Σελίδες

Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Δεν είναι η πρώτη σου φορά


. Αν το καλοσκεφτείς, μια ζωή βρίσκεσαι αντιμέτωπος με διλήμματα που άλλοι θέτουν. Χρόνια τώρα το παιχνίδι διεξάγεται με τους ίδιους σε βάρος σου όρους, με ελάχιστες παραλλαγές, ανάλογα την εποχή.

Τα χρόνια της ευημερίας και της «ισχυρής Ελλάδας» σού έταζαν λαγούς με πετραχήλια και οι τράπεζες σε κυνηγούσαν στον δρόμο για να σου δώσουν χρήμα με 17% επιτόκιο. Κάθε φορά λίγο πριν από τις εκλογές σου έκλειναν το μάτι για εκείνη τη χάρη που βόλεψε κάποιον δικό σου στο Δημόσιο με αντάλλαγμα μια ψήφο, την ψήφο σου.

Με «Κλικ» για διάβασμα, «Big Brother» και άλλα fast food θεάματα δημιουργήθηκε μια γενιά του θερμοκηπίου έτοιμη να θυσιαστεί χωρίς να βγάλει άχνα.




Αν το καλοκοιτάξεις, δεν είναι η πρώτη σου φορά. Απλώς, τώρα που η κατάσταση ζορίζει, τα διλήμματα διατυπώνονται χωρίς περιστροφές, εμφανίζονται σαν περίστροφο και το δάκτυλο είναι στη σκανδάλη.

Δεν είναι η πρώτη σου φορά που βρίσκεσαι αντιμέτωπος είτε με τις υποσχέσεις είτε με τις απειλές τους. Πόσες χιλιάδες σελίδες θα μπορούσαν να γραφτούν απλώς και μόνο με την παράθεση των προεκλογικών υποσχέσεων που ξεχάστηκαν την επομένη της κάλπης; Πόσες παραλλαγές της απειλής «μετά από εμάς το χάος» μπορείς να θυμηθείς;

Δεν είναι η πρώτη σου φορά, κι όμως κάθεσαι να δεις πάλι το ίδιο έργο. Χωμένος στον καναπέ σου παρακολουθείς τους ειδήμονες διαχειριστές των φόβων σου και ετοιμάζεσαι υπνοβατώντας να βρεθείς πίσω από το παραβάν – αν καταφέρεις να φτάσεις – για να ασκήσεις το δευτερόλεπτο της κυριαρχίας σου. Βγαίνοντας είναι ήδη αργά για να συνειδητοποιήσεις πως για μια ακόμη φορά – όχι, δεν είναι η πρώτη σου φορά – δεν έριξες εσύ την ψήφο, αλλά ο ανθρωπάκος που κάνει βόλτες μέσα σου. Ο ιδιοτελής, ο καιροσκόπος, ο φοβισμένος. Το συνειδητοποιείς, αλλά είναι ήδη αργά. Δεν σου μένει άλλο παρά να αράξεις και πάλι στον καναπέ, μπροστά στην τηλεόραση, περιμένοντας το επόμενο δευτερόλεπτο που θα ασκήσεις την κυριαρχία σου, αφού σταθερά θα υφίστασαι αυτοβούλως την πλύση του εγκεφάλου σου από τους... ειδικούς. Δεν είναι η πρώτη σου φορά. Θα είναι η πρώτη σου φορά όταν φτάσεις στην κάλπη, χωρίς φόβο, και επιλέξεις χωρίς να ακούσεις τους εκβιασμούς και τις απειλές...
 http://www.topontiki.gr/
http://enomenoiblogers.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: