Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011

ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΦΠΑ.ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑ ΣΤΗ ΜΙΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ?


Από το SAVE ILEIA

Με ενδιαφέρον διαβάζω ότι το Ελληνικό Κράτος συλλαμβάνει & φυλακίζει όσους δεν έχουν αποδώσει ΦΠΑ.

Πρόσφατα συνελλήφθησαν δύο επιχειρηματίες στη Θεσσαλονίκη (ένας 63χρονο που δραστηριοποιείται στο χώρο της εμπορίας ενδυμάτων και μία 47χρονη που επιχειρεί στον κλάδο του αλουμινίου & των οποίων οι οφειλές ανέρχοντες στις 146 & 143 χιλιάδες ευρώ αντίστοιχα)

Σαφώς όλοι αρχικά ακούγοντας τέτοια νέα αρχίζουμε να κατακρίνουμε τους επιχειρηματίες λέγοντας "μα καλά εγώ είμαι βλάκας που πληρώνω το φπα?" & τα "ας πληρώσει το κεφάλαιο". Ομως οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα (μικρότερες ή μεγαλύτερες) δεν παύουν να είναι αυτές στις οποίες όλοι μας βγάζουμε το ψωμί μας & συντηρούμε τις οικογένειες μας.
Και εγώ για μια φορά θα μπω στη θέση των καταστηματαρχών οι οποίοι βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να διαλύονται & τα μαγαζιά να κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Θα μπω στη θέση τους που ενώ έχουν δάνεια στις πλάτες τους το τραγικό μας κράτος τους αποστέλει το ένα χαράτσι μετά το άλλο: φπα, εισφορές, νέες εισφορές, επιπρόσθετες εισφορές, δυσβάσταχτα πάγια σε δήμους, τηλεφωνίες, δεη, ευδαπ, ταμεία κλπ κλπ κλπ κλπ...
Και κατανοώ το κράτος που δημοσιοποιεί μια λίστα 6.000 μεγαλοοφειλετών προς το ΔΗΜΟΣΙΟ αλλά όσον αφορά στα χρέη του ΔΗΜΟΣΙΟΥ προς τις επιχειρήσεις δεν βρήκα παρά μια συνοπτική ενημέρωση που λέει τα εξής:

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
· Σε κατασκευαστικές εταιρίες: περίπου 3 δισ. ευρώ
· Τα 2 δισ. ευρώ αποτελούν οφειλή του Δημοσίου κυρίως σε συγχρηματοδοτούμενα έργα, ενώ το 1 δισ. ευρώ αποτελεί την εθνική συμμετοχή σε έργα του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ορισμένες οφειλές εκκρεμούν από το 2004.
· Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, οι οφειλές χρονολογούνται από το 2004.

ΟΦΕΙΛΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
· Στο τέλος Ιουνίου του 2009, τα χρέη των νοσοκομείων προς όλους τους προμηθευτές τους ξεπέρασαν τα 6 δισ. ευρώ.
· Το χρέος των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές αυξανόταν κατά 52 εκατ. κατά μέσο όρο την περίοδο 2001-2004, ενώ σήμερα αυξάνεται κατά 160 εκατ. ευρώ.

ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΙΔΙΩΤΕΣ
· Από τις επιστροφές του ΦΠΑ προς τους ιδιώτες: 3 δισ. ευρώ
· Συνολικά, υπολογίζεται ότι το Δημόσιο οφείλει σε επιχειρήσεις περισσότερα από 12 δισ. ευρώ (6 δισ. στις κατασκευαστικές + 3 δισ. τα χρέη των νοσοκομείων + 3 δισ. από επιστροφές ΦΠΑ προς ιδιώτες=12 δισ. ευρώ)

ΑΛΛΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ
· Οφειλές από Επενδυτικό Νόμο: 435 εκ. ευρώ
· Οφειλές από προγράμματα για ΜμΕ: 350 εκ. ευρώ
· Οφειλές από την ψηφιακή σύγκλιση: 120 εκ. ευρώ
· Οφειλές προς εταιρίες πληροφορικής: περισσότερα από 500 εκ. ευρώ

ΓΕΝΙΚΑ
· Μπορεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού να μειώθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2010, ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το Δημόσιο έχει σταματήσει να πληρώνει, δημιουργώντας ανησυχίες για νέα αύξηση του ελλείμματος και του χρέους στο μέλλον. Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που ανακοινώθηκαν στις 9 Απριλίου δείχνουν ότι οι επιστροφές φόρων ήταν μειωμένες κατά 24,5% την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2010 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2009, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστροφές ΦΠΑ έχουν «παγώσει».
· Οι επιχειρήσεις στις οποίες οφείλει το Δημόσιο έχουν ήδη καταβάλλει ΦΠΑ και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, έχουν εξοφλήσει τις απορρέουσες υποχρεώσεις και έχουν δεσμευμένες εγγυητικές επιστολές. Ειδικά για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, αυτές έχουν πληρώσει εμπρόθεσμα το ΦΠΑ ( 9%), το φόρο εισοδήματος, καθώς και προκαταβολή φόρου εισοδήματος για το επόμενο έτος για πωλήσεις σε νοσοκομεία που αντιστοιχούν σε ποσά που δεν έχουν ακόμα εισπραχθεί.
· Στην Ελλάδα για να πληρωθεί κάποιος ιδιώτης από το Δημόσιο απαιτούνται περισσότερες από 120 ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, οι καθυστερήσεις φτάνουν ακόμα και στις 330 μέρες. Ειδικότερα για τις φαρμακευτικές εταιρίες, ο μέσος χρόνος καθυστέρησης στην εξόφληση των οφειλών φθάνει τις 820 ημέρες.
· Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι πληρωμές των χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες γίνονται κατά μέσο όρο εντός των πρώτων 60 ημερών.
· Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης της Κομισιόν, η εντός χρονοδιαγράμματος αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου (δηλαδή μέσα σε 30 ημέρες από την έκδοση του τιμολογίου), θα οδηγούσε στη διοχέτευση «ζεστού χρήματος» στην αγορά που θα ξεπέρναγε πιθανότατα τα 7 δισ. ευρώ.
Και αναρωτιέμαι εν πάσει περιπτώσει το εξής: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΣΕ ΑΝΑΡΙΘΜΗΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (από εργα τα οποία πραγματοποιήθηκαν, από επιστροφές φπα). Αυτό οδήγησε άπειρες επιχειρήσεις στη χρεοκοπία και στη διάλυση & εκατοντάδες ανθρώπους στην ανεργία.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΤΙΜΩΡΗΣΕ?
ΠΟΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ & ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΕ ΠΟΤΕ?

Ετσι απλά αναρωτιέμαι.


http://enomenoiblogers.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: