Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012

Διχασμός μεταξύ των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας;

Διχασμός μεταξύ των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Άρειος Πάγος και Συμβούλιο Επικρατείας) και των Πρωτοδικών και Εφετών, δικαστών και εισαγγελέων, αρχίζει να καταγράφεται στον χάρτη της Δικαιοσύνης, καθώς εντός των πρώτων πλειοψηφούν εκείνοι οι οποίοι νομολογούν με θετικό τρόπο υπέρ της κυβέρνησης και της τρόϊκα στα κρίσιμα ζητήματα αντισυνταγματικότητας που τίθενται σε ότι αφορά τα διάφορα νομοθετήματα, ενώ η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Δικαιοσύνη κρίνει με εντελώς διαφορετικά νομικά κριτήρια όπως συμβαίνει στην περίπτωση του τέλους της ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε με την υπΆ αριθμ. 1101/2012 απόφασή του, ότι το τέλος  ηλεκτροδότησης (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος,  είναι αντισυνταγματικό.
Σήμερα στον Άρειο Πάγο συζητήθηκε το αίτημα του υπουργού Οικονομικών, Ιω. Στουρνάρα, για έκδοση προσωρινής διαταγής, με την οποία θα «παγώνει» την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
Ο πρόεδρος υπηρεσίας του Αρείου Πάγου, Γερ. Φουρλάνος, δέχθηκε στο γραφείο του τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Χαρ. Θεοχάρη (αυτός που είχε δεθχεί τους συνδικαλιστές του ΣΥΣΜΕΔ ως ... εκπροσώπους του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων), με συνηγόρους της ΔΕΗ και τους νομικούς εκπροσώπους των ενώσεων καταναλωτών.


Οι δικηγόροι των καταναλωτικών ενώσεων ζήτησαν να μην εκδοθεί σήμερα προσωρινή διαταγή από τον κ. Φουρλάνο, αλλά να αποφασίσει το δικαστήριο μετά την αυριανή συζήτηση της αίτησης αναστολής της ΔΕΗ.
Σημειώνεται ότι αρχικά η αίτηση αναστολής ήταν να συζητηθεί σήμερα, αλλά μετατέθηκε για αύριο.
Εκ μέρους της ΔΕΗ, όπως έγινε γνωστό, επισημάνθηκε ότι η Επιχείρηση αντιμετωπίζει πρόβλημα, καθώς έχουν τυπωθεί ήδη τρία εκατομμύρια λογαριασμοί, που περιλαμβάνουν το τέλος.
Πάντως, δεν αποκλείεται μέσα, στην ημέρα, ο Γ.Φουρλάνος να εκδώσει προσωρινή διαταγή με την οποία να αναστέλλει προσωρινά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
Το υπουργείο Οικονομικών με την αίτηση αναστολής ζητά να «παγώσει» η ισχύς της απόφασης του Πρωτοδικείου, μέχρι να εκδικασθεί η αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει κατά της εν λόγω δικαστικής απόφασης. Η ημερομηνία εκδίκασης της αίτησης αναίρεσης δεν έχει ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί.
Στην αίτηση αναστολής το Δημόσιο υποστηρίζει ότι, αν εφαρμοστεί η απόφαση του Πρωτοδικείου θα χάσει πάνω από 1.000.000.000 ευρώ, θα έχει ελλειμματικό προϋπολογισμό και δεν θα είναι σε θέση εκπληρώσει τους δημοσίου συμφέροντος σκοπούς του ελληνικού κράτους.
Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους για την απόφαση του Γ.Φουρλάνου.
Γνωρίζουν κάτι που δεν γνωρίζουν οι υπόλοιποι πολίτες ή θεωρούν ότι νομικά είναι τόσο "δεμένη" η υπόθεση;
Εν πάση περιτπώσει από την σύγκρουση της τρόϊκα με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Δικαιοσύνη, αλλά και με τους κύκλους των ανωτάτων δικαστικών που επιμένουν "πατριωτικά", θα κριθούν πολλά πράγματα τα επόενα χρόνια αφού οι τροϊκανοί δεν μπορούν να αλλάξουν το Σύνταγμα, τώρα. Το μόνο που μπορούν είναι να ακροβατούν...
Χθες η Ένωση Εισαγγελέων χωρίς πολλές περιστροφές έθεσε ζήτημα ποινικών ευθυνών κατά του ΥΠΟΙΚ Γιάννη Στουρνάρα καθώς προτρέπει πολίτες να παρανομήσουν: «Σε γνώση  των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος  περιήλθαν δημοσιεύσεις στον Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες, ο Υπουργός Οικονομικών φέρεται να καλεί  τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού  να συνεχίσει να εισπράττει το τέλος  ηλεκτροδότησης (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς να λάβει υπόψη της όσα αντίθετα έκρινε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με την υπΆ αριθμ. 1101/2012 απόφασή του, που εκδόθηκε επί συλλογικής αγωγής και η οποία παράγει δεσμευτικότητα έναντι πάντων, έχει δε κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή ως προς τις καταψηφιστικές διατάξεις της.

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, –εάν οι δημοσιεύσεις αληθεύουν-  θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός,  μέλος της Κυβέρνησης να εμφανίζεται ότι ενεργεί παρά το Σύνταγμα και να εντέλλεται ή να παροτρύνει τη διοίκηση ή τρίτους φορείς να μη συμμορφωθούν με εκτελεστές δικαστικές αποφάσεις, παρά το νόμο και το άρθρο 95 § 5 του Συντάγματος, πράγμα που δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει σε συντεταγμένη, ευνομούμενη Πολιτεία.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος μόλις απαιτείται να υπενθυμίσει, τέλος, ότι είναι αυτονόητη και αναμενόμενη η αναζήτηση ποινικών ευθυνών εκείνων, που ενδεχομένως το πράττουν, εφ' όσον συντρέχουν προς τούτο οι προϋποθέσεις του νόμου» 
ήταν η ανακοίνωση-σταθμός της Ένωσης...

http://enomenoiblogers.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: