Σελίδες

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

θα πρέπει να επιταχυνθούν οι έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στην αποκλειστική ΑΟΖ της Κύπρου.


wind-power
Ενέργεια  σημαίνει πρόοδος, πολιτισμός, ευμάρεια. Το κατά κεφαλή εθνικό προϊόν μιας χώρας  μπορεί να μετρηθεί και από τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είναι δηλαδή ένας άλλος τρόπος για να μετρηθεί η παραγωγή και ο πλούτος μιας χώρας. Η ετήσια αύξηση σε ηλεκτρική ενέργεια σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδία και κυρίως η Κίνα είναι τόσο μεγάλη που άρχισε να γίνεται εφιαλτική για τις χώρες που δεν διαθέτουν δικά τους ενεργειακά αποθέματα, αφού η Κίνα έχει τώρα ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε κατανάλωση ενέργειας, κυρίως ηλεκτρικής. Ευτυχώς όμως που η Κίνα διαθέτει τεράστια αποθέματα πετροκάρβουνου και έτσι οι εισαγωγές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο δεν έχουν φθάσει στα επίπεδα που θα ανέβαζαν τις τιμές των ενεργειακών αυτών προϊόντων σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά. Όμως τα πράγματα για τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα για τις χώρες που δεν διαθέτουν δικές τους πηγές ενέργειας γιατί οι τιμές συνεχώς θα ανεβαίνουν με τη Κίνα να είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εισαγωγές ενέργειας. 

Συμφωνώ με τις  απόψεις του κ. Λόρδου όσον αφορά  την αιολική και την ηλιακή ενέργεια. Δυστυχώς οι άνεμοι στη Κύπρο  είναι πολύ περιορισμένοι και  παρουσιάζονται κυρίως στις παραλιακές περιοχές. Η απόδοση της αιολικής ενέργειας στη Κύπρο δεν είναι σταθερή και δεν μπορεί παρά να είναι ένα μικρό ποσοστό των αναγκών μας σε ηλεκτρική ενέργεια. Όσο για την αιολική, με την οποία είχα άμεση εμπλοκή ως Τμηματάρχης Μελετών και Εγκαταστάσεων στο ΡΙΚ, το οποίο πρώτο πανευρωπαϊκά λειτούργησε και εξακολουθεί να λειτουργεί 35 περίπου σταθμούς αναμεταδόσεως τηλεοράσεως από τριακονταετίας, έχει και αυτή τα προβλήματα της. Το κυριότερο είναι ότι δεν είναι συνεχής αφού τη νύκτα δεν παράγεται ρεύμα, και η κεφαλαιουχική δαπάνη σε σχέση με τη παραγόμενη ενέργεια είναι ακόμα υψηλή. Πέραν τούτου απαιτούνται τεράστιες εκτάσεις για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πλαισίων. Για να γίνει κατανοητό το πρόβλημα, με τα σημερινά δεδομένα για να παράξουμε το ένα τέταρτο των ηλεκτρικών μας αναγκών (περίπου 250 MW) θα πρέπει να εγκαταστήσουμε πλαίσια που να καλύπτουν το ένα τρίτο της επιφάνειας ολοκλήρου της Κύπρου και αυτό μόνο κατά τις ώρες που έχουμε ηλιοφάνεια, δηλαδή την ημέρα. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να αξιοποιούμε την ηλιακή ενέργεια και σε λιγότερο βαθμό και την αιολική, όπου τούτο είναι εφικτό και προσφέρεται ως μια οικονομική λύση. 
Σαν κατακλείδα θα ήθελα να τονίσω ότι οι ενεργειακές  μας ανάγκες μόνο με το φυσικό αέριο  και το πετροκάρβουνο μπορούν  να ικανοποιηθούν κατά τις επόμενες λίγες δεκαετίες, αν θέλουμε να έχουμε συνεχή ανάπτυξη και ευημερία. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να επιταχυνθούν οι έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στην αποκλειστική ΑΟΖ της Κύπρου. Όσο για το πετροκάρβουνο, υπάρχουν σήμερα εφαρμογές σε χώρες όπως στις ΗΠΑ αλλά και στη Κίνα, για την ελαχιστοποίηση των ρύπων και την οικολογική διάθεση  της παραγόμενης τέφρας, που ίσως θα πρέπει να μελετήσουμε.
 
 Οδυσσέας Αγγελίδης
Λάρνακας  Λαπήθου.

http://enomenoiblogers.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: