Σελίδες

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Τα (και οι) …δήθεν!


Από το heliotypon.wordpress.com

Αφορμή γι’ αυτή την ανάρτηση ήταν η ανάρτηση της Μαρίνας στο Blog Κουζινολαγνεία. Η Μαρίνα αναφέρεται σε τρεις “δήθεν” καταστάσεις (εστιατόριο, φαγητό και εξυπηρέτηση). Σκέφτηκα ότι υπάρχουν και πολλά άλλα “δήθεν” και θα τολμήσω να καταγράψω μερικά.

“ΔΗΘΕΝ”: Επίρρημα που παράγεται από το μόριο “δη”  και την κατάληξη “-θεν”. Δεν βρήκα ακριβή ετυμολογική ερμηνεία του. Στη νεοελληνική σημαίνει κάτι που υποτίθεται ότι είναι, ενώ στην ουσία δεν είναι. Στη χώρα μας λέξη που μπορεί να χρησιμοποιοηθεί με πάρα πολλές άλλες λέξεις, για να δηλώσει υποκρισία, προσποίηση, ωχαδερφισμό, αβελτηρία και άλλες νεοελληνικές ιδιότητες… Σήμερα σκέφτηκα να σας δώσω μιά πρόχειρη (πού να βρεις λεπτομερή και εκτεταμένη) λίστα των “δήθεν” της καθημερινότητας. Η συμβολή σας πολύτιμη:
Δήθεν πολιτικός: Εκλέγεται για να εργαστεί για το κοινό καλό, αλλά στην πραγματικότητα εργάζεται για προσωπικό όφελος, πολιτικό ή οικονομικό. Τρανταχτές περιουσίες και χοντροί τραπεζικοί λογαριασμοί, πάντα αποτέλεσμα σκληρής εργασίας, βεβαίως βεβαίως!
Δήθεν ασθενοφόρο: ‘Ερχεται …επειγόντως. Αν φανεί σε 3-4 ώρες είσαι τυχερός! ΑΝ σε προλάβει ζωντανό, βέβαια…
Δήθεν τηλέφωνο (Δημόσιας υπηρεσίας, ΔΕΚΟ, κλπ): Υποτίθεται ότι υπάρχει για να εξυπηρετεί τους πολίτες. Στην πραγματικότητα χτυπάει και δεν το απαντά κανείς. Κι αν τύχει να το απαντήσουν “δεν είναι αρμόδιοι”… Αν επιμένεις σου δίνουν ένα άλλο νούμερο, όπου κι εκεί δεν είναι αρμόδιοι…
Δήθεν αρμόδιος: Τίτλος που κανείς δεν γουστάρει να φέρει (εκτός κι αν συνοδεύεται από …επιδόματα), γιατί υποθέτει και …κάποια εργασία για να ανταποκριθεί στις αρμοδιότητες. Συχνότατα ο ενδιαφερόμενος εισπράττει, με μεγάλη επιμέλεια, τα επιδόματα, αλλά αποφεύγει επιμελώς τις αρμοδιότητες!


 Δήθεν συνδικαλιστής: Λέγεται και εργατοπατέρας! Υποτίθεται ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κλάδου του. Στην πραγματικότητα υπακούει στο κόμμα του και γράφει στα @@ του τις θελήσεις της πλειοψηφίας των συνδικαλισμένων. Κάνει απεργίες, καταλήψεις, κλείνει δρόμους, πόρτες, λιμάνια και, παρανομώντας, εμποδίζει τον δικαιούμενο να εργαστεί, Φυσικά δεν είναι υποχεωμένος να εργάζεται, αλλά, και πάλι φυσικά, πληρώνεται!!! Το συνδικαλιστικό αξίωμα συχνότατα γέφυρα για βουλευτιλίκι και υπουργιλίκι!
Δήθεν νόμος: Γράφεται, συνήθως, στο γόνατο και σύμφωνα με τις απαιτήσεις των “ημετέρων” και των κομματικών συμφερόντων, χωρίς γνώση του θέματος και χωρίς οι νομοθέτες να συμβουλεύονται και κάποιους που γνωρίζουν τα θέματα. Σχεδόν πάντα περιέχει φωτογραφικές διατάξεις για να ευνοήσει αυτούς που “πρέπει”. Βέβαια δεν είναι απαραίτητο να τηρούνται οι νόμοι. Μιά και πρόχειρα φτιάχτηκαν, “πρόχειρα” (δεν) τηρούνται… (βλ. νόμος για το κάπνισμα).
Δήθεν περίθαλψη: Πρέπει να κλείσεις τηλεφωνικό ραντεβού για να σε δει ο γιατρός. Αν καταφέρεις  να πιάσεις γραμμή, θα σε δει (αν δεν απεργεί) σε μερικούς μήνες. Κι  αυτό αν, κατά την αναμονή,  δεν έχεις μετακομίσει στο γνωστό οικόπεδο με τα κυπαρίσσια (μπορείς όμως να καλέσεις τον γιατρό στο μνημόσυνο…)
Δήθεν δημοκρατία: Πολίτευμα όπου ο λαός είναι κυρίαρχος μιά φορά κάθε μερικά χρόνια  (ποτέ δεν είναι 4). ‘Ολον τον υπόλοιπο χρόνο τρώει κλωτσιές, τον ληστεύουν, τον ταλαιπωρούν και τον κοροϊδεύουν με ασύστολα ψέματα. Ευδοκιμεί στην Ελλάδα και σε όλα τα αυταρχικά καθεστώτα (Κι ο Γκαντάφης δημοκρατία λέει ότι έχει. Το ίδιο έλεγε κι ο δικός μας δικτάτορας Παπαδόπουλος!).
Δήθεν Κοινοβούλιο: 300 άτομα, κάθε καρυδιάς καρύδι, που μαζεύονται, διαφωνούν και αλληλοβρίζονται. Στο τέλος συμφωνούν να ψηφίζουν νόμους εναντίον του πολίτη. Φυσικά θα μπορούσε να έχει μόνο 3-4 άτομα (μόνο τους αρχηγούς), αφού οι άλλοι δεν έχουν δικαίωμα να διαφωνήσουν με το κόμμα τους, αλλά μόνο να διακοσμούν τα έδρανα (αν βάζαμε πραγματικά ανδρείκελα δεν θα τα πληρώναμε κιόλας!). Νομίζω αν ήταν κΥνοβούλιο θα λειτουργούσε πολύ καλλίτερα!
Δήθεν κΥνοβουλευτικός (ή κυβερνητικός) εκπρόσωπος: Αξιολύπητο πρόσωπο, που είναι αναγκασμένο να λέει μόνο ψέματα! Οργανώνει συνεντεύξεις τύπου (Ελληνικά: Press Conferences), για να ανακοινώσει τα νεότερα ψέματα του χώρου που εκπροσωπεί. Ο ρόλλος απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες και απονέμεται μόνο σε ικανά και δοκιμασμένα κομματικά στελέχη ιδιαίτερης ευφυίας (π.χ. Αντώναρος, Πεταλωτής, κ.α.).
Δήθεν συμβούλιο (ή σύκεψη): Τρόπος αύξησης του εισοδήματος, αφού οι σύμβουλοι πληρώνονται έξτρα παραδάκι για τη συμμετοχή τους. Ποτέ δεν αποδίδει, αφού κανένα πρόβλημα δεν έχει λυθεί μέχρι τώρα με τα συμβούλια (όλα τα προβλήματα εδώ είναι!). Στον ιδιωτικό τομέα: Τρόπος διαφυγής από την συζυγική εστία, για ευχάριστες ώρες με τη γκόμενα…
Δήθεν καφές: Υγρό με χρώμα απροσδιόριστο, αλλά πάντως σκούρο. Όταν στο σερβίρουν στα ειδικά μαγαζιά, στα ξενοδοχεία, στα αεροπλάνα, δεν έχει κανένα άρωμα ή γεύση. Συχνά είναι πικρό από την πολύωρη παραμονή στην πλάκα της καφετιέρας και είναι και πανάκριβο!
Δήθεν ψωμί: Μισοψημένο τεμάχιο ζύμης με …ελαστικές ιδιότητες. Αν είναι πολύ φρέσκο μπορεί και να τρώγεται, με κάποια προσπάθεια. ‘Ετσι και περάσουν μερικές ώρες, πρέπει να διαθέτεις ειδικές, ατσάλινες, μασέλες για να το κόψεις και να το μασήσεις!
Δήθεν διασκέδαση: Διεξάγεται σε μαγαζιά με ατμόσφαιρα που όταν δεν είναι τίγκα στον καπνό, μυρίζει μούχλα και κλεισούρα. Σερβίρονται και υπέροχες “μπόμπες”. Την πληρώνεις πανάκριβα, αν δεν “φας πόρτα”. Φέρνει τους ανθρώπους πολύ κοντά (λόγω στριμώγματος), αλλά δεν υπάρχει επικοινωνία, λόγω των Decibel! Τυχερός όποιος βρει ελάχιστο χώρο ν’ ακουμπήσει τα οπισθιά του!
Δήθεν καθαριότητα: Ενδημεί σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπου το απορρυπαντικό είναι άγνωστο είδος και το νερό σε ανεπάρκεια! Προκύπτει από τη χρήση ενός κουβά με κατάμαυρο περιεχόμενο και μιάς σφουγγαρίστρας ή σφουγγαριού το ιδίου χρώματος! Συνήθως αφήνει ένα απαλό στρώμα, απροσδιόριστης σύστασης, επάνω στις επιφάνειες δαπέδων, νιπτήρων, κλπ, και στις τουαλέττες μιά έγχρωμη εικαστική διακόσμηση!
Δήθεν εξαερισμός: Προκαλείται από ένα τόσο δα, τεμπέλικο  προπελάκι, που όμως παράγει έναν ενοχλητικό θόρυβο, χωρίς να νοιάζεται ιδιαίτερα για την ανανέωση του αέρα! Το βρίσκεις σε δημόσιες (αλλά και ιδιωτικές) τουαλέττες, σε χώρους εστίασης, και ό,που αλλού είναι υποχρεωτική η ύπαρξή του, αλλά όχι και ο εξαερισμός…
Δήθεν δικαοσύνη: Πανέμορφη αλλά ανάπηρη κυρία (τυφλή δεν τη λένε;) με στενή εξάρτηση από την εκάστοτε κυβέρνηση (αφού είναι τυφλή, κάποιος δεν πρέπει να της λέει κατά πού θα πάει;). Καθυστερεί αφάνταστα στα ραντεβού της (συχνά και μέχρι και 15-20 χρόνια) και συχνά απονέμεται μετά θάνατον των ενδιαφερομένων!
Δήθεν αστυνομία: Υπηρεσία για την προστασία του πολίτη, Ποτέ δεν διαθέτει αρκετό προσωπικό ή οχήματα για να ανταποκριθεί όταν την καλέσεις, εκτός κι αν είναι για να …δείρει. Πηγαίνει αυθορμήτως να φρουρήσει γνωστά και τρανταχτά ονόματα, μεγαλοπολιτικών, μεγαλοβιομηχάνων, μεγαλοδημοσιογράφων, μεγάλων, γενικώς!  Συχνά γίνεται στόχος εγληματιών, αφού η εκπαίδευση των ανθρώπων της μάλλον δεν περιλαμβάνει αντιμετώπιση του εγκλήματος…
Δήθεν σχολεία: Από νηπιαγωγεία μέχρι ΑΕΙ, ΤΕΙ κλπ. Τόποι μάθησης και …κατάληψης και απεργίας. Πιο συχνά επικρατούν το δεύτερο και το τρίτο. Διαθέτουν αρκετό υλικό για πλιάτσικο και βανδαλισμούς, από μαθητές και μη. Πληρώνουμε εμείς, φυσικά. Τι γαλαντόμος λαός θα είμαστε, άλλωστε!


http://enomenoiblogers.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: