Σελίδες

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Γιατί η κυβέρνηση συνέλαβε τον γκόμενο της Ποκαχόντας;



Με λύπη μου παρατηρώ από τα σχόλια ότι απλές σκέψεις όπως αυτές της Σοφίας γύρω από τις φημολογούμενες ρυθμίσεις για την λειτουργία των blogs δεν γίνονται κατανοητές από πολλούς ανθρώπους.
Θα προσπαθήσω να παρουσιάσω ένα how to που ίσως βοηθήσει.
Η προσωπική μου άποψη βέβαια είναι ότι δεν θα έπρεπε να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση για αυτό αλλά το παραβλέπω.
Ας πούμε λοιπόν πως ένας διαδικτυακά αναλφάβητος υπουργός με πολύ καλή νομική υπόσταση αποφασίζει να νομοθετήσει ότι για την λειτουργία στην Ελλάδα ενός ιστολογίου πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά κάποιος υπεύθυνος διαχείρισης.
Ας πούμε επίσης ότι νομοθετεί την προσθήκη στις περιπτώσεις άρσης του απορρήτου και την συκοφαντική δυσφήμιση.
Και τέλος ας πούμε πως η Ελληνική κοινωνία τα δέχεται όλα αυτά χωρίς καμία αντίδραση θεωρώντας ότι έτσι προστατεύει την διαφάνεια στις δημοσιεύεις μα και τους εν δυνάμει θιγόμενους από τυχών ανυπόστατα και συκοφαντικά δημοσιεύματα.
Κι ακόμα ένα ας πούμε ότι η Ελληνική κυβέρνηση υποχρεώνει όλους τους ελληνικούς I.S.Ps , Registrars ή παρόχους hosting να προσαρμόσουν τον τρόπο λειτουργίας τους στις παραπάνω ρυθμίσεις, έτσι ώστε για κάθε παροχή υπηρεσιών που θα δίνουν να απαιτείται η φυσική ταυτοποίηση του προσώπου / χρήστη.
Θα προσπαθήσω παρακάτω με λίγα λόγια να παρουσιάσω πως όλη αυτή η προσπάθεια η οποία θα κοστίσει χρόνο, χρήμα και κυρίως κούφια νομοθεσία μπορεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο να γελοιοποιηθεί και να καταστεί ανεφάρμοστη κι κυρίως εργαλείο στα χέρια κάποιων που πραγματικά είναι κακοήθεις.
Την πρώτη ημέρα που εφαρμόζετε η παραπάνω νομοθετική ρύθμιση, εγώ ο κακοήθης και πονηρός πάω στο περίπτερο ή σε ένα super market και αγοράζω μια paysafe cart. Φαντάζομαι ο νομοθέτης δεν θα έχει υποχρεώσει τους περιπτεράδες να κρατάνε αρχείο με αυτούς που μετατρέπουν τα χρήματά τους σε paysafe.


Αμέσως μετά την αγορά της paysafe καρτούλας πηγαίνω στην πλατεία Συντάγματος ή στην πλατεία των Τρικάλων ή στην πλατεία των Αρχανών ή σε όποια πλατεία γουστάρω με free δημόσιο wifi.
Κατοχυρώνω και πληρώνω με αυτή σε ένα ξένο domain name registrar το domain www.eistekaragiozides.com ή το www.posianoisiasasdernei.org ή το www.animalakiaitanergoxirothaeixatekaneitinprikasas.net ακολούθως με την ίδια διαδικασία αγοράζω χώρο φιλοξενίας σε όποιον hoster δέχεται τα χρήματά μου.
Και στους δύο δηλώνω ως όνομα φυσικού προσώπου τον όνομα John Smith.
Μετά από τα παραπάνω την άλλη μέρα ας πούμε που θα χω στήσει και τα σέα μου και τα μέα μου, ξαναπηγαίνω σε μία από της παραπάνω πλατείες και αρχίζω τα συκοφαντικά δημοσιεύματα και προσπαθώ να παραβιάσω τέλος πάντων κάθε έννοια δικαιώματος που οι ρυθμίσεις ήρθαν και καλά να προστατεύσουν .
Ο θιγόμενος καταφεύγει στη δικαιοσύνη παίρνει και για δικηγόρο το διαδικτυακό μου φίλο Βασίλη Σωτηρόπουλο (τον οποίο εκτιμώ ιδιαίτερα για την νομική ενασχόλησή του με τα θέματα που αφορούν την λειτουργία του διαδικτύου) και καταφέρνει μέσω μιας δικαστικής διαδικασίας μα και της συνδρομής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος να ξεσκεπάσει τον κακοήθη που κρύβεται πίσω από τα δημοσιεύματα και να τον καθίσει στο σκαμνί. Σωστά;
Εμένα μου λες. Αν δεν συλλάβει τον πράκτορα του MATRIX John Smith που μάλλον δεν θα τονε συλλάβει γιατί είναι κάμποσες χιλιάδες παναθεμά τους το πολύ πολύ να συλλάβει τον John Smith ο οποίος είναι γκόμενος της Ποκαχόντας. Και καλά είμαστε τώρα να τα βάλουμε με τους Ινδιάνους;
Δεν λέει.
Από την άλλη αφού δεν μπορεί να συλλάβει τον γκόμενο της Ποκαχόντας η δικαιοσύνη ζητά από την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος να βρει άλλα στοιχεία πιο τεχνικά ας πούμε.
Από πού έγινε η σύνδεση ποιος παρείχε τη σύνδεση κλπ. Ε το πολύ πολύ να συλλάβει τον δήμαρχο μιας εκ των παραπάνω πόλεων γιατί τόλμησε να δώσει ελεύθερη πρόσβαση στις πλατείες.
Αν τα παραπάνω σας φαίνονται γελοία δεν έχετε άδικο. Το γελοίο μόνο με γελοιότητες πολεμιέται. Όσοι εξακολουθούν να θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει μια οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση που να έχει εφαρμοστέο αποτέλεσμα νομίζω γελιούνται.
Το μόνο πράγμα που θα έκανε μια όποια ρύθμιση είναι να φοβίσει νέους ανθρώπους να παράγουν περιεχόμενο στο διαδίκτυο και να κάνει τους κακοήθεις να γελάνε πίσω από την πλάτη της.
Υπάρχουν βέβαια και λύσεις όπως αυτές της Κίνας αλλά φαντάζομαι ότι δεν θέλει κανείς να τις συζητήσουμε.

http://enomenoiblogers.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: