Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2013

Το σύστημα του γεωεντοπισμού αναμένεται να αποσυμφορήσει σημαντικά τις φυλακές


Προφυλακισμένοι, αδειούχοι και όσοι απολύονται υπό όρους είναι οι κατηγορίες για το σύστημα γεω-εντοπισμού.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει την εφαρμογή του συστήματος σε όλες τις ελληνικές φυλακές για τρεις κατηγορίες κρατουμένων.

Το σύστημα του γεωεντοπισμού αναμένεται να αποσυμφορήσει σημαντικά τις φυλακές καθώς σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Νικ. Κανελλόπουλο, υπολογίζεται  «να υποβάλλουν αιτήσεις για χρήση του συστήματος περί τους 2.500 κρατουμένους».

Το σύστημα κοστίζει περί τα 1.500 ευρώ και τη δαπάνη θα επιβαρύνεται ο ίδιος ο κρατούμενος, εκτός των περιπτώσεων που οι αρμόδιες δικαστικές αρχές κρίνουν ότι αδυνατεί οικονομικά.


Στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο, ρητά εξαιρούνται από την εφαρμογή του μέτρου κρατούμενοι, υπόδικοι και κατάδικοι, για σεξουαλικά εγκλήματα, βιασμούς, ανθρωποκτονίες που διαπράχθηκαν με ιδιαίτερη σκληρότητα, εγκλήματα που διώκονται με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο ή τη νομοθεσία για το οργανωμένο έγκλημα.

Από την άλλη, δεν εξαιρούνται όσοι βρίσκονται στις φυλακές, διωκόμενοι ως καταχραστές του Δημοσίου για οικονομικά εγκλήματα, τις γνωστές υποθέσεις κρατικής διαφθοράς και οικονομικών σκανδάλων.

Οι δικαστικές αρχές που ορίζονται ως αρμόδιες για την εφαρμογή του μέτρου, είναι ο ανακριτής και ο εισαγγελέας στις περιπτώσεις των προφυλακίσεων, που θα αποφασίζουν αν πρέπει ο κρατούμενος να μείνει εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους και με το «βραχιολάκι» και το δικαστικό συμβούλιο στις περιπτώσεις των αδειούχων κρατουμένων και εκείνων που απολύονται με όρους.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδος στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου.

http://enomenoiblogers.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: