Σελίδες

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

«Στήνουν» χρεοκοπία με «πριόνισμα» τραπεζών!


Την ώρα που οι οίκοι αξιολόγησης πλησιάζουν απειλητικά το Ελληνικό Δημόσιο και το τραπεζικό σύστημα της χώρας, προκαλώντας σοβαρή «αιμορραγία» ρευστότητας στις τράπεζες, τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν τον κίνδυνο να συρθεί η χώρα σε μια χαοτική κατάσταση χρεοκοπίας, μέσα από ένα διαρκές «πριόνισμα» του τραπεζικού συστήματος και της εμπιστοσύνης των καταθετών.
Η Fitch έθεσε χθες και επίσημα πέντε τράπεζες σε αντίστροφη μέτρηση υποβάθμισης (Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank, ATEbank), ενώ πριν από λίγες ημέρες η Moody’s είχε προειδοποιήσει για την υποβάθμιση καλυμμένων ομολογιών τεσσάρων τραπεζών(Alpha, Eurobank, Eθνική, Μarfin Egnatia). Η S&P και η Moodys έχουν προειδοποιήσει για υποβάθμιση των κρατικών ομολόγων κάτω και από το «junk», ενώ η Fitch άρχισε τη διαδικασία υποβάθμισης σε αυτή την κατηγορία, καθώς ως τώρα ήταν ο μόνος οίκος που έβλεπε τα ελληνικά ομόλογα ως… κάτι καλύτερο από «σκουπίδια».
Παράλληλα με τους οίκους αξιολόγησης κινούνται απειλητικά κορυφαία στελέχη και χρηματοοικονομικοί οργανισμοί του αγγλοσαξονικού κόσμου, διαμορφώνοντας κλίμα επαναφοράς των σεναρίων χρεοκοπίας της χώρας, ή/και επιστροφής στη δραχμή. Ο νέος επικεφαλής της Barclays, Μπομπ Ντάιμοντ, ένας από τους επιθετικότερους επενδυτικούς τραπεζίτες διεθνώς, «φωτογράφισε» σε δηλώσεις του χθες τη χρεοκοπία της Ελλάδας και την έξοδό της από την ευρωζώνη μέσα στο 2011.
<!--more-->
Ανάλογο περιεχόμενο είχε και η πρόσφατη δημοσκόπηση της Barclays, με απαντήσεις 2.000 θεσμικών επενδυτών (κερδοσκόπων), οι οποίοι κατά το ένα τρίτο δήλωναν, ότι είναι πιθανή μέσα στο 2011 η πρώτη χρεοκοπία στην ευρωζώνη (νέα «φωτογραφία» της Ελλάδας). Για  χρεοκοπίες στην ευρωζώνη μίλησε και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citi, αν δεν κάνουν κάτι άμεσα οι πολιτικοί ηγέτες για να σταματήσουν την εξέλιξη της κρίσης χρέους.
Τραπεζικά στελέχη στην Αθήνα επισημαίνουν, ότι ίσως όλες αυτές οι κινήσεις, παράλληλα με τη διοχέτευση σεναρίων περί επιστροφής της χώρας στη δραχμή, επίσης από κύκλους του Σίτι του Λονδίνου, θα πρέπει να «διαβάζονται» και κάτω από ένα ευρύτερο πρίσμα ανάλυσης της αντιπαράθεσης (αγγλοσαξονικών) δυνάμεων της αγοράς και πολιτικών ηγεσιών της ευρωζώνης, με μόνιμο επίδικο σημείο το ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό της κρίσης χρέους.
Οι τραπεζικοί και επενδυτικοί οργανισμοί του Σίτι είναι γνωστό ότι εδώ και αρκετά χρόνια αντλούσαν εύκολα κέρδη «ποντάροντας» σε ομόλογα της ευρωζώνης, «κεντρικά» ή «περιφερειακά» και βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό πίσω από τις υπερβολές της «χρυσής εποχής» για το δανεισμό των ευρωπαϊκών κρατών, που οδήγησαν στη σημερινή κρίση. Σήμερα, οι εκπρόσωποι αυτών των κεφαλαίων απαιτούν να αναλάβει η Γερμανία και οι άλλες ισχυρές χώρες του Βορρά το κόστος διάσωσης των περιφερειακών οικονομιών, ενώ η Γερμανία επιμένει ότι θα πρέπει ένα μέρος του τιμήματος να πληρώσουν οι κερδοσκόποι, «φωτογραφίζοντας» τα κεφάλαια του Σίτι.
Με τα σημερινά δεδομένα, ο πιο σύντομος δρόμος, ίσως, για να συρθεί η Γερμανία σε μια λύση «φιλική» προς τις επιδιώξεις των παραγόντων του Σίτι δεν είναι να δημιουργηθούν διαδοχικές κρίσεις σε περισσότερες χώρες, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, αλλά να δημιουργηθεί το κατάλληλο σκηνικό για την πρώτη ανεξέλεγκτη κατάρρευση τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης και, ακολούθως, την πρώτη εξίσου ανεξέλεγκτη χρεοκοπία κράτους.


http://enomenoiblogers.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: