Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2011

Επαναφέρουν θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ?

krisi6


 Από το kentri.gr

Η διακοπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις αμφιβολίες για το αν η Αθήνα αλλά και ΕΕ είναι σε θέση να χειρισθούν το ελληνικό πρόβλημα. Στα γερμανικά πρωτοσέλιδα κυριαρχούν σήμερα δηλώσεις στελεχών των κυβερνητικών κομμάτων, που υπενθυμίζουν στην Ελλάδα ότι πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Μάλιστα ο γενικός γραμματέας των Φιλελευθέρων Christian Lindner κατηγορεί την Αθήνα ότι με τη στάση της «θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». 
Εν τω μεταξύ για πρώτη φορά μετά από καιρό επιφανείς γερμανοί πολιτικοί, όπως ο πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της βουλής, Χριστιανοδημοκράτης Wolfgang Bosbach, και ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου και μέλος του προεδρείου των Φιλελευθέρων Hermann Otto Solms  θέτουν θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Οι δύο πολιτικοί αμφιβάλουν για το εάν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ξεπεράσει την οικονομική κρίση χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους και να γίνει ανταγωνιστική παραμένοντας στην ευρωζώνη. Ο Wolfgang Bosbach μάλιστα τονίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης στην Ελλάδα, αλλά κυρίως η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει εάν ως μέλος της ευρωζώνης μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα ανταγωνιστική, είπε, για να προσθέσει πως ο ίδιος δεν το πιστεύει. 
Αντίθετη άποψη έχει ο ευρωβουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Elmar Brock. Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού καταδεικνύει ότι οι Έλληνες αξιολογούν την κατάστασή τους σε μια ρεαλιστική βάση. Αυτό τον κάνει να ελπίζει ότι η Ελλάδα θα κάνει περισσότερα για να ξεπεράσει τα προβλήματά της, όπως είπε. Ο ίδιος θεωρεί επικίνδυνη την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. 
Εντωμεταξύ η γερμανική κυβέρνηση αποφεύγει να κάνει δηλώσεις πέραν του αυτονόητου. Ενδεικτική αυτής της στάσης είναι η απάντηση εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στη σημερινή, κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung: “Όσο δεν πληρούνται οι όροι, δεν μπορεί να δοθεί η βοήθεια”, είπε και πρόσθεσε πως προς το παρόν δεν έχει κατατεθεί έκθεση της τρόικα, η οποία να επιτρέπει την καταβολή. 
Για την κυβέρνηση πάντως, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, δεν τίθεται θέμα εξόδου κάποιας χώρας από την ευρωζώνη. Η καγκελάριος έχει διαμηνύσει ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να παραμείνουν στην ευρωζώνη, όπως σημειώνουν κύκλοι της κοινοβουλευτικής της ομάδας. Η ίδια έχει τονίσει, μιλώντας στην Κ.Ο. του κόμματός της, ότι «με την ίδια δεν τίθεται θέμα εξόδου οποιασδήποτε χώρας», καταλήγει το δημοσίευμα.
http://enomenoiblogers.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: