Σελίδες

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Aγριο ξύλο και στους αγρότες της Κορίνθου



Εμπόλεμη ζώνη θύμιζε χθες το μεσημέρι η εθνική οδός Κορίνθου – Πατρών, κοντά στα διόδια Ζευγολατιού, με τους αγρότες να προσπαθούν να καταλάβουν το οδόστρωμα και να διακόψουν την κυκλοφορία και τα ΜΑΤ να προχωρούν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, σε άγρια καταστολή.

Η κατάσταση υπήρξε κίνδυνος να βγει εκτός ελέγχου, όταν για αρκετή ώρα επικράτησε κομφούζιο από τη ρίψη χημικών αλλά και από τις μάχες που διεξάγονταν σώμα με σώμα ανάμεσα στους αιφνιδιασμένους αγρότες και στους εντολοδόχους αστυνομικούς. Πεντακόσια άτομα που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο μπλόκο των αγροτών ενεπλάκησαν στα επεισόδια. Ανάμεσα σ” αυτούς ξυλοκοπήθηκε άγρια, σύμφωνα με μαρτυρίες, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κιάτου, ενώ ο δήμαρχος Σικυωνίων χτυπήθηκε στο κεφάλι από αστυνομικούς.
«Κάναμε μια συμβολική ειρηνική συγκέντρωση. Βρεθήκαμε στο πλευρό των αγροτών μας στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους. Αυτή η επίθεση των ΜΑΤ ήταν πρωτοφανής. Δεν μπορούμε να συνέλθουμε ακόμα από τα χημικά. Η επίθεση και οι ρίψεις γίνονταν αδιακρίτως. Πιστοί στο δόγμα «καμία ανοχή»! Αυτά είναι ανεπίτρεπτα!» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος.

Αρκετοί είναι οι τραυματίες από τις συμπλοκές, ενώ σημειώθηκαν τέσσερις προσαγωγές, οι οποίες πυροδότησαν εκ νέου την κατάσταση. «Μια ειρηνική διαμαρτυρία αγροτών μετατράπηκε σε σύγκρουση με τις ομάδες καταστολής. Δεν ανεχόμαστε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Δεν ανεχόμαστε τη βία και τον εκφοβισμό. Δεν υπολογίζουν τίποτα. Ούτε φορείς ούτε θεσμούς. Είδαμε τον δήμαρχο να τον χτυπούν, τον αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου να τον δέρνουν άσχημα. Αυτό είναι το δόγμα «Νόμος και Τάξη»! Σε ποιους επιτίθενται; Στους αγρότες που μοχθούν καθημερινά να επιβιώσουν παλεύοντας με τις καιρικές συνθήκες; Στους αγρότες που βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης;» δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιάτου Κώστας Παπαβασιλείου.

Εκείνο, ωστόσο, που δίνει νέα διάσταση στη χθεσινή επίθεση των ΜΑΤ είναι το κατηγορητήριο των συλληφθέντων. Οι τρεις κατηγορούνται για παράνομη κατάληψη οδοστρώματος και ο τέταρτος για ρίψη βόμβας μολότοφ. Μέχρι αργά χθες το βράδυ ο δήμαρχος, εκπρόσωποι των φορέων που βρίσκονταν στο μπλόκο αλλά και αγρότες, μαζί με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας κ. Κοδέλα, βρίσκονταν στην Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας για να καταγγείλουν ως προβοκατόρικη ενέργεια τη ρίψη της βόμβας μολότοφ από αστυνομικούς που βρίσκονταν στο μπλόκο και φορούσαν πολιτικά για να ενοχοποιήσουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών και να δικαιολογήσουν τη δική τους βίαιη καταστολή.

«Ο συγκεκριμένος αγρότης που κατηγορείται γι” αυτό δεν έριξε καμία μολότοφ. Είναι πράξη προβοκατόρικη. Εχουμε μάρτυρες πως μέσα στο μπλόκο και την ώρα των επεισοδίων μπήκαν κάποιοι άγνωστοι, εικάζουμε αστυνομικοί με πολιτικά ή άτομα από τον ακροδεξιό χώρο, που έριξαν τη βόμβα. Το καταλάβαμε όλοι από την αντίδρασή τους την ώρα της σύλληψης του νεαρού αγρότη» δηλώνει ο κ. Παπαβασιλείου.

http://enomenoiblogers.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: