Σελίδες

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Θριαμβεύει το "κίνημα της πατάτας"

 
 Από Εσπρέσσο

Το «κίνημα της πατάτας» εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς σε όλη την Ελλάδα. Ολοένα και περισσότερες κινήσεις πολιτών από όλη τη χώρα αναζητούν παραγωγούς για απευθείας αγορά των αδιάθετων προϊόντων τους σε χαμηλές τιμές, χωρίς την παρέμβαση μεσαζόντων.
Μία εβδομάδα μετά το πετυχημένο «πείραμα» της Κατερίνης, όπου η τοπική Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας κατάφερε να διαθέσει 24 τόνους πατάτας μέσα σε λίγες μόλις ώρες και μάλιστα σε πολύ χαμηλή τιμή, η οποία δεν είχε επιβαρυνθεί από το γνωστό «καπέλο» που βάζουν οι μεσάζοντες, και ήδη πολλές ομάδες δράσης από διάφορες πόλεις ετοιμάζουν ανάλογες κινήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην Κατερίνη το εγχείρημα θα επαναληφθεί αύριο, όπου θα διατεθούν 75 τόνοι πατάτας σε περίπου 1.100 οικογένειες στην τιμή των 0,25 ευρώ το κιλό!

Μάλιστα, οι υπεύθυνοι του εγχειρήματος σχεδιάζουν μια ακόμη ανάλογη πρωτοβουλία με διάθεση λαδιού και οσπρίων! Την ίδια στιγμή τα μέλη της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας ετοιμάζουν να διαθέσουν 25 τόνους πατάτας, ενώ το ίδιο θα γίνει και στην Παλλήνη, όπου θα διατεθούν πατάτες στην τιμή των 0,28 ευρώ το κιλό, δηλαδή στη μισή τιμή από τα σούπερ μάρκετ! Παράλληλα, ανάλογες κινήσεις ετοιμάζονται στη Λάρισα, στον Βόλο, στη Δράμα, ενώ οι αγρότες της Κρήτης, της Πελοποννήσου, της Μακεδονίας, της Θράκης αλλά και άλλων παραγωγικών περιοχών της χώρας εκφράζουν έντονο ενδιαφέρον να διαθέσουν σε χαμηλές τιμές τα αδιάθετα προϊόντα τους.

Μιλώντας στην «Espresso» ο κ. Ηλίας Τσολακίδης, ιδρυτικό μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας, δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του κόσμου και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η σκέψη μας ήταν να βοηθήσουμε τους παραγωγούς να πουλήσουν τις αδιάθετες ποσότητες πατάτας που είχαν στις αποθήκες τους. Δεν είναι δυνατόν να εισάγουμε πατάτες από την Κύπρο και την Αίγυπτο και την ίδια στιγμή οι σοδειές των παραγωγών μας να σαπίζουν. Ετσι, αποφασίσαμε να παραγγείλουμε μια νταλίκα με 24 τόνους πατάτες για να τις αγοράσουμε μεταξύ μας. Επικοινωνήσαμε με την Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών και ζητήσαμε να μας φέρει σε επικοινωνία με έναν παραγωγό. Πράγματι, βρήκαμε έναν παραγωγό με άδεια μικροπωλητή και μας είπε πως είχε 24 τόνους πατάτες που μπορούσε να τους διαθέσει έναντι 0,25 ευρώ το κιλό. Κανονίσαμε τις λεπτομέρειες και έφερε την νταλίκα του στην Κατερίνη. Οι πατάτες κυριολεκτικά εξαφανίστηκαν! Ακόμη και 100 τόνους να είχαμε θα τους δίναμε! Οταν αποφασίσαμε να επαναλάβουμε το εγχείρημα, είχαμε διαδικτυακές παραγγελίες για 75 τόνους πατάτες, μέσα σε 20 ώρες! Αύριο λοιπόν θα παραδώσουμε τρεις νταλίκες πατάτες σε 1.100 οικογένειες που εξέφρασαν ενδιαφέρον! Είναι πραγματικά απίστευτο!»

Δεν χωρά αμφιβολία πως η πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα κίνηση της Κατερίνης αποτελεί ένα ουσιαστικό «χτύπημα» κατά των κερδοσκόπων, αφού τα προϊόντα διατίθενται κατευθείαν από τον παραγωγό, σε απίστευτα χαμηλές τιμές και χωρίς… καπέλο!

«Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας είναι μια ανοικτή κίνηση πολιτών με 1.500 μέλη» αναφέρει ο κ. Τσολακίδης και συμπληρώνει: «Εμείς πήγαμε να βγάλουμε τους μεσάζοντες στην άκρη, γιατί θέλουμε να αγοράζουμε φθηνά, κατευθείαν από τον παραγωγό. Το πείραμα της Κατερίνης δούλεψε! Το ενδιαφέρον του κόσμου και των παραγωγών είναι τεράστιο. Οι περισσότεροι ζητάνε να συνεχίσουμε τη διάθεση προϊόντων, αυτή τη φορά με λάδι και όσπρια. Ηδη ψάχνουμε να βρούμε παραγωγούς που να ενδιαφέρονται να διαθέσουν 30 τόνους λάδι! Θα φέρουμε τους παραγωγούς στην Κατερίνη και ο κόσμος θα δει τις τιμές τους και θα δοκιμάσει το λάδι τους. Στη συνέχεια θα επιλέξει την πιο συμφέρουσα προσφορά, ώστε οι καταναλωτές να πάρουν το πιο ποιοτικό και το πιο φθηνό λάδι!»

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ

Ηλεκτρονική λαχαναγορά!
Το υπουργείο Ανάπτυξης και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Εμπορίου σε συνεργασία με την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης προωθούν τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων θα μπορούν να καταχωρούν τις διαθέσιμες ποσότητες προς πώληση, καθώς και τις τιμές στις οποίες διαθέτουν τα προϊόντα τους.

Στόχος αυτής της «ηλεκτρονικής λαχαναγοράς» είναι ο περιορισμός, όσο αυτό είναι δυνατό, των μεσαζόντων προκειμένου να μειωθεί το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ τιμών παραγωγού και τιμών λιανικής που σε ορισμένα προϊόντα, όπως η ντομάτα, μπορεί να ξεπερνάει ακόμη και το 130%. Το έργο, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, θα ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ και ήδη η Γενική Γραμματεία Εμπορίου καταρτίζει το τεχνικό δελτίο προκειμένου μέσα στον Μάρτιο να προκηρυχθεί ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός.

ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ


http://enomenoiblogers.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: