Τρίτη, 17 Ιουλίου 2012

ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΝ ΠΑΛΙ, ΣΤΑ ΕΥΚΟΛΑ ΘΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

Του Βαγγέλη Δουράκη
Απρόθυμοι να «ψαλιδίσουν» τις δαπάνες τους δείχνουν οι περισσότεροι υπουργοί που έχουν κληθεί να εισφέρουν τον …οβολό τους, στην κατάρτιση του πακέτου μέτρων 11,5 δισ. ευρώ, προκαλώντας την έντονη δυσφορία του υπουργείου Οικονομικών. Αναλυτικά οι περικοπές, ανά υπουργείο.

Το μήνυμα μάλιστα εστάλη και ήταν περιεκτικό: «Αν δεν αποφασίσετε τι θα περικόψετε εσείς οι ίδιοι, θα αναλάβει η τρόικα». Το υπουργείο Εργασίας πάντως -και όχι άδικα- χαρακτηρίζεται «αρσιβαρίστας της εθνικής προσπάθειας», δεδομένου ότι σηκώνει σχεδόν το 30% των προτεινόμενων μέτρων και φυσικά δεν λείπουν οι εισηγήσεις για μείωση συντάξεων, εφάπαξ βοηθημάτων και κοινωνικών επιδομάτων.


Μετά τις μαραθώνιες συσκέψεις που είχε στο υπουργείο Οικονομικών ο Γιάννης Στουρνάρας τη Δευτέρα με ομολόγους του, αρχίζει να διαμορφώνεται ο κατάλογος με τα μέτρα που θα πρέπει να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση 11,5 δισ. την επόμενη διετία.


Το σχέδιο περικοπής δαπανών θα παρουσιαστεί αύριο στους πολιτικούς αρχηγούς από τον Γιάννη Στουρνάρα και οπωσδήποτε πρέπει να έχει «κλείσει» μέχρι την άφιξη της τρόικα την ερχόμενη Δευτέρα.«Αρσιβαρίστας» της προσπάθειας για περικοπές δαπανών είναι το υπουργείο Εργασίας, που έχει τη θλιβερή πρωτιά να προτείνει μέτρα περικοπών έως και 4 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων προτείνονται:


- ανώτατη σύνταξη με πλαφόν στα 2.400 ευρώ. Δεν αποκλείεται όμως αυτό το ποσό να χαμηλώσει και άλλο!!


- «κόψιμο» στις διπλές συντάξεις


- περαιτέρω μείωση επικουρικών συντάξεων


- μείωση ή και «κόψιμο» εφάπαξ (ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας)


- κατάργηση όλων των κοινωνικών επιδομάτων και αντικατάστασή του με ένα μόνο επίδομα και θα δίνεται με εισοδηματικά-περιουσικά κριτήρια.


Τα μέτρα αυτά, αν εφαρμοστούν αθροιστικά, μπορεί να αποδώσουν 2-2,5 δισ. ευρώ.


Τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης δρομολογούν:


- μείωση μισθών στις ΔΕΚΟ και σε Οργανισμούς, με καθιέρωση υποαπασχόλησης (λιγότερες ημέρες εργασίας) για να μη γίνουν απολύσεις.


- περαιτέρω μείωση επιδομάτων


- μείωση 30% στις κρατικές δομές


- κλείσιμο και συγχωνεύσεις σε πάνω από 250 Οργανισμούς


- κατάργηση γενικών διευθύνσεων, διευθύνσεων υπουργείων


- Μείωση λειτουργικών δαπανών


- «Λουκέτο» δημοτικών επιχειρήσεων . Θα διατηρηθεί μόνο μία αναπτυξιακή και μία κοινωνική ανά ΟΤΑ.


- αύξηση δημοτικών τελών.


Στο υπουργείο Εσωτερικών εξετάζουν και άλλες … «ευρεσιτεχνίες» -όπως τις ..αποκαλούν. Μεταξύ άλλων εξετάζεται και η δυνατότητα, αντί αποζημιώσεως με μετρητά που οι δήμοι δεν μπορούν να πληρώσουν, σε περιπτώσεις απαλλοτριώσεως εκτάσεων οι πολίτες να λαμβάνουν μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης ή άλλα προνόμια για τις εκτάσεις που τους απομένουν ή τους δίδονται, αλλά τηρουμένων των περιβαλλοντικών κλπ όρων που προβλέπονται για την περιοχή τους.


Προτείνεται ακόμα η αύξηση τελών που καταβάλουν οι μετανάστες για έκδοση άδειας παραμονής, από τις οποίες το ελληνικό δημόσιο εισπράττει ετησίως 50-70 εκατ. ευρώ.


ΠΗΓΗ

http://enomenoiblogers.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: