Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011

Φτιάχνουν νόμο για να μην μπουν φυλακή τα «λευκά κολάρα»


Συντάκτης: Κώστας Βαξεβάνης
Με το επιχείρημα της αποσυμφόρησης των φυλακών, για μία ακόμη φορά (αλλά με τον πιο κραυγαλέο τρόπο) το υπουργείο Δικαισύνης ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νόμο («περί δίκαιης δίκης») που μετατρέπει κακουργήματα σε πλημμελήματα. Ενώ το επιχείρημα είναι η ανάγκη να βγουν άνθρωποι από τις φυλακές, ο νόμος πρακτικά αφορά επώνυμους κατηγορούμενους οι οποίοι δεν είναι στις φυλακές, αλλά αντιμετωπίζουν μεγάλες ποινές.
Συγκεκριμένα, ο Μιλτιάδης Παπαιωάννου θα φέρει προς ψήφιση νόμο που για:
-την δωροδοκία, πλαστογραφία παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας, δωροδοκία δικαστή, εγκλήματα κατά της ασφάλειας τηλεφωνικών επικοινωνιών η πράξη θεωρείται κακούργημα αν το ποσό υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ από 150.000 που είναι σήμερα. Κάτω από 300.000 ευρώ μετατρέπεται σε πλημμέλημα.
-για τα εγκλήματα κατά του Δημοσίου η πράξη θα είναι κακούργημα πάνω από 500.000 ευρώ ζημίας. Μέχρι σήμερα για πάνω από 150.000 η πράξη ήταν κακούργημα.
-την πλαστογραφιά, απάτη, απιστία, υπεξαίρεση, θα είναι κακούργημα μόνο αν το ποσό είναι πάνω από 60.000 ευρώ. Σήμερα το ποσό είναι 15.000 ευρώ.Όπως είναι εμφανές, οι φυλακές δεν είναι γεμάτες από τέτοιους προφυλακισμένους, ώστε η μετατροπή των ποινών να δημιουργήσει αποσυμφόρηση. Αντιθέτως είναι γεμάτες από φυλακισμένους για άλλα εγκλήματα (χρήση ναρκωτικών, τροχαίες παραβάσεις, ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν).
Είναι το λιγότερο συγκλονιστικό ότι ο νόμος θεσμοθετεί την διαφθορά, αφού κρατικοί λειτουργοί μπορούν να πλαστογραφούν, να εξαπατούν, να δωροδοκούν και να υπεξαιρούν, αντιμετωπίζοντας στην χειρότερη των περιπτώσεων πλημμεληματικές ποινές για εγκλήματα που προκαλούν ζημιές εως και μισού εκατομμυρίου ευρώ. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι σε όλα αυτά που αφορούν οικονομικά εγκλήματα συμπεριλαμβάνονται και τα «εγκλήματα κατά της ασφάλειας των τηλεφωνικών επικοινωνιών».
Η «αποσυμφόρηση» χρησιμοποιείται συχνά ως επιχείρημα για νομοθετικές ρυθμίσεις που αποφυλακίζουν ημέτερους. Με δύο τέτοια νομοσχέδια στο παρελθόν, κακουργήματα έγιναν πλημμελήματα με αποτέλεσμα την αποφυλάκιση του Μάκη Ψωμιάδη και ενός καναλάρχη. Με ανάλογη μετατροπή του Ποινικού Κώδικα από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, κακουργήματα μετατράπηκαν σε πλημμελήματα με αποτέλεσμα 400 που κατηγορούνταν για παράνομες μεταγραφές να μην δικαστούν ποτέ, αφού οι βαριές κατηγορίες έγιναν πλημμέλημα το οποίο παραγράφηκε.
Το επιχείρημα του υπουργού Δικαιοσύνης είναι πως ο νόμος αυτός, αν ψηφιστεί δεν θα ισχύσει αναδρομικά. Αυτό όμως είναι μια πολιτική δήλωση (ψευδής), αφού νομικά με βάση το νόμο 2462/1997 που αποτελεί κύρωση διεθνούς συμφώνου: «Εάν μετά την διάπραξη του εγκλήματος ο νόμος προβλέπει την επιβολή ελαφρύτερης ποινής ,ο δράστης επωφελείται απ αυτήν». Δηλαδή ο επιεικέστερος νόμος εφαρμόζεται αναγκαστικά.
Ανάμεσα σε αυτούς που φέρεται να ευνοείται από την ψήφιση του νέου νόμου είναι ο γνωστός Γιώργος Μπατατούδης, ο οποίος έχει καταδικαστεί, διέφυγε στο εξωτερικό και τελικώς βρίσκεται ελεύθερος σήμερα στην Ελλάδα περιμένοντας την εκδίκαση της έφεσης.
Το ερώτημα είναι αν ο κύριος Παπαδήμος, θα αφήσει να προχωρήσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο κάτω από την επιχειρηματολογία στο υπουργικό συμβούλιο (και του Ευάγγελου Βενιζέλου) ότι είναι για να βγει κόσμος από τη φυλακή.
Πρόκειται για νόμο που θα παραγράψει αδικήματα των εγκληματιών του «λευκού κολάρου». Μήπως και γνωστών των κυβερνώντων;
http://enomenoiblogers.blogspot.com

1 σχόλιο:

marianaonice είπε...

Είναι πλέον κατάδηλο ότι εδώ και χρόνια τα πολιτικά φερέφωνα των εγκληματιών με το λευκό κολλάρο νομοθετούν με γνώμονα την ευνοϊκή μεταχείριση των ημέτερων...
Και μόνο ότι η προσωπική κράτηση για χρέη, ανεξαρτήτως αν αυτά προέρχονται από άδικη πράξη, επιτράπηκε πλέον για το ποσό των 30.000 ευρώ και άνω, πριν μερικά χρόνια δείχνει κατά που πάει η ...επιθυμία των νομοθετών μας, πλέον...
Αεριτζήδες και απατεώνες που εδώ και χρόνια κατέστρεψαν οικογένειες σήμερα κυκλοφορούν αεράτοι ανάμεσά μας και συνεχίζουν το "θεάρεστο" έργο τους, εκ του ασφαλούς και με τις ευλογίες των εκάστοτε υπουργών "δικαιοσύνης" τους.
Όσο για τα εγκλήματα των κρατικών λειτουργών σε βάρος του δημοσίου, γιατί δεν μας εξηγεί ο κ. υπουργός τί άλλαξε σήμερα από τότε που τα ίδια αυτά εγκλήματα (και δεν πάει πολύς καιρός) είχαν μετατραπεί σε κακουργήματα?
Αφήστε τη δικαιοσύνη ήσυχη επιτέλους!
Την κάνατε λάστιχο που το τραβάτε κάθε φορά στα μέτρα σας!!!!