ο πρωθυπουργός για να σας σώσει ρίξτε μια ματιά στα πολύ ενδιαφέρονται που...ελέχθησαν από μερικούς που δείχνουν να το κατέχουν λίγο παραπάνω το θέμα.


Η αλήθεια είναι ότι τα μεταλλεία χρυσού στην Χαλκιδική έχουν πλούσια κοιτάσματα. Όχι μην χαίρεστε και ιδιαίτερα (βάζοντας στο μυαλό σας ότι με το χρυσό μας θα μειώσουμε το δημόσιο χρέος  και άλλα τέτοια νόστιμα)   το ότι είναι στην χώρα μας δεν σημαίνει ότι δικαιούμαστε και κάτι απ αυτά. Σύμφωνα με τον Μεταλλευτικό Κώδικα (όπως μας λένε και τα παιδιά που ασχολούνται ενεργά με το όλο θέμα), ο ορυκτός πλούτος ανήκει αποκλειστικά στις εταιρείες που τον εκμεταλλεύονται και δεν προβλέπεται η απόδοση δικαιωμάτων (roylties) στο Δημόσιο από την εκμετάλλευση του! Όσο για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα διμιουργηθούν όπως μας λένε και η δημοσιογράφοι του μεγκάλου καναλιού άνθρακας ο θυσαυρός. Ή μάλλον έχουμε πληρώσει ήδη χρυσάφι τον άνθρακα (τις θέσεις εργασίας δλδ) γιατι σύμφωνα με την με την Κομισιόν, το ύψος της έμμεσης κρατικής επιδότησης που έχει ήδη δοθεί στην  European Goldfields  γι αυτές τις θέσεις που ΘΑ δημιουργηθούν  υπολογίζεται σε 14 εκατ. ευρώ.
Ας δούμε όμως και κάποιες ενδιαφέρουσες πτυχές του ντηλ για το οποίο (δεν γνωρίζω γιατί) ο πρωθυπουργός μας φαίνεται περισσότερο χαρούμενος απ ότι θα πρεπε (τις παρακάτω πληροφορίες τις συνέλεξα από την σχετική συζήτηση που έγινε στο καπιταλ)
–Η Ελλάκτωρ είναι σαν να λέμε ΑΚΤΩΡ που είναι σαν να λέμε Μπόμπολας (και να λείπουν σας παρακαλώ τα χαμόγελα όλο νόημα. Προσωπικά δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση  ότι ο γιωργάπης χάρηκε επειδή ο Μπόμπολας έκανε μια καλή συμφωνία )
–Η European Goldfields φαίνεται να είναι Καναδικών συμφερόντων αλλά δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα από τις δραστηριότητες της συγκεκριμένης εταιρίας οι οποίες λαμβάνουν χώρα ΜΟΝΟ στην Ελλάδα στην Ρουμανία και στην Τουρκία
–Η Ελλάκτωρ ΔΕΝ  θα μπορούσε να πουλήσει το 10% από το 25% των μετοχών της European Goldfields γιατί πολύ απλά η “καναδέζικη” εταιρία  έχει στην κατοχή της το 95% των μετοχών της Hellas Gold S.A. (Greece)-τουτέστιν εάν η ελλάκτωρ μεταβίβασε το 10% (που είναι 5%) που λέει ότι έχει στην κατοχή της τότε απλά δεν έχει άλλες μετοχές στην European Goldfields.
–Στο Καταρ ΔΕΝ είναι ηλίθιοι να πληρώσουν 1 δις δολάρια (σύμφωνα με το bloomberg)για να πάρουν  το 10% εταιρίας που η χρηματιστηριακή αξία στο κλείσιμο της παρασκευής ήταν 1,53 δις δολάρια
Κλείνω με ένα εύλογο ερώτημα: εάν λοιπόν  δεν υπάρχει καμία ελληνική μετοχή (μετά και την συμφωνία) στην European Goldfields και  ήταν όντως καναδέζικη η εταιρία γιατί ο  Εμίρης συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό (κακομοίρη)  και όχι με ……..τον Καναδό πρωθυπουργό?!
όποιος απαντήσει σωστά θα είναι ο πρώτος επιλαχών για την μια  απο τις 1500 θέσεις εργασίας στο ορυχείο, όταν με το καλό δημιουργηθούν (και μην κάνετε το λάθος να υποτιμήσετε την θέση, 187 χιλιάδες ευρά έχει προπληρώσει το ελληνικό δημόσιο για κάθε μια από αυτές )
Καλό μήνα


http://enomenoiblogers.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: