Σελίδες

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Ιρλανδία: Εθνικά υπερήφανη και πάλι η χώρα, καθώς βγήκε από το μνημόνιο

Η έξοδος της Ιρλανδίας από το μνημόνιο αποκατέστησε την εθνική υπερηφάνεια της χώρας και αποτελεί την αρχή για μια γρήγορη ανάκαμψη, δήλωσε απόψε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του με την ευκαιρία του τερματισμού του προγράμματος στήριξης του Δουβλίνου.
"Η ζωή μας δεν θα αλλάξει εν μία νυκτί. Όμως (η έξοδος) στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα διεθνώς, ότι η Ιρλανδία επανακάμπτει. Η υπομονή και η προσαρμοστικότητά σας αποκατέστησαν την εθνική μας υπερηφάνεια", τόνισε απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του.

Η έξοδος της Ιρλανδίας από το μνημόνιο απόψε τα μεσάνυχτα, τρία χρόνια αφότου η χώρα εντάχθηκε σε αυτό, χαιρετίστηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες ως ένδειξη ότι η χειρότερη φάση της κρίσης χρέους έχει πλέον περάσει. Ο Κένι προέβλεψε ότι η ανάπτυξη θα επιτρέψει να μειωθεί το εθνικό χρέος κατά 25% μέσα στα επόμενα επτά χρόνια.


Η ανεργία έχει πέσει κάτω από το 13% (από το 15,1% το 2012) και οι τιμές των ακινήτων έχουν αρχίσει να αυξάνονται. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρξει ανάπτυξη 2% το 2014. Υπάρχουν ωστόσο ακόμη σοβαρά προβλήματα, όπως το βαθύ χάσμα μεταξύ της πρωτεύουσας και της επαρχίας, η εξάρτηση της χώρας από τις εξαγωγές και το υψηλό ποσοστό των "κόκκινων" δανείων.

"Ξέρω ότι πολλοί από εσάς δεν αισθάνονται τις πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία στην καθημερινή ζωή τους. Όμως τώρα είναι σαφές ότι οι θυσίες σας έκαναν τη διαφορά (...) Η οικονομία μας αρχίζει να ανακάμπτει", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κένι διευκρίνισε πάντως ότι μολονότι έχει εφαρμοστεί ήδη το 90% των απαιτούμενων περικοπών και των αυξήσεων στους φόρους, η ακολουθούμενη πολιτική δεν θα αλλάξει σημαντικά στο άμεσο μέλλον δεδομένου ότι στόχος είναι να περιοριστεί το έλλειμμα από το 7% που είναι φέτος στο 3% έως το 2015. "Τώρα είναι η ώρα να αλλάξουμε την πορεία μας. Δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε την πρόοδο που πετύχαμε", κατέληξε.
Κρίνοντας εκ των αποφάσεων των δικαστηρίων κρίθηκαν ένοχοι οι δικαστές γιατί κάλυψαν το σκάνδαλο, αλλά δεν κρίθηκαν ένοχοι οι επιχειρηματίες και οι πολιτικοί που το προκάλεσαν, οδηγώντας χιλιάδες Έλληνες στην απελπισία.
http://enomenoiblogers.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: