Σελίδες

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

"Η Ελλάδα με πληγώνει"


Συζήτηση με την ηθοποιό Νόνικα Γαληνέα
"Τίποτε δεν είναι εύκολο, ούτε στη ζωή, ούτε στο θέατρο.Κατάκτηση είναι όλα. Οταν είσαι νέος, το σκόρπισμα είναι μέρος της ηλικίας σου, μέχρι να συνειδητοποιήσεις ότι η μεγαλύτερή σου χαρά είναι μια Δευτέρα να κάτσεις με λίγο κρασί κι έναν δικό σου άνθρωπο. Αυτό δεν είναι πληρότητα; Τότε, αυτό που θα μπορούσε να με χαρακτηρίσει ήταν μια λύσσα για τη δουλιά, που, βέβαια, άλλαξε στάδια όσο πέρναγε ο καιρός.
- Συναντήσατε "Κύκλωπες" και "Σειρήνες" στο δρόμο προς τη θεατρική "Ιθάκη";
Αυτό είναι που περισσότερο απ' όλα με τσάκισε. Δε βρήκα ανθρώπους κι αυτό με τσάκισε. Δε θεωρώ ότι είναι κάτι που συνέβη μόνο σε μένα. Συμβαίνει σε όλους μας. Η έλλειψη επικοινωνίας είναι το πρώτο πρόβλημα της ζωής μας, αν εξαιρέσουμε τα προβλήματα υγείας. Πόση επικοινωνία έχεις, πόση εμπιστοσύνη έχεις και πόσο πισώπλατα σε χτυπάνε... "
Δεχτήκατε πολλά πισώπλατα χτυπήματα;
Ο φθόνος. Η ζήλια κι ο φθόνος είναι αισθήματα που δεν ελέγχονται. Ως ένα σημείο είναι κατανοητά. Γιατί, υπάρχουν άνθρωποι στερημένοι, καθόλου χαϊδεμένοι από τη ζωή, άνθρωποι που αντιμετωπίζουν καθημερινά τρομακτικά προβλήματα και που για να αντέξουν πρέπει να σκληρύνουν. Κι όλα αυτά μοιραία έχουν συνέπειες στις καθημερινές τους σχέσεις".
Ως πολίτης και καλλιτέχνης αυτής της χώρας τι σας προβληματίζει περισσότερο;
Είμαι κι εγώ ένας από αυτούς τους πολίτες που θα πει τη γνωστή φράση του Σεφέρη "όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει".Δε γίνεται να αγαπάς τον τόπο σου και να μην πονάς. Ανοίγω την τηλεόραση και βλέπω τι τραβάει ο κόσμος και αγανακτώ, υποφέρω κυριολεκτικά. Δεν πειθαρχούμε. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είμαστε πιο έξυπνοι από τους άλλους, εξακολουθούμε να υποτιμούμε τη νοημοσύνη του άλλου, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι αυτός που θα πληρώσει περισσότερο απ' όλους είναι ο πιο αδύναμος. Κι αυτό είναι αφόρητο, τερατώδες, δεν είναι απλώς ανήθικο, είναι αβάσταχτο. Δεν έχουμε ανθρώπους. Αν σκεφτεί κανείς ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που βρίσκονται στην εξουσία εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είναι κι αυτό αβάσταχτο. Στη χώρα μας τόσοι άνθρωποι βασανίζονται για την καθημερινή τους ύπαρξη. Σε άλλες χώρες κάνουν ό,τι μπορούν για να διευκολύνουν τον πολίτη. Εδώ κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να σε πεθάνουν, να σε διαλύσουν. Πιστεύω, δυστυχώς, ότι αν δεν αλλάξουν τα πράγματα ριζικά, θα πηγαίνουμε κάθε μέρα και χειρότερα. Δε θα μας χαριστεί κανείς πια. Να πειθαρχείς, σημαίνει να σέβεσαι τον άλλο. Εδώ ξεκινάς τη μέρα σου και βρίζεις. Οσο για το θέατρο, πιστεύω ότι είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Υπάρχουν αξιολογότατες παραστάσεις και σπουδαίοι ηθοποιοί. Πιστεύω ότι και το ελεύθερο, αλλά και τα περιφερειακά θέατρα βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και αν και το Εθνικό πετύχει, τότε μπορούμε να είμαστε περήφανοι. Οι καλλιτέχνες κάνουν πραγματικά πολλά για τον τόπο τους".
Η ΝΟΝΙΚΑ ΓΑΛΗΝΕΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΥΡΙΑ ΑΦΙΕΡΩΣΕ ΤΑ ΕΣΟΔΑ στο Κόβεν Γκάρντεν ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ που έδωσε στους γιατρούς XΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ είναι στό
http://www.msf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1204&Itemid=241
ΤΗΝ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΘΑ ΤΗΝ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΟ
http://www.e-shop.gr/show_bks.phtml?id=BKS.0141986

5 σχόλια:

Unknown είπε...

Ανεμακι μου γεια σου, ενα πραγμα δεν μ'αρεσε στη γαληνεα ,τα πολλα τραβηγματα που εκανε στο προσωπο και αλλοιωθηκαν τα χαρακτηριστικα της.Θεωρω οτι η κορη της σ'αυτον τον τομεα καλυτερη αφησε το χρονο να δειξει τα σημαδια του.Ελευθερια

Aνεμος είπε...

@Ελευθερια όμως είναι μεγάλη κυρία και ψυχούλα,,..διάβασε τη συνέντευξη στους γιατρούς χωρίς σύνορα

eirini είπε...

Ωραία συνέντευξη! Έχει άδικο σ'αυτά που λέει για το πόσο το κράτος, μας υποτιμά σαν πολίτες του; Πολύ σωστή!
Καλημέρα άνεμε και καλό Σ/Κ!

marianaonice είπε...

Aυτή η κυρία πάντα με γοήτευε σαν μία μεγάλη ηθοποιός και τώρα διαπιστώνω ότι έχει και μεγάλη καρδιά!
Όπως το λες είναι όντως μεγάλη κυρία!
Τώρα όσο για τα τραβήγματα που έκανε να φαίνεται νέα, λένε ότι:
"Το να θέλεις να δείχνεις νέος στα γεράματά σου δεν είναι ματαιοδοξία αλλά τέχνη"!
Τι να πω?? Όλοι έχουν τα δίκια τους!

Aνεμος είπε...

παρατηρήστε πόσες αλήθειες λέει στη συνέντευξη