Είναι ο πιο ευχάριστος πονοκέφαλος για έναν ηγέτη: πώς θα μοιράσει τα υπουργεία διατηρώντας την εσωκομματική ειρήνη. Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς είναι έτοιμος από καιρό. Έχει υποσχεθεί μικρό και ευέλικτο σχήμα, ενώ αναγκαστικά θα συνεννοηθεί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, εφόσον σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας και δεν δοθεί απλώς ψήφος εμπιστοσύνης ή ανοχής.
Σύμφωνα με τους μέχρι σήμερα σχεδιασμούς, ο κ. Σαμαράς φέρεται αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει στον πυρήνα της κυβέρνησης που θα σχηματίσει νέους, άφθαρτους, χωρίς κυβερνητικό παρελθόν, αλλά με μεγάλη κοινοβουλευτική εμπειρία και πολιτική δραστηριότητα. Τέτοιοι θεωρούνται οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Κωστής Μουσουρούλης, Νίκος Δένδιας, Κωστής Χατζηδάκης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Γιάννης Πλακιωτάκης και Μάκης Βορίδης.
Την εικόνα ότι η συγκυβέρνηση θα έχει κατά βάση γαλάζιο χρώμα θα επιδιώξει να προβάλει ο κ. Σαμαράς, σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει το αίτημα μέρους της κομματικής του βάσης αλλά και της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Επειδή, ωστόσο, στα κρίσιμα υπουργεία οι επιλογές του θα είναι ως επί το πλείστον από το εξωκοινοβουλευτικό πεδίο, θα επιχειρήσει να δείξει ότι υπερτερούν –έστω αριθμητικά– οι Νεοδημοκράτες υπουργοί.
Ειδικότερα, στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Οικονομικών, αν δεν την κρατήσει για το πρώτο τουλάχιστον χρονικό διάστημα ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, αναμένεται να τοποθετηθεί πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής και από τα άλλα κόμματα που θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Το πρόσωπο αυτό θα μπορούσε να είναι ο Τάσος Γιαννίτσης. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα επικουρείται από στελέχη της ΝΔ, όπως τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Νότη Μηταράκη, ενώ κεντρικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά και τέως υφυπουργός Οικονομικών Γιάννης Μουρμούρας.
Σκέψεις υπάρχουν και για την τοποθέτηση δύο αντιπροέδρων. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι πιθανό ο ένας να είναι ο Σταύρος Δήμας, στον οποίο αναμένεται να ανατεθεί η παρακολούθηση του κύκλου των οικονομικών υπουργείων. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι ο κ. Δήμας μπορεί να επιστρέψει στο υπουργείο Εξωτερικών. Τη δεύτερη θέση αντιπροέδρου διεκδικεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος θα καθίσει ξανά στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Θέση υφυπουργού αναμένεται να αναλάβει ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Για το υπουργείο Εξωτερικών, εφόσον δεν το αναλάβει εκ νέου ο κ. Δήμας, ακούγεται το όνομα του Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος κάτω από ευρύτερες πολιτικές καραμπόλες μπορεί να βρεθεί και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σε μια τέτοια περίπτωση έχει πολλές πιθανότητες να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. Για το υπουργείο Ανάπτυξης προορίζεται ο Κωστής Χατζηδάκης, αν και ακούγεται και το όνομα του Κωστή Μουσουρούλη, στην περίπτωση που ο πρώτος τοποθετηθεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κατευθύνεται ο μέχρι σήμερα τομεάρχης Περιβάλλοντος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και δεν θα αποτελέσει έκπληξη η αξιοποίησή του σε κάποιο άλλο υπουργείο, όπως το ενοποιημένο υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού ή το Εσωτερικών. Για το υπουργείο Δικαιοσύνης προορίζεται ο Νίκος Δένδιας, για το οποίο ακούγεται και το όνομα του Χαράλαμπου Αθανασίου.
Για το υπουργείο Απασχόλησης επικρατέστερος είναι ο Νίκος Νικολόπουλος, αν και σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς προσανατολίζεται στην τοποθέτηση στο δύσκολο αυτό υπουργείο ενός προσώπου με ευρύτερο πολιτικό εκτόπισμα. Ένα τέτοιο όνομα θα μπορούσε να είναι ο σημερινός υπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Στουρνάρας ή ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαννιάς.
Για το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο αναμένεται να ενοποιηθεί με το Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ακούγεται το όνομα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αν δεν αξιοποιηθεί σε κομματική θέση.
Στα αυτοτελή, πλέον, υπουργεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Ναυτιλίας αναμένεται να τοποθετηθούν η πρώτη σε σταυρούς στην Α’ Αθήνας Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Γιάννης Πλακιωτάκης αντίστοιχα.
Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να παραμείνει ο σημερινός υπηρεσιακός υπουργός Λευτέρης Οικονόμου, ενώ στο υπουργείο Υποδομών ενδέχεται να επιστρέψει ο Μάκης Βορίδης.
Πιθανότερος κυβερνητικός εκπρόσωπος θα είναι ο νυν εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, ενώ υπουργός Επικρατείας αναμένεται να αναλάβει ο Χρύσανθος Λαζαρίδης (επικρατέστερος) ή ο Δημήτρης Σταμάτης.
Στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει σκοπό να μεταβάλει την πρότασή του για τη θέση του προέδρου και είναι πολύ πιθανό να προτείνει ξανά τον Βύρωνα Πολύδωρα. Για τις θέσεις αντιπροέδρων αναμένεται να προτείνει μεταξύ άλλων τους Κώστα Τασούλα, Γιώργο Καλαντζή και Γιάννη Τραγάκη.
Ο Ευ. Βενιζέλος για την ώρα ζητά και τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, συνεπώς δεν έχει μπει σε συζητήσεις για τα πρόσωπα που ενδεχομένως θα μετάσχουν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, το βέβαιο είναι ότι ο Φώτης Κουβέλης, εφόσον αποφασίσει να στηρίξει, είτε διά της θετικής ψήφου είτε με ανοχή, μια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δεν πρόκειται να θέσει θέμα συμμετοχής του στο κυβερνητικό σχήμα. Δεν είναι βέβαιο, δε, ότι θα αποδεχτεί και πρόταση να τοποθετηθούν σε θέσεις υπουργών ή υφυπουργών βουλευτές του κόμματός του.
Κυβέρνηση Α. Τσίπρα
Σε συνεργασία με τις αριστερές δυνάμεις ποντάρει ο Αλέξης Τσίπρας για την επομένη των εκλογών, ενώ αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.
Άλλωστε η Κουμουνδούρου και σε αυτή την προεκλογική περίοδο πορεύτηκε με το δίλημμα της μνημονιακής κυβέρνησης με πυρήνα τη ΝΔ ή της αντιμνημονιακής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, κανένα κόμμα δεν θα κατακτήσει την αυτοδυναμία.
Ωστόσο, ο μόνος εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται η Δημοκρατική Αριστερά, αφού το ΚΚΕ απορρίπτει κάθε σχετική πρόταση και οι Οικολόγοι Πράσινοι φαίνεται να μένουν εκτός Βουλής. Στη ΔΗΜΑΡ και ενδεχομένως στην ψήφο ανοχής των Ανεξάρτητων Ελλήνων μπορεί να ευελπιστεί ο κ. Τσίπρας για να σχηματίσει την κυβέρνησή του.
Η δεύτερη θέση στις εκλογές του Μαΐου καθιστά εκ των πραγμάτων αναγκαία την ανάδειξη της ηγετικής ομάδας του κ. Τσίπρα. Πηγές κοντά στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι σε ενδεχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς κάποια υπουργεία θα δοθούν στη ΔΗΜΑΡ, χωρίς να αποκλείουν και τη συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων.
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ήδη έχει αρχίσει τον προγραμματισμό. Στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Οικονομικών φέρεται ότι θα τοποθετήσει τον επικεφαλής της ομάδας του Οικονομικού Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη. Θεωρείται μετριοπαθής, ότι μπορεί να ενώσει τις ακραίες φωνές μέσα στο κόμμα, που προέρχονται κυρίως από τις συνιστώσες που κινούνται στην άκρα Αριστερά, ενώ έχει και κυβερνητική εμπειρία από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση του Τζαννή Τζαννετάκη το 1989.
Στο ίδιο υπουργείο, σε θέση αναπληρωτή υπουργού ή υφυπουργού οι πληροφορίες θέλουν τον Γιώργο Σταθάκη, που όμως φλερτάρει και με το υπουργείο Ανάπτυξης. Πάντως, στελέχη της Κουμουνδούρου δεν αποκλείουν στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο την πρόεδρο της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη, αν και υπάρχουν φωνές που απορρίπτουν αυτή την ιδέα, καθώς χρεώνουν –και όχι άδικα– στην ίδια το «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου το 2009. Μια θέση στο οικονομικό επιτελείο φέρεται ότι διεκδικεί και ο Γιάννης Μηλιός.
Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης, με επικρατέστερο τον πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο. Σε περίπτωση που το συγκεκριμένο σενάριο επιβεβαιωθεί, αποκλείεται από κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο η κόρη του Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία, σε αντίθετη περίπτωση, προορίζεται για το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγεται το όνομα του Δημήτρη Παπαδημούλη, αλλά και του Νίκου Κοτζιά, ενώ θέση στο συγκεκριμένο υπουργείο θα έχει –πιθανότατα– και η υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου. Δεν αποκλείεται, πάντως, να ανηφορίσει προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αναλαμβάνοντας θέση σναπληρώτριας υπουργού, αποτελώντας και τα μάτια του κ. Τσίπρα.
Με το υπουργείο Εργασίας φαίνεται ότι φλερτάρει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, με υφυπουργό τον Δημήτρη Στρατούλη. Ωστόσο, ορισμένοι θεωρούν ότι κάποιο ρόλο θα μπορούσε να παίξει ο εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενος, εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος.
Σε περίπτωση συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ, για το υπουργείο Υγείας παίζει το όνομα του Θανάση Λεβέντη, ενός έμπειρου κοινοβουλευτικού, που χρησιμοποιεί χαμηλούς τόνους στην αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή Περιβάλλοντος οι πληροφορίες θέλουν το βουλευτή Ευβοίας Βαγγέλη Αποστόλου, ενώ για τη θέση του υπουργού Παιδείας ακούγεται το όνομα του καθηγητή Ιστορίας Αντώνη Λιάκου.
Πιθανότερος κυβερνητικός εκπρόσωπος θα είναι ο νυν εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.
Για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή Εθνικής Άμυνας ακούγεται το όνομα του Θοδωρή Δρίτσα, ενώ η Νάντια Βαλαβάνη και η προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ Σοφία Σακοράφα προορίζονται για τα υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού αντίστοιχα. Το όνομα της κ. Σακοράφα ακούγεται και για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αναλάβει και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Τη θέση του προέδρου της Βουλής πιθανότατα θα αναλάβει ο Νίκος Βούτσης.
1 σχόλιο:
Λούκα Κατσέλη...από κει να δεις....
Δημοσίευση σχολίου