Σελίδες

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Πεντάχρονη στο κατώφλι του θανάτου λόγω γραφειοκρατίας

ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ ΑΠΟ ΤΟ ΖΟΥΚΛΑ
 ΕΔΩ Η ΣΕΛΙΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟ FACE BOOK 


Ένα παιδί πέντε ετών αργοπεθαίνει αβοήθητο, γιατί οι Έλληνες γιατροί ούτε μπορούν να το χειρουργήσουν, ούτε δίνουν γνωμάτευση για να χειρουργηθεί στο εξωτερικό.

Η Λάουρα Λάχα είναι πέντε ετών. Ο πατέρας της Λιριάν εδώ και 14 χρόνια ζει και εργάζεται νόμιμα στην Ελλάδα. Με σκληρή δουλειά ως οικοδόμος, ο Λιριάν Λάχα ονειρεύεται να αποταμιεύσει ένα ποσό που θα του επιτρέψει να στήσει μία μικρή επιχείρηση στην πατρίδα του, στο Ελμπασάν της Αλβανίας.

Όμως η τύχη μερικές φορές παίζει άσχημα παιγνίδια. Πριν από 18 μήνες, η μικρή Λάουρα παρουσίασε μία μικρή αστάθεια στο βάδισμα. Η κατάστασή της επιδεινώθηκε ραγδαία, παρά την εισαγωγή της στο Νοσοκομείο Παίδων. Η διάγνωση ήταν σοκαριστική για την οικογένεια: Όγκος στον εγκέφαλο.




Ένα παιδί πέντε ετών αργοπεθαίνει αβοήθητο, γιατί οι Έλληνες γιατροί ούτε μπορούν να το χειρουργήσουν, ούτε δίνουν γνωμάτευση για να χειρουργηθεί στο εξωτερικό.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ




Η μικρή Λάουρα υπεβλήθη επειγόντως και επί 18 μήνες σε χημειοθεραπεία, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο όγκος δεν υποχωρούσε και η μόνη λύση φάνηκε να είναι η χειρουργική. Όμως οι γιατροί τριών νοσοκομείων, του «Ευαγγελισμού», του «Γεώργιος Γεννηματάς» και του νοσοκομείου παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», δεν αναλαμβάνουν μία τόσο περίπλοκη επέμβαση, κρίνοντας πως «η μάζα δεν είναι χειρουργικά εξαιρέσιμη».

Οι νευροχειρουργοί των δύο νοσοκομείων «Ευαγγελισμός» και «Γεώργιος Γεννηματάς» γνωμοδοτούν ότι το περιστατικό χρήζει αντιμετώπισης από ειδικό κέντρο του εξωτερικού.



Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους γιατρούς του πλέον αρμόδιου ιδρύματος, του νοσοκομείου παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Αν και το νοσοκομείο αναγνωρίζει ότι η επέμβαση δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, αρνείται να δώσει στην οικογένεια Λάχα, την απαραίτητη γνωμάτευση ότι η μικρή πρέπει να χειρουργηθεί στο εξωτερικό, λέγοντας ότι πρέπει να σταθμιστούν οι πιθανότητες επιτυχίας.

Ο πατέρας της μικρής Λάουρα, Λιριάν Λάχα, κάνει έκκληση προς τους αρμοδίους για να δοθεί μία λύση στην τραγική κατάσταση που βρίσκεται το παιδί του.







Εύλογα όμως προκύπτει το ερώτημα: Μήπως αν στη θέση της Λάουρα βρισκόταν το παιδί κάποιου ευκατάστατου ή επιφανούς πολίτη, οι μηχανισμοί θα είχαν κινηθεί πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά και οι θεράποντες ιατροί θα είχαν από μόνοι τους προσπαθήσει να βρουν ένα νοσοκομείο του εξωτερικού για να αναλάβει την περίπτωση;

Παρέμβαση των αρμοδίων μετά το δημοσίευμα της zougla.gr
(Νεότερη ενημέρωση: 8 Οκτωβρίου 2009, 22:10)

O πρόεδρος του EKEΠI Πάνος Eυσταθιού μετά το δημοσίευμα της zougla.gr επικοινώνησε με τους υπεύθυνους του νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού, οι οποίοι δεν εξέδιδα το σχετικό έγγραφο το οποίο θα επέτρεπε την μεταφορά της μικρής Λάουρα στο εξωτερικό και ως εκ θαύματος το πιστοποιητικό εκδόθηκε αυθημερόν.

Ήδη ενημερώνεται ο πατέρας της ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για την μεταφορά της. Ερωτηθείς ο διοικητής από τη zougla.gr ανέφερε πως το Αγλαΐα Κυριακού δεν είχε εκδώσει την σχετική βεβαίωση γιατί… δεν είχε φτάσει η αίτηση.

Η τραγική αυτή δικαιολογία επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ της zougla.gr και αφήνει έκθετους τους υπευθύνους, οι οποίοι μέσω γραφειοκρατίας καταδίκασαν σε βέβαιο θάνατο μία παιδική ψυχή.

7 σχόλια:

meta είπε...

Δυστυχώς για άλλη μια φορά η γραφειοκρατία και η κρατική αναλγησία λειτούργησαν εις βάρος μιας αθώας ψυχής.
Είναι απαράδεκτο να αφήνουν έρμαιο οποιονδήποτε χρίζει άμεσης ιατρικής βοήθειας πόσο μάλλον ένα παιδί επειδή δεν είναι το παιδί "Κάποιου"...

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

ΜΙΚΡΉ ΜΟΥ ΛΑΟΥΡΑ ΣΥΓΝΏΜΗ!!!

marianaonice είπε...

Από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης αργά το βράδυ της Πέμπτης εξεδόθη η ακόλουθη ανακοίνωση: "Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κος Ανδρέας Λοβέρδος, επικοινώνησε με το Διοικητή του Ι.Κ.Α. κ. Θόδωρο Αμπατζόγλου, και έδωσε εντολή να παρακαμφθούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα της 5χρονης Λάουρα Λάχα".

Αυτό είναι παρήγορο έστω και τώρα, κι ας ελπίσουμε από εδώ και πέρα αυτή η εντολή να δίδεται άμεσα και χωρίς την παρέμβαση δημοσιογράφων!!

nobi είπε...

ναι συμφωνω μαζι σου μαριανα
αφτα απο εδω και περα πρεπει να γινοντε αμεσα.

Unknown είπε...

προσοχή τώρα πού θα πάει το μικρό!!!
για εγκέφαλο η σουηδία είναι λένε πολύ καλή, κι ένας φίλος, που η 18χρονη κόρη του έχει μη χειρουργούμενο όγκο στον εγκέφαλο, έχει πάει στο ισραήλ όπου είναι πολύ ευχαριστημ΄νεος.
μαριάννα μου, αυτό το εντολή υπουργού να παρακαμψουμε το τάδε και τάδε
με πονά ιδιαίτερα.
πότε θα μπορούσαμε απλά και ανθρώπινα να κάνουμε αυτό που χρειάζεται;
όχι ότι δεν άξιζε αυτό που έκανε ο λοβέρδος, φυσικά και άξιζε και μακάρι πάντα να είναι το ίδιο ανθρώπινος.
έχω περάσει από την ίδια διαδικασία από το ικα, πριν 14 χρόνια, είχα πονέσει πολύ, και στο τέλος, αφού μου δόθηκε η άδεια να πάω σε κέντρο της ευρώπης για να χειρουργηθεί ο σεραφειμάκος 15 μηνών με εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς και μεγάλο ρίσκο, παρακαλούσα να μας επιτρέψουν να πάμε αμερική όπου θα κόστιζε λιγότερο γιατί στην αμερική δε θα έκαναν χειρουργείο, θα έβαζαν κόιλ, που τότε ακόμη δεν ήταν τόσο διαδεδομένα.
δεν το ενέκριναν για αμερική.
κι ο διευθυντής του ικα, δε θυμάμαι ποιος ήταν τότε, με κάλεσε στο γραφείο του και μου είπε:
θέλω εκ μέρους του ικα να σας ζητήσω συγγνώμη...

άνεμε, να πεις μπράβο στον πατέρα που το κατάφερε,
ο θεός να είναι μαζί τους και το βλασταράκι τους να πάει καλά!
όπως και να γ΄νει, δεν μπορείς να είσαι γονιός και να μην κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου.
κι εκεί η αναλγησία σε σκοτώνει...

marianaonice είπε...

@abttha μου ή _-
Δεν έχω τίποτε να πω στο σχόλιό σου...
Νοιώθω πόσο εσύ καταλαβαίνεις τη σημασία αυτής της ανάρτησης...
πόσο κουράγιο πρέπει να έχει ένας γονιός για να παλέψει με το τέρας της αρρώστιας και με το τέρας της γραφειοκρατίας μας, αυτής της τόσο άδικης και παράλογης γραφειοκρατίας μας!
Μένω έκπληκτη που ο διευθυντής του ΙΚΑ κάποτε σου ζήτησε συγνώμη...
Σημαίνει ότι ούτε αυτός μπόρεσε να νικήσει το τέρας της υπηρεσίας του??
Καλή σου μέρα Ελένη μου!
Να χαίρεσαι και να καμαρώνεις το Σεραφειμάκο σου πάντα γερό και δυνατό!!!
:)))

kwstask είπε...

Λυπαμαι που το λεω,αλλα αν ο ανθρωπος ειχε δωσει φακελλακι τωρα θα ηταν ηδη στο εξωτερικο!Το φακελακι ζη και βασιλευει!!!Ο θειος μου για να χειρουργηθει ποιο γρηγορα η γιαγια μου εδωσε φακελακι στον χειρουργο(παντως εγω με το φακελακι δε συμφωνω,να μαστε ενταξει)και απο την ερχομενη εβδομαδα(τελος εβδομαδας)που ηταν να χειρουργηθει,χειρουργηθηκε προχθες!!Ολα για αυτο το γα...ενο το φακελακι τα κανουν!!Αν ειχε δωσει κι ο μπαμπας της Λαουρας θα ειχε παρει επι τοπου το χαρτι.Τωρα,το τι λενε οι γιατροι τ'ακουω βερεσε!!