Η κηδεία του μεγαλύτερου Ελληνα κινηματογραφιστή θα γίνει στις 4.00 το απόγευμα στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας δημοσία δαπάνη. Στην Αθήνα αναμένεται να έρθει για να πει το τελευταίο αντίο στον καλό του φίλο ο διάσημος ηθοποιός Χάρβεϊ Καϊτέλ, που συνεργάστηκε με τον Αγγελόπουλο στην ταινία «Το βλέμμα του Οδυσσέα». Η Ελλάδα δακρύζει για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, ενώ η παγκόσμια συγκίνηση ξεχειλίζει.
Πηχυαίοι οι τίτλοι των δημοσιευμάτων του ξένου Τύπου για τον αιφνίδιο θάνατο του ανεπανάληπτου δημιουργού που ταξίδεψε τη χώρα μας στα πέρατα του κόσμου, ενώ καθημερινά διάσημοι κινηματογραφιστές με δηλώσεις τους μιλάνε για τη μεγάλη απώλεια.
Ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν σχολίασε: «Ο Ακίρα Κουροσάβα έλεγε ότι δεν υπάρχει πιο όμορφος θάνατος για έναν σκηνοθέτη από το να πεθάνει κατά τη διάρκεια του γυρίσματος. Αρα, ο Αγγελόπουλος πρέπει να πέθανε ευτυχισμένος».
Ο Τούρκος σκηνοθέτης Φερζάν Οζπετεκ δήλωσε: «Ο πόνος για τον χαμό του Θόδωρου Αγγελόπουλου είναι τεράστιος. Τον είχα συναντήσει δύο φορές στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και του Βερολίνου. Ενα από τα έργα του είχε γυριστεί σε συμπαραγωγή με την Τουρκία και είχα διαπιστώσει ότι πολλοί φίλοι μου που είχαν δουλέψει μαζί του ήταν τρομερά περήφανοι. Τώρα είναι συντετριμμένοι. Ο χαμός του Ελληνα συναδέλφου μάς στερεί ένα πολυτιμότατο καλλιτεχνικό βλέμμα που μπορούσε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει γύρω μας στη δύσκολη αυτή εποχή».
Οι τουρκικές εφημερίδες αποχαιρέτησαν τον Θόδωρο Αγγελόπουλο. «Μεγάλη απώλεια για τον παγκόσμιο κινηματογράφο» έγραψε η «Radical», ενώ σε άλλους τίτλους διαβάσαμε: «Τον χρειαζόμασταν πολύ», «Η Ελλάδα έγινε πιο φτωχή». Σημειώνεται ότι ο Θόδωρος Αγγελόπουλος είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη στις 18 Φεβρουαρίου.
Ο διευθυντής της Γιουγκοσλαβικής Ταινιοθήκης, ο Ράντοσλαβ Ζελένοβιτς, ο οποίος διατηρούσε προσωπική φιλία με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, και μάλιστα τον είχε προσκαλέσει να εγκαινιάσει το Κέντρο Ψηφιοποίησης της Ταινιοθήκης, πρόσθεσε: «Η Γιουγκοσλαβική Ταινιοθήκη όποτε συνέβαινε κάτι σημαντικό και σοβαρό που αφορούσε το ίδρυμα υπολόγιζε στη βοήθειά του. Ετσι, το 1995, όταν λίγοι έρχονταν στη χώρα μας, αποφάσισε να κάνει εδώ γυρίσματα της ταινίας του “Το βλέμμα του Οδυσσέα”. Ηταν ο πρώτος που έλαβε τη Χρυσή Σφραγίδα, την ανώτατη διάκριση της Γιουγκοσλαβικής Κινηματοθήκης».
Ειδικό αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο έκαναν τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης, ενώ από τη δημόσια αυστριακή ραδιοφωνία έγινε εκτενής αναφορά στην «απώλεια ενός από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους σκηνοθέτες των τελευταίων σαράντα χρόνων».
Ρεπορτάζ για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο φιλοξένησε και ο γερμανικός Τύπος. «Ηταν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του τελευταίου τετάρτου του 20ού αιώνα. Το γεγονός ότι δεν σκηνοθέτησε ποτέ ένα μπλοκμπάστερ και δεν προτάθηκε για βραβείο Οσκαρ δεν αλλάζει τίποτα» έγραψαν σε μακροσκελές άρθρο τους με τον τίτλο «Η τελευταία πράξη της ελληνικής τραγωδίας» οι εφημερίδες «Die Welt» και «Berliner Morgenpost». Στην εφημερίδα «Frankfurter Rundschau» σημειώνεται ότι ο Αγγελόπουλος ήταν «Το βλέμμα της Ελλάδας», ενώ το άρθρο καταλήγει με το σχόλιο του Ιάπωνα σκηνοθέτη Ακίρα Κουροσάβα: «Μέσα από τον φακό του ο Αγγελόπουλος κοιτάζει τον κόσμο με σιωπή».
Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του σπουδαίου Ελληνα δημιουργού, αποφάσισαν να καθιερώσουν διεθνές βραβείο «Θόδωρος Αγγελόπουλος», το οποίο θα απονέμεται κάθε Νοέμβριο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Στο μεταξύ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών πρόκειται να πραγματοποιηθεί προσεχώς διεθνές συμπόσιο και αφιέρωμα στο έργο του πιο σημαντικού Ελληνα σκηνοθέτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου