Στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα φτάσει τελικά το ζήτημα της συμφωνίας για την καταπολέμηση της πειρατείας ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement),
Στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα φτάσει τελικά το ζήτημα της συμφωνίας για την καταπολέμηση της πειρατείας ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), καθώς η Κομισιόν ανακοίνωσε εχθές την απόφασή της να ζητήσει τη νομική γνώμη των δικαστών για τη νομιμότητα της συνθήκης. Η απόφαση ελήφθη κατόπιν των εντόνων αντιδράσεων κατά της συνθήκης στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. «Αποφασίσαμε σήμερα να ζητήσουμε τη νομική άποψη του ΔΕΕ, με σκοπό να συγκεκριμενοποιηθεί αν το περιεχόμενο της συμφωνίας είναι συμβατό με τις θεμελιώδεις αρχές και ελευθερίες που κατοχυρώνει το ευρωπαϊκό δίκαιο, μεταξύ των οποίων και η ελευθερία της έκφρασης σε σχέση με το διαδίκτυο», ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Τα κράτη της Ε.Ε. κατ’ αρχήν έχουν τη δυνατότητα να επικυρώσουν από μόνα τους τη συμφωνία, ωστόσο η στήριξη της Ε.Ε. είναι πολιτικά σημαντική για την επίτευξη του στόχου εναρμόνισης των εθνικών μέτρων προστασίας του copyright. Την συμφωνία μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει 22 ευρωπαϊκά κράτη, καθώς και οι ΗΠΑ, Κίνα και Ιαπωνία.
«Ας είμαστε ειλικρινείς. Μοιραζόμαστε τις ανησυχίες των πολιτών για τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, ιδίως για την ελευθερία στο διαδίκτυο. Όμως ο διάλογος πρέπει να στηρίζεται πάνω σε γεγονότα, όχι σε φήμες που διαδίδονται στα μπλογκς και στα κοινωνικά δίκτυα», σχολίασε ο Επίτροπος Εμπορίου Karel De Gucht. «Η συμφωνία ACTA στοχεύει να ενδυναμώσει το διεθνές πλαίσιο προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας. Θα βοηθήσει να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας ατόμων που χάνουν τη δουλειά τους εξαιτίας της πειρατικής διακίνησης αγαθών και προϊόντων πνευματικής ιδιοκτησίας», κατέληξε.
Διαφορετική άποψη είχε η Επίτροπος Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Viviane Reding, η οποία σε ανακοίνωση δήλωσε: «Για μένα ο αποκλεισμός πρόσβασης στο διαδίκτυο δεν υπάρχει σαν ενδεχόμενο. Στην Ευρώπη χρειαζόμαστε νέους, πιο καινοτόμους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους προστασίας των καλλιτεχνικών έργων. Οι τρόποι αυτοί πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις τεχνολογικές εξελίξεις και τη σημασία του ελεύθερου διαδικτύου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου