Σελίδες

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Η ψυχολογία των Χριστουγέννων...Απο την ψυχολογο Εμμανουελα Κουρου


http://stargos.blogspot.gr/2012/12/blog-post_3922.html

Μήπως τώρα, που το 2012 φτάνει στο τέλος του, υποσχεθήκατε στον εαυτό σας ότι ο νέος χρόνος θα σας βρει αλλαγμένους; Μήπως πήρατε μεγάλες αποφάσεις του τύπου να αδυνατίσετε, να κόψετε το τσιγάρο, να διορθώσετε τα οικονομικά σας; Αν ναι, δεν είστε οι μόνοι!!! Εκατομμύρια ανθρώπων στον πλανήτη μας κάνουν κάτι ανάλογο στο τέλος ή στην αρχή της κάθε χρονιάς.
Γιατί όμως ειδικά αυτήν τη χρονική στιγμή και όχι το Μάρτιο ή το Νοέμβριο, για παράδειγμα; Η πρώτη μέρα του έτους είναι μια σημαδιακή ημερομηνία, όχι μόνο από χρονική αλλά και από ψυχολογική άποψη. Όπως κάθε αρχή, ενέχει την προσδοκία του καινούριου, την ελπίδα του καλύτερου και την υπόσχεση του νέου και διαφορετικού.
Από ψυχολογική πλευρά, το τέλος του χρόνου είναι κατάλληλη στιγμή για να κλείσουμε παλιούς 'λογαριασμούς' και να πάρουμε κάποιες μεγάλες αποφάσεις, οι οποίες διαφέρουν από την έννοια της ελπίδας που εμπεριέχει το στοιχείο παθητικότητας. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται την πρωτοχρονιά αφορούν στον εαυτό μας και στόχο έχουν να επιφέρουν υγιείς αλλαγές σε διάφορους τομείς της ζωής μας.

Τι συμβαίνει όμως όταν κάποιοι φιλοδοξούν να έρθουν οι γιορτές για να εκπληρώσουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια τους, ενώ κάποιοι άλλοι σκέφτονται.. «Αχ, ας περάσουν αυτές οι γιορτές γρήγορα!!!» ;


Holiday Blues / Μελαγχολία των γιορτών

Το φαινόμενο αυτό που παρατηρείται συχνά εν όψει των γιορτών ονομάζεται «μελαγχολία των γιορτών» (Holiday Blues) και είναι μια μορφή εποχιακής δυσθυμίας που χαρακτηρίζεται από ενδείξεις όπως είναι η χαμηλή διάθεση, τάση για κλάματα, η κοινωνική απόσυρση, η χαμηλή ενεργητικότητα ή κόπωση , έντονο ή συσσωρευμένο στρες αλλά και μειωμένο ενδιαφέρον στις δραστηριότητες που συνδέονται με ευχαρίστηση και συνάδουν με το πνεύμα των Χριστουγέννων. Ποιοι παράγοντες όμως μας οδηγούν στην μελαγχολία των γιορτών;
Ας ξεκινήσω με τους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες όπως είναι η αίσθηση μοναξιάς, ειδικά αν βιώνουμε πένθος ή ένα χωρισμό. Ειδικά για τα άτομα της τρίτης ηλικίας η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, γιατί τότε οι απώλειες αγαπημένων προσώπων κάνουν την παρουσία τους εντονότερη και παίρνουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Επίσης, πολλές φορές κυριαρχεί η τάση να συγκρίνουμε παλαιότερες γιορτές και ακούμε συχνά να λέγεται «Κάθε πέρσι και καλύτερα!», προσμένοντας να περάσουμε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο αλλά και προκαταβάλλοντας τη διάθεσή μας για μια όχι και τόσο δελεαστική εορταστική περίοδο. Από την άλλη κυριαρχούν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το πώς θα βιώσουμε τις γιορτές, μια έντονη αντίθεση σ’ αυτό που θα θέλαμε «ιδανικά» να ζήσουμε μ’ αυτό που τελικά μπορούμε να βιώσουμε μέσα στις γιορτές. Έτσι πηγάζει έντονο το συναίσθημα της απογοήτευσης, ακόμα και για μικρά πράγματα, απλά και μόνο επειδή τα είχαμε φανταστεί μ’ ένα συγκεκριμένο τρόπο και προέκυψαν διαφορετικά.
Ας μην ξεχνάμε φυσικά τις οικονομικές απαιτήσεις των γιορτών , όπως είναι το γιορτινό τραπέζι, ένα καινούριο παλτό, τα δώρα για τους συγγενείς, που σε συνδυασμό με τις οικονομικές δυσκολίες που υφίστανται σήμερα μπορούν να προκαλέσουν έντονο στρες.
Τέλος, επιβαρυντικός παράγοντας είναι η σωματική κούραση, το άγχος και ο εκνευρισμός που  προκύπτει, ιδιαίτερα στο γυναικείο φύλο, όταν οι υποχρεώσεις και οι προετοιμασίες για τις γιορτές γίνονται βεβιασμένα, σε μικρό χρονικό διάστημα και μ’ έντονη ανησυχία με στόχο να μείνουν όλοι απόλυτα ευχαριστημένοι. Επιπλέον η υπέρμετρη κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ μπορεί να θεωρηθεί ως μια στρεσσογόνος και δυσάρεστη εμπειρία.
Πάει ο παλιός ο χρόνος..
Ο Δεκέμβριος έφτασε στο τέλος του φέρνοντας γιορτές, χαρές αλλά και την ελπίδα για μια καινούρια χρονιά καλύτερη από την προηγούμενη. Καθώς όμως είναι ο τελευταίος μήνας του χρόνου, μοιραία μας παραπέμπει σε έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, με όλα τα θετικά και τα αρνητικά που ενέχει ένα τέτοιο εγχείρημα. Δεν είναι απαραίτητο να εστιάσουμε μόνο στα ανεκπλήρωτα όνειρα και στις απώλειες που έχει φέρει το πέρασμα του χρόνου. Μπορούμε σίγουρα να αναγνωρίσουμε και  θετικά σημεία σε σχέση με άλλοτε, όπως και καλά σημάδια για το μέλλον. Λίγη αισιοδοξία και θετική σκέψη δεν βλάπτει! Ας νιώσουμε λοιπόν τη μαγεία των Χριστουγέννων. Σκεφτείτε απλά ότι τον Αϊ Βασίλη δεν τον βλέπουμε, αυτό όμως δεν είναι απόδειξη ότι δεν υπάρχει…

http://enomenoiblogers.blogspot.com

1 σχόλιο:

BUTTERFLY είπε...

Σκεψου τι ψυχολογια θα εχουν οι αστεγοι, η αυτοι που ειναι μονοι τους η αυτοι που καποιος δικος τους αυτοκτονησε...
Τελος παντων, τερμα οι αρνητικες σκεψεις!
Ευχες ηρθα να αφησω οχι μοιρολογια!
Καλα Χριστουγενα, με υγεια αγαπη και δυναμη!