Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2012

Tώρα να δηλώσουν χωρίς περιστροφές Συριζα, Ανεξάρτητοι Έλληνες & ΚΚΕ ότι όποιος απλός υπάλληλος ή αξιωματούχος βάλει υπογραφή για να «πουληθεί» δημόσια περιουσία, παρανομεί, θα λογοδοτήσει και θα δικαστεί!Μείζον θέμα: Χωρίς πλειοψηφία 151 πέρασαν οι αποκρατικοποιήσεις 
Πύρρειος πολιτική νίκη για τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ήταν η σημερινή  ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις στη Βουλή, αφού μόνο 148 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν το σχετικό άρθρο 2 του νομοσχεδίου. Η ψηφοφορία η οποία θα αποτελούσε πρόβα τζενεράλε εν όψει της τελικής ψήφισης του Μνημονίου στις 7 Νοεμβρίου κατέληξε σε ναυάγιο για τη...συνοχή της κυβέρνησης.
Η σημερινή ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις έχει ως εξής:

 •     Άρθρο 1:  173 ναι, 120 όχι  Δεκτό κατά πλειοψηφία
 •     Άρθρο 2 (αποκρατικοποιήσεις):  148 ναι, 139 όχι, 6 παρών, Δεκτό κατά πλειοψηφία
 •     Άρθρο 3:  156 ναι, 135 όχι, 2 παρών, Δεκτό κατά πλειοψηφία
 •     Άρθρο 4:  146 ναι, 121 όχι, 26 παρών, Δεκτό κατά πλειοψηφία
 •     Άρθρο 5:  158 ναι, 135 όχι, δεκτό κατά πλειοψηφία
 •     Άρθρο 6:  173 ναι, 120 όχι, δεκτό κατά πλειοψηφία
 •     Τροπολογία: 136 ναι, 143 όχι, 14 παρών, καταψηφίστηκε
Εκτός γραμμής 15 του ΠΑΣΟΚ - Εννιά βουλευτές καταψήφισαν


Το μείζον θέμα που δημιουργήθηκε στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι 9 από τους βουλευτές του καταψήφισαν το άρθρο για τις αποκρατικοποιήσεις και η εξέλιξη αυτή αποτελεί κακό οιωνό για την κυβέρνηση.

Στην Ιπποκράτους έχει σημάνει συναγερμός και ο Ευάγγελος Βενιζέλος συσκέπτεται με τους στενούς συνεργάτες του προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Παρά τις ζυμώσεις στις οποίες υπέβαλε τους βουλευτές κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ο κ. Βενιζέλος δεν κατάφερε να τους πείσει και η σημερινή ψηφοφορία αποτελεί ηχηρό μήνυμα και για τον ίδιο από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Απών ο Βενιζέλος από την ψηφοφορία !
Την ίδια ώρα έκπληξη προκάλεσε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έμειναν πιστοί στη «γραμμή» του κόμματος και ψήφισαν όπως έπρεπε το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν προσήλθε να ψηφίσει.
Για πολλούς βουλευτές το θέμα αυτό είναι μείζον γιατί η αποχή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκπέμπει «μια εικόνα αλαλούμ του ΠΑΣΟΚ», όπως λένε οι ίδιοι, ανεπίτρεπτη για μια τόσο κρίσιμη ψηφοφορία.
Ας σημειωθεί ότι ο Γιώργος Παπανδρέου προσήλθε κανονικά στην ψηφοφορία και ψήφισε ό,τι είχε καθοριστεί από την «γραμμή» του κόμματος, υπέρ των αποκρατικοποιήσεων και κατά της τροπολογίας για τον ΕΟΠΥΥ.
Oι 15 «αντάρτες» του ΠΑΣΟΚ
Από το ΠΑΣΟΚ, δεκαπέντε βουλευτές βρέθηκαν εκτός γραμμής, που ήταν «παρών» στο άρθρο 4 , όχι στην τροπολογία για το ΕΟΠΥΥ και «ναι» σε όλα τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου. Ωστόσο, οι βουλευτές αυτοί δεν τήρησαν ενιαία στάση, και ο καθένας βρέθηκε να είναι εκτός γραμμής σε διαφορετικό άρθρο και για διαφορετικούς λόγους, προφανώς. Συγκεκριμένα, οι 15 βουλευτές είναι:
 •     Δημήτρης Κρεμαστινός – Ναι στην τροπολογία
 •     Μιχάλης Χρυσοχοΐδης – Ναι σε όλα
 •     Συμεών Κεδίκογλου – Ναι σε όλα εκτός τροπολογίας
 •     Μιχάλης Κασσής -όχι στο 2
 •     Άντζελα Γκερέκου – όχι στο 3
 •     Πύρρος Δήμας – Ναι σε όλα (πηγε να το αλλαξει μετα – δε ξερουμε αν γινεται ομως)
 •     Παραστατίδης – Παρών στο 2
 •     Λεωνίδας Γρηγοράκος – ναι στην τροπολογία
 •     Θεοδώρα Τζάκρη – όχι στο 2 ναι στην τροπολογία
 •     Μάρκος Μπόλαρης – όχι στο 2 ναι στην τροπολογία
 •     Γιάννης Δριβελεγκας – όχι στο 2 παρών στο 3
 •     Κώστας Τριαντάφυλλος - παρών στο 2
 •     Κώστας Σκανδαλίδης – παρών στο 2
 •     Θάνος Μωραΐτης – Παρών στο 2 ναι στην τροπολογία
 •     Χατζί Οσμαν Αχμέτ – Παρών στο 2 ναι στην τροπολογια
Οι 9 του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν όχι και παρών στις αποκρατικοποιήσεις

Οι εννέα βουλευτές που καταψήφισαν, είτε με όχι είτε με παρών, το άρθρο για τις αποκρατικοποιήσεις ανήκουν στην εσωκομματική αντιπολίτευση και είναι οι εξής:
 •     Μιχάλης Κασσής
 •     Θόδωρος Παραστρατίδης
 •     Θεοδώρα Τζάκρη
 •     Μάρκος Μπόλαρης
 •     Γιάννης Δριβελέγκας
 •     Κώστας Τριαντάφυλλος
 •     Κώστας Σκανδαλίδης
 •     Θάνος Μωραίτης
 •     Χατζί Οσμαν Αχμέτ
Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο
Συνοπτικά, τα άρθρα του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή έχουν ως εξής (δείτε εδώ ολόκληρη την αιτιολογική Έκθεση για το νομοσχέδιο):

Άρθρο 1ο: Αφορά την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία τροποποιείται ο νόμος 3986/2011 (Μεσοπρόθεσμο) ώστε η Βουλή να γνωμοδοτεί για το διορισμό του Προέδρου και του Διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ.

Άρθρο 2ο: Κύρωση της κατάργησης του ελάχιστου ποσοστού του δημοσίου στις Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας.

Άρθρο 3ο: Ρυθμίσεις για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δόμηση εκτός σχεδίου, παραχώρηση αιγιαλού, και η αναγκαστική απαλλοτρίωση εκτάσεων.

Άρθρο 4ο: Ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης και Υγείας. Μεταξύ άλλων, η κατάργηση εισφορών 2% και 2 τοις χιλίοις υπέρ του ΤΕΕ επί των αμοιβών των μηχανικών και των καταβαλλόμενων ποσών στους αναδόχους για την εκτέλεση δημοσίων έργων.

Άρθρο 5ο: Τροποποιήσεις του π.δ. 237/1986 για το Επικουρικό Κεφάλαιο των ασφαλιστικών εταιρειών για τον κλάδο αυτοκινήτων.

Άρθρο 6ο: Τροποποιήσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και των ν.2386/1996, ν.2753/1999, ν.2836/2000. Τροποποιήσεις του π.δ. 191/2008. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η εξίσωση του φόρου σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης στα 330 ευρώ στο χιλιοστόλιτρο, ενώ ορίζεται ως υποχρεωτική εντός 14ημέρου η καταχώρηση στο Πληροφοριακό Σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων από τους εμπόρους όλων των συναλλαγών του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL).

Άρθρο 7ο: Καθορίζεται η ισχύς του νόμου από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η τροπολογία αφορά διευκολύνσεις σε Δήμους και νομικά πρόσωπα τους για την αποπληρωμή των δανείων τους, την μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ ακινήτων του δημοσίου στο Ελληνικό, την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ των ευγενών ταμείων των γιατρών, δημοσιογράφων, των δικηγόρων, των μηχανικών και των τραπεζικών υπαλλήλων.
Η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών (είχε επτά άρθρα και τίτλο «Κατάργηση ελάχιστου ποσοστού Ελληνικού Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, κα» ενώ συμπληρωνόταν με τροπολογία για τα «ευγενή ταμεία») έγινε ονομαστικά μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, που καταψήφισε το νομοσχέδιο. Η υπερψήφιση του νόμοσχεδίου από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήταν η πρόβα τζενεράλε του «γάμου» των δύο κομμάτων, με την ΔΗΜΑΡ ουσιαστικά να να «θέτει εαυτόν» εκτός κυβέρνησης.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έκανε σημαντικές υποχωρήσεις σε σχέση με την σκληρή γραμμή που είχε τηρήσει τις προγούμενες ημέρες, αφού αναγκάστηκε να πάρει πίσω σημαντικές τροπολογίες που είχαν συναντήσει αντιδράσεις βουλευτών από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Συγκεκριμένα, πήρε πίσω την τροπολογία που καρατομούσε τους διευθυντές των ΔΟΥ και αποδέχθηκε το αίτημα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να έρχονται στη Βουλή για συζήτηση οι μεγάλες αποκρατικοποιήσεις. Ωστόσο, δεν δέχτηκε να μην μπουν στον ΕΟΠΥΥ τα λεγόμενα ευγενή ταμεία, πράγμα που οδήγησε την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ να πει «όχι» στην τροπολογία.
Από iefimerida, μέσω "Το Γρέκι"

http://enomenoiblogers.blogspot.com

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τώρα θα πρέπει να σας μαζέψει ο εισαγγελέας γιατί παροτρύνετε τους υπαλλήλους να μην εφαρμόσουν νόμο που ψηφίσθηκε απο την Βουλή. Προφανώς ως γνήσιος πατριώτης , όπως βεβαίως θα θεωρείς τον εαυτό σου , θα υπερηφανεύεσαι ότι κατάγεσαι απο τους αρχαίους Ελληνες τα διδάγματα των πλεον επιφανών απο αυτούς όμως ή δεν τα ξέρεις ή δεν σε συμφέρει να τα ακολουθήσεις. Θα είναι μάταιο άραγε να σου θυμίσω τον Σωκράτη και την απόφαση για θυσία , σε εφαρμογή προφανώς άδικης απόφασης , μόνο και μόνο για λόγους νομιμότητας; Αλλά αυτή είναι και η νέα μόδα των υπερπατριωτών : τα πάντα αλα καρτ αρκεί να μας εξυπηρετούν.

Ανώνυμος είπε...

μπραβο ρε μάγκες βουλευτάρες μια χαρά τα καταφέρατε πάλι! Δεν ψηφίσατε να καταργηθεί η εισφορά 2% στο ΤΕΕ (μη τυχόν θίξουμε τους μηχανικούς) και δεν ψηφίσατε και την ένταξη όλων των ταμείων στον ΕΟΠΥΥ(μην τυχόν θίξουμε τους δημοσιογράφους και τους δικηγόρους)!
Αύριο κανονίστε όσοι δεν ψηφίσατε σήμερα, να πάτε να ψηφίσετε τη μείωση της σύνταξης 15% και μειώσεις μισθών

marianaonice είπε...

Aνώνυμε της 31 Οκτωβρίου 2012 9:12 μ.μ


Υπάρχει και το άρθ. 120 του Συντάγματος αν δεν το γνωρίζεις.
Το ποιός παρανομεί και γιατί είναι θέμα οπτικής γωνίας και κυρίως είναι θέμα ποιός ψηφίζει τους νόμους και με τι πλειοψηφία και αν έχει την εξουσιοδότηση από τον Ελληνικό λαό.
Οπότε άστο είναι μεγάλη κουβέντα και διαφέρουν οι οπτικές μας γωνίες για να την κάνουμε μαζί.

Και σημείωση: δεν παροτρύνουμε εμείς να μην εφαρμόσουν το νόμο οι κρατικοί υπάλληλοι. Εμείς αναδημοσιεύουμε ανάρτηση που ο συντάκτης της ζητάει από τα αντιμνημονιακά κόμματα να στηρίξουν με δηλώσεις τους, τους κρατικούς υπαλλήλους που θα αντισταθούν στο ξεπούλημα .