Σελίδες

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Σήμερα γίναμε φτωχότεροι.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης

Ήταν 89 ετών και γεννήθηκε στην Κύπρο

  Η «Στέλλα», το «Κορίτσι με τα μαύρα», το «Τελευταίο ψέμα» η τριλογία του: «Ηλέκτρα», «Τρωάδες» και «Ιφιγένεια» και ο «Ζορμπάς» είναι μερικές μόνο από τις ταινίες του που διαγωνίστηκαν και προβλήθηκαν στα εγκυρότερα φεστιβάλ παγκοσμίως και απέσπασαν πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις.

Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο  το 1974 τον βρήκε στην Ιρλανδία, όπου σκηνοθετούσε Οιδίποδα στο Εθνικό Θέατρο της Ιρλανδίας. Συγκλονισμένος και μη γνωρίζοντας άλλο τρόπο να «πολεμήσει», έσπευσε στην Κύπρο για να καταγράψει τα γεγονότα. Μαζί με έναν εικονολήπτη και έναν ηχολήπτη ο Μιχάλης Κακογιάννης κινηματογράφησε ένα μοναδικό ντοκουμέντο της κυπριακής τραγωδίας: τον «Αττίλα ‘74».

 

1 σχόλιο:

Αθανασία είπε...

Γειάσας παιδιά...Άλκη μου..ναί πέθανε μιά τεράστια μορφή του ελληνικού κιν/φου ένας δάσκαλος, μιά σπουδαία πρωσοπικότητα...ένα πολύυ σπουδαίο ντοκυμανταίρ,και ίσως η χειρότερη φάση,στην ιστορία της Ελλάδας (ήταν και τα 7χρόνια της δικτακτορίας βέβαια)...η εισβολή των Τούρκων,στη Κύπρο μας.. μιά πολύ,κρίσιμη καμπή στην ιστορία της χώρας μας...παιδιά αληθέυει ότι η εισβολή,ήταν 'δάκτυλος' των αμερικανών?...ότι αυτοί κρύβονται πίσω από την εισβολή?...έτσι έχω διαβάσει κάπου...πάντως ένα τεράστιο πρόβλημα,που δε βρίσκει λύση εδώ και 37χρόνια τώρα...37ολόκληρα χρόνια...και καλύτερα ας μη σχολιάσω τις απαράδεκτες δηλώσεις του κυρίου,Ερντογάν...απαράδεκτες πραγμα΄τικά...καλημέρες...