Σελίδες

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Blog Action Day 2009 15 Οκτωβρίου

Από τον @Αριστόδημο!
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Απο τις κλιματικές αλλαγές γίνεται ολο και πιο ξεκάθαρο καθημερινά ότι βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μία κρίση πολύ μεγαλύτερη από ό,τι έχουμε φανταστεί.

Τα περιθώρια για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών στενεύουν δραματικά όσο οι κυβερνήσεις χρονοτριβούν χωρίς να αναλαμβάνουν ουσιαστική δράση.


Μία αύξηση της μέσης πλανητικής θερμοκρασίας κατά 1,5 ºC, θα επιφέρει ανεπανόρθωτες επιπτώσεις, ενώ ενδεχόμενη αύξηση κατά 2 ºC θα οδηγήσει σε καταστροφικές αλλαγές για τον πλανήτη. Χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο σχέδιο που θα οδηγήσει το συντομότερο δυνατό στη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας και τη μείωσή της σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα.

Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.

Περισσότεροι από 325.000.000 άνθρωποι επηρεάζονται με κάποιο τρόπο στη ζωή τους εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.
Περισσότερα από $ 125.000.000.0000 κοστίζουν κάθε χρόνο οι ζημιές που προκαλούνται από τις κλιματικές αλλαγές.

Δεν είναι υπερβολή ότι οι κλιματικές αλλαγές είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κρίση στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ήδη οι πρώτες επιπτώσεις πλήττουν εκατομμύρια συνανθρώπους μας σε κάθε γωνία του πλανήτη, ενώ ορισμένες μελλοντικές επιπτώσεις είναι αναπόφευκτες.

Ο πλανήτης μπαίνει σε μία νέα εποχή που χαρακτηρίζεται από επικίνδυνες και καταστροφικές κλιματικές αλλαγές, μία πραγματικότητα που επιδεινώνεται από την απουσία κλιματικής δράσης. Αν θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε από το χείλος του γκρεμού και να αποφύγουμε την καταστροφή θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το πόσο διατεθειμένος είναι ο κόσμος μας να προβεί σε σημαντικές μειώσεις των αερίων του θερμοκηπίου μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια.


Η Ελλάδα ανήκει στα κράτη που ήδη πλήττονται από τις κλιματικές αλλαγές. Η αύξηση της μέσης πλανητικής θερμοκρασίας του πλανήτη, έχει ήδη γίνει αισθητή στην Ελλάδα, όπως και σε ολόκληρη της Μεσόγειο.

Η χώρα μας ξηρή και θερμή μαστίζεται από παρατεταμένους καύσωνες και ξηρασίες, με καταστροφικές επιπτώσεις για το περιβάλλον, την υγεία και την οικονομία.




Κάθε Έλληνας πολίτης ευθύνεται για 9,6 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Κάθε Αμερικάνος για 19,6 τόνους, ενώ κάθε Κινέζος για 3,9.

Η Ελλάδα είναι προικισμένη με τεράστιο ανανεώσιμο δυναμικό, χάρη στο οποίο μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη χρήση λιγνίτη και πετρελαίου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μπορεί να γίνει πρωτοπόρος (από ουραγός) στην παραγωγή πράσινης ενέργειας.


Η χώρα μας πρωτοπόρησε στην παραγωγή πράσινης ενέργειας όταν στην Κύθνο κατασκευάστηκε το 1982 ένα από τα πρώτα αιολικά πάρκα στον κόσμο και στη συνέχεια ακολούθησε η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου. Η συνεχεία δυστυχώς δεν ήταν ανάλογη.

Το μόνο που λείπει είναι η πολιτική βούληση .


Ο πιο σημαντικός ρόλος όμως είναι ο δικός μας. Οι αλλαγές που θα κάνουμε στο δικό μας τρόπο ζωής –στην καθημερινότητά μας, αλλά και την πολιτική μας στάση- έχουν μεγάλη σημασία για την αποτελεσματική μείωση των κλιματικών αλλαγών για να σώσουμε τον πλανήτη!

Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις! Ξεκίνα με απλές και μικρές αλλαγές και συνέχισε με πιο απαιτητικές

Οι πληροφορίες που θα βρεις
εδω στο «Εγχειρίδιο του Ενεργειακού Επαναστάτη», θα σου δείξουν τον τρόπο.


Popout




Πηγη: www.greenpeace.gr
Σ' ευχαριστούμε @Άρη!!!!
.

6 σχόλια:

Aνεμος είπε...

Μπράβο Μαριαννα απιστευτο άρθρο και με φοβερή οικολογική συνείδηση

marianaonice είπε...

Το μπράβο αξίζει στον @Άρη μας Άνεμε.
Καλό ξημέρωμα!
:))

BUTTERFLY είπε...

Εξαιρετικο αρθρο!

Αθανασία είπε...

Γειάσου καλή μου..,τι ωραίο άρθρο! πολύ όμορφο...ε,ναί έχεις δίκιο καλή μου..σε ότι λες..πιστέυω όμως ότι τη μεγαλύτερη,ευθύνη τη φέρουμε όμως εμείς κι η άσχημη στάση κ η κακοποίηση η συνεχής που κάνουμε στη φύση κ στο πλανήτη μας....η γή μας αυτός,ο απίστευτα πανέμορφος πλανήτης...πονάει κ αιμοραγεί κ είναι βαριά,άρρωστη εξετίας μας αυτή τη στιγμή...κι αν δεν κάνουμε κάτι σύντομα,δε ξέρω τι θα γίνει στις επόμενες δεκαετίες που θα ρθουν..αν όμως δείς στα ντοκυμανταίρ,(υπάρχουν πολλά αξιόλογα),που μ αρέσει κ εμένα να τα βλέπω...αν κ μερικά λένε πολύ δυσίονα πράγματα,για το μέλλον μας σαν πλανήτης,και σαν κοινωνία....πρίν καιρό είχα δεί ένα που το έχω,και σε ντιβιντί.. κ έλεγε κάποια πράγματα,που ήταν αρκετά δυσίονα σχετικά,με το μέλλον της γής...όπως δύο από αυτά ότι μετά από δισ χρόνια,ο ήλιος θα μεγαλώσει τόσο πολύ,και θα έχει τόση θερμότητα που η γή μας,δεν θα την αντέξει...κ μοιραία η γή θα καταλήξει σε μία καμμένη,μπάλα που δε θα υπάρχει τίποτε ζωντανό,πάνω σε αυτήν..θα καούν τα πάντα...ο ήλιος θα μεγαλώσει κ άλλο..και πρίν πεθάνει κ αυτός,σαν όλα τα άστρα του ηλιακού μας συστήματος.. θα παρασύρει πρώτα μαζί του,τη Σελήνη μας....η οποία θα λιώσει(!!!!),κ μετά τους άλλους πλανήτες και τέλος τη γή μας που θα λιώσει κι αυτή....κι κάτι άλλο-μιά θεωρία που λέει ότι η Σελήνη μας,απομακρύνεται από τη γή κάθε φορά κ περισσότερο...κ ότι κάποια στιγμή θα απομακρυνθεί τόσο που θα πάψει πλέον να υπάρχει,ισσοροπία μεταξύ των εναλλαγών μέρας κ νύχτας (θα είναι αφάνταστα,μικρή η απόσταση ανάμεσα στις εναλλαγές μέρας κ νύχτας)....(η Σελήνη μας είναι ο δορυφόρος της γής οκ;; κ τη βοηθάει,κρατά τις ισσοροπίες ανάμεσα στις εναλλαγές μέρας κ νύχτας κ.α,κ.α)...αυτές είναι δύο από τις πιό ακραίες θεωρίες...υπάρχουν βέβαια κ άλλες πολλές....πολύ πιό δυσίονες...εγώ πρωσοπικά ΔΕΝ μεγάλωσα,στη φύση έτσι;;μεγάλωσα κ γεννήθηκα Αθήνα.. κ αγαπώ την Αθήνα,όσο κανένα άλλο μέρος στην Ελλάδα..όμως πονάω όταν ακούω αυτά τα τόσο φρικτά για το μέλλον της γής μας....πρέπει να κάνουμε κάτι να σώσουμε τον πλανήτη μας πριν να είναι πολύ αργά....το οφείλουμε στη γή...να της δείξουμε την αγάπη μας...είναι το σπίτι μας..εδώ ζούμε....κ οφείλουμε να κάνουμε κάτι γι αυτή.....καλό μεσημέρι παιδιά..(Άνεμε,Μαριάννα)......

Aristodimos είπε...

Αν θέλουμε να σώσουμε τον πλανήτη που τοσο απλώχερα μας φιλοξενεί, πρώτα πρέπει να αλλάξουμε εμείς τρόπο σκέψης και ζωής.
Ας γίνουμε λοιπόν ενεργειακοί επαναστάτες, για να σταματήσουμε την καταστροφή που σε πολύ μεγάλο βαθμό εχει ηδη συντελεσθεί.

Μαριάννα μου σ ευχαριστω για την αναδημοσίευση του post μου.

Αρης

marianaonice είπε...

@Αθανασία μου
Αν θέλουμε να σώσουμε τον πλανήτη που τοσο απλώχερα μας φιλοξενεί, πρώτα πρέπει να αλλάξουμε εμείς τρόπο σκέψης και ζωής.
To απόσταγμα της υπέροχης ανάρτησης του @Άρη!
Υ.Γ. Το πόσο χαιρόμαστε που σε @ξαναβλέπουμε να @κυκλοφορείς ακμαία, ανάμεσά μας, δεν λέγεται!!!
Φιλιά!!

@Άρη μου
Για άλλη μια φορά εμείς σ' ευχαριστούμε!!!

Καλό σας μεσημέρι!!
:)))