Η ανάγκη για μια άλλη πρόταση απέναντι στις νεοφιλελεύθερες οικονομικές επιλογές φέρνει προ των ευθυνών της την αριστερά, η οποία την τελευταία περίοδο καταγράφεται απλά ως συμπληρωματική δύναμη στο πολιτικό γίγνεσθαι.Του Άκη Κοσώνα
Το σύστημα δεν τρίζει, αλλά και να τρίζει δεν έχει να φοβάται τίποτα από την παραδοσιακή Αριστερά. Στον όρο περιλαμβάνεται τόσο η σκληρή μονολιθική (ΚΚΕ) όσο και η ανανεωτική (ΣΥΝ) Αριστερά. Μια ματιά στα αποτελέσματα της τελευταίας15ετίας για το ΚΚΕ και τον ΣΥΝ πείθει ότι πρόκειται για δυνάμεις παγιωμένες στην οροφή του 13-14%, ενώ συχνά το άθροισμά τους πέφτει ακόμα και από το 10%. Σε καμιά περίπτωση το ΚΚΕ ή ο Συνασπισμός δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ρεύμα υπέρ της Αριστεράς, πολύ περισσότερο να απειλήσουν τα υψηλά ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων. Η αριστερή πρόταση όπως κι αν κατατέθηκε στο εκλογικό σώμα κινήθηκε σε αφόρητα βαρετή μιζέρια και επανάληψη. Τόσο, που οι ειδικοί των αναλύσεων και μετρήσεων ξεκινούν από το δεδομένο 10-13% των δυνάμεων της παραδοσιακής Αριστεράς, το αφαιρούν από το 100% των εγκύρων, όπως αφαιρούν και το 5% των «άλλων-διάφορων», το 5% του ΛΑΟΣ σήμερα του ΔΗΚΚΙ ή της Πολιτικής Άνοιξης παλιότερα και εργάζονται πάνω στο 77-82% που μένει για να υπολογίσουν πως θα κατανεμηθεί (περίπου...) μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Αν υπάρξει κάποια έκπληξη στο πολιτικό σκηνικό, αυτή δεν μοιάζει πιθανό να έρθει από την κοινοβουλευτική Αριστερά.
Η μεγαλύτερη συνιστώσα του, ο Συνασπισμός, έχει σαφώς κοινοβουλευτική και ευρωπαϊκή θεώρηση των πραγμάτων αλλά συγχρόνως είναι αναγκασμένος να προσφέρει κάλυψη στις ακραίες θέσεις άλλων συνιστωσών του που προτίμησαν να στεγαστούν εκεί παρά να αντιπαρατίθενται ή να συνεργάζονται ανά περίπτωση με τους συντρόφους τους άλλων εξωσυστημικών σχημάτων. Κάτι που του στοίχισε εκλογικά στις πρόσφατες ευρωεκλογές, μετά τα επεισόδια του περασμένου Δεκεμβρίου με αφορμή τη δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου. Κατηγορήθηκε από διάφορες πλευρές (ΛΑΟΣ και ΚΚΕ, αλά και εμμέσως από τη ΝΔ) ότι πρόσφερε κάλυψη στους «κουκουλοφόρους» και υπέθαλψε αν δεν υποκίνησε τα επεισόδια.Να δούμε τον πίνακα που ακολουθεί :Το ΚΚΕ θεωρείται δύσκαμπτο και παλαιολιθικό, ο Συνασπισμός ευκαιριακός και κοσμοπολίτικος. Ακόμα και η κάλυψη που πρόσφερε στους εξεγερμένους νέους του περασμένου Δεκέμβρη δεν θεωρήθηκε ως συνεπής στάση αλλά ως ευκαιρία να διαφοροποιηθεί, να ξεχωρίσει για λόγους πολιτικού λάϊφ στάϊλ.
Έτσι κι αλλιώς όσοι επέλεγαν και επιλέγουν ακροαριστερά σχήματα έχουν προχωρήσει συνειδητά στην πολιτική απόρριψη του ΚΚΕ ως βαθιά συντηρητικού σχήματος με λογικές και μεθόδους καταστολής στο βαθμό που οτιδήποτε εξεγερμένο μη ελεγχόμενο από το ίδιο το κόμμα, ταυτίζεται με προβοκάτσια και πρακτοριλίκι.
* Το κείμενο έχει δημοσιευθεί στο πολιτικό περιοδικό
«Τα πράγματα», στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2009.
«Τα πράγματα», στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2009.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου