Σελίδες

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Άρχισε η δίκη των «43» για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου


Δεκατρία χρόνια μετά τις μετοχές-φούσκες!!!!!!!!!!!!!!
!Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων άρχισε τη Δευτέρα η εκδίκαση της υπόθεσης με τις μετοχές - φούσκες στο Χρηματιστήριο Αθηνών που φαίνεται ότι ζημίωσε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, δεκατρία χρόνια μετά τις πρώτες διώξεις που είχαν ασκηθεί. Στο εδώλιο 43 κατηγορούμενοι, γνωστοί χρηματιστές, ιδιοκτήτες εισηγμένων εταιρειών, εφοπλιστές και μεσάζοντες. Η δίκη διεκόπη αφού διορίστηκε συνήγορος σε κατηγορούμενο που δεν είχε. Θα συνεχισθεί στις 24 Απριλίου.
AYTH EINAI H απονομή δικαιοσυνης στη Ελλάδα
τώρα ξεκίνησαν οι έρευνες,για ένα απο τα τεράστια σκάνδαλα επί Σημίτης
άνθρωποι καταστράφηκαν,και έγινε μεγάλη αναδιανομή του πλούτου,προς όφελος των ολίγων
Μετά από πολύχρονες διαδικασίες, η δικογραφία για τις χειραγωγούμενες μετοχές συγκεκριμένων εταιρειών το 1999 μετουσιώθηκε σε κατηγορητήριο για συνολικά 43 άτομα.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα που εκδόθηκε σε βάρος τους, οι κατηγορίες που ανά περίπτωση έχουν απαγγελθεί αφορούν στα αδικήματα της απάτης, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κ.α.


Σε 836 σελίδες του βουλεύματος, αναλύεται το «μεγάλο κόλπο» του Χρηματιστηρίου, με την τεχνητή αύξηση της αξίας των επίμαχων μετοχών, ενώ παρατίθενται σημαντικά ευρήματα του ΣΔΟΕ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Στο βούλευμα γίνεται λόγος για σοβαρότατες αδυναμίες στην οργάνωση των χρηματιστηριακών εταιρειών  (κυρίως στο ζήτημα του εσωτερικού τους ελέγχου), τις οποίες επισήμαινε στην πρόταση του προς το συμβούλιο και ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Ιωάννης Λιακόπουλος.
Ο εισαγγελέας διαπίστωσε ότι κάποιοι από τους κατηγορούμενους που κατείχαν εισηγμένες εταιρείες προχωρούσαν σε ψευδείς ανακοινώσεις χρηματιστηριακών συναλλαγών με τιμές διαφορετικές από τις ανακοινωθείσες στο επενδυτικό κοινό, δημιουργώντας «παραπλανητική εικόνα για την πορεία των μετοχών, την τιμή και την εμπορευσιμότητά τους». 
Τί λέει το βούλευμα για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου
Το βούλευμα αναφέρεται σε παραπλανητικές «πληροφορίες» που σκοπίμως διαρρέονταν για επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για συγκεκριμένες εταιρείες, με σκοπό την τεχνητή αύξηση της εμπορευσιμότητας τους. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις αποδείχθηκε ότι οι «μεγάλοι ξένοι θεσμικοί επενδυτές» ήταν υπεράκτιες εταιρείες (offshore) και ιδιώτες. 
Για τον τρόπο που έδρασαν συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι οι δικαστές του Συμβουλίου σημειώνουν: «... σε κάθε περίπτωση με τις ενέργειές τους αυτές εξαπατήθηκε το επενδυτικό κοινό που αγόραζε τις μετοχές σε τιμές που με τεχνάσματα διαμορφώνονταν σε υψηλότερα επίπεδα στη χρηματιστηριακή αγορά και τελικά οδήγησαν σε απαξίωση της μετοχής και απώλεια μεγάλων χρηματικών ποσών από το ευρύτερο επενδυτικό κοινό, ενώ οι ίδιοι καρπώθηκαν παράνομα ιδιαίτερα μεγάλα χρηματικά ποσά». 
Τονίζουν επίσης ότι αν «το επενδυτικό κοινό γνώριζε την εξωχρηματιστηριακή τιμή της μετοχής, ασφαλώς δεν θα προέβαινε σε αγορές σε τιμές μεγαλύτερες του 50% της χρηματιστηριακής αξίας».
Το χρονικό της υπόθεσης
Κακουργηματικές ποινικές διώξεις ασκήθηκαν το 1999 για το «σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου». Η ανάκριση είχε ανατεθεί στην πρώην δικαστικό Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια. Οι χειρισμοί της τότε ανακρίτριας, που αποφυλακίστηκε πρόσφατα, της στοίχισαν τη θέση της στο δικαστικό Σώμα και την καταδίκη της σε 12ετή κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Η δικαστική έρευνα μετά την υπόθεση «Μπουρμπούλια» συνεχίστηκε με εντολή του Εισαγγελέα Χαρ. Λακαφώση, ο οποίος είχε ζητήσει την επανεξέταση κάποιων φακέλων για τις «μετοχές - φούσκες του Χρηματιστηρίου». 
Με πρότασή του, παραπέμφθηκαν αρχικά σε δίκη 67 άτομα, τα οποία στη συνέχεια μειώθηκαν με το εφετειακό βούλευμα που εκδόθηκε, στα 43 που βρίσκονται τώρα στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
Πηγή: ΑΜΠΕ

http://enomenoiblogers.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: