Έξι στους δέκα Έλληνες επιθυμούν να γίνει προσπάθεια συναίνεσης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. σύμφωνα με δημοσκόπηση της MARC που δημοσιεύεται στο Έθνος της Κυριακής.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι ερωτηθέντες, το 62,8% φαίνεται να λέει "ναι" στη συναίνεση, ενώ αντίθετη γνώμη έχει το 32,2%.
Σε ερώτηση για το εάν ο Σαμαράς θα πρέπει να συναινέσει με την κυβέρνηση ή να επιμείνει στην πολιτική που παρουσίασε στο "Ζάππειο 2", το 51,9% ζητά συναίνεση και το 37,6% απαντά ότι ο κ. Σαμαράς πρέπει να επιμείνει στην πολιτική του.
Αντίθετα σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει κάποιες από τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή να επιμείνει στο πρόγραμμά της, το 77,3% απαντά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει κάποιες από τις προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά, ενώ μόνο το 14% απαντά ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στο πρόγραμμά της.
Τέλος οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να απαντήσουν για το εάν επιθυμούν πρόωρες εκλογές. Στην ερώτηση αυτή μόνο το 26,2% απάντηση θετικά και το 71,6 δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Παράλληλα, δημοσκόπηση της MRB για τη REAL news φέρνει στα ίσια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τον δικομματισμό στο 43%. Από 21,5% φέρονται να συγκεντρώνουν τα δυο κόμματα και ακολουθούν ΚΚΕ 8,1%, ΛΑΟΣ 6%, ΣΥΡΙΖΑ 4,1%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ 3,2% . Η ΔΗΜΑΡ συγκεντρώνει 2,3%, η ΔΗΣΥ 2% ενώ άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 3,9%. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 26,1%.
Σε ερώτηση για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός το 45,2% απαντά κανένας από τους δύο, ενώ το 26,5% απαντά ο Παπανδρέου και το 26,3% ο Σαμαράς.
Σε άλλη ερώτηση για το ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου το 19,2% απαντά το ΠΑΣΟΚ και το 18% η Ν.Δ. ενώ κανένα από τα δύο κόμματα απαντά το 54% των ερωτηθέντων.
Ακόμη σε ερώτηση για το ποιο κόμμα θα κέρδιζε τις εκλογές αν αύριο γίνονταν εκλογές το 31,5% απάντησε το ΠΑΣΟΚ και το 19% η Ν.Δ.
Τέλος όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, για τον Αντώνη Σαμαρά το 24,9% έκανε θετικές κρίσεις, το αντίστοιχο ποσοστό για τον Γιώργο Παπανδρέου ανέρχεται στο 24,5%, για την Αλέκα Παπαρήγα θετικές είναι οι κρίσεις του 18,3% των ερωτηθέντων, για τον Τσίπρα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 18,7%, για τον Γ. Καρατζαφέρη στο 19,2%, για το Φώτη Κουβέλη στο 16,8%, για τη Ντόρα Μπακογιάννη στο 15,8% και για τον Γιάννη Δημαρά στο 18,4%.
Σε άλλη δημοσκόπηση της RASS για την εφημερίδα "ΤΟ ΠΑΡΟΝ" στην πρόθεση ψήφου η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ ανέρχεται στις 0,9 μονάδες με το ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώνει ποσοστό της τάξεως του 24,5% και η Ν.Δ. 23,6% ακολουθεί το ΚΚΕ με 7,5%, ο ΛΑΟΣ με 5,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,1% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,2%.
Επιπλέον το 62,4% των ερωτηθέντων αρνείται τη συναίνεση που προτείνει η κυβέρνηση καθώς τη θεωρεί "συνενοχή" πιστεύοντας ότι η κυβέρνηση ζητά να μοιραστεί τις ευθύνες για τις επιλογές της και μόνο το 32,8% πιστεύει ότι η κυβέρνηση είναι ειλικρινής και επιζητά πραγματική συνεργασία.
Στην οικονομική πρόταση που παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς στο "Ζάππειο 2" το 38,5% προτιμά να υιοθετήσει η κυβέρνηση το σχέδιο της Ν.Δ. έναντι του 31,3% που επιθυμεί να συναινέσει η Ν.Δ. στην πολιτική της κυβέρνησης. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι το 32% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζει ακόμη το περιοχόμενο των προτάσεων του Αντώνη Σαμαρά.
Στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός το 33,2% απάντησε ο Γ. Παπανδρέου και το 32,5% απάντησε ότι προτιμά τον Αντώνη Σαμαρά.
Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό της τάξεως του 81,5% που πιστεύει ότι η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης χειροτερεύει, έναντι ενός 9,7% που εκτιμά ότι βελτιώνεται.
Τέλος σε ερώτημα για τον εάν ο κ. Παπανδρέου ή ο κ. Σαμαράς είναι εκτός πραγματικότητας το 55,8% απάντησε ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι εκτός πραγματικότητας ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον Αντώνη Σαμαρά ανέρχεται στο 45,6%.
http://prezatv.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου