Σελίδες

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

«ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ»:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    «ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ»:


ΣΤΟΧΟΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΩΜΑΤΑ,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ


Μέσα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους, οι «ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ» αποφάσισαν να απευθύνουν ανοικτή πρόσκληση, σε όποιον επιθυμεί να ενταχθεί στην κοινή τους προσπάθεια. Για τον σκοπό αυτό διοργανώνουν μία ομαδική έκθεση, στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2011, στο Παναιτώλιο της Ν. Ιωνίας, προσκαλώντας και άλλους ζωγράφους να συμμετάσχουν σε αυτήν με το ταλέντο τους. Μετά το τέλος της έκθεσης, οι πίνακες θα δοθούν, από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, σε ιδρύματα, με εκδήλωση που θα διοργανώσουν με διάφορα δρώμενα (ζωγραφική με τα παιδιά, face painting, αφήγηση παραμυθιού κ.λ.π. κ.ά.).

Οι πίνακες θα είναι μεγέθους μέχρι 40Χ50, με θέματα και χρώματα κατάλληλα για παιδιά από 8-18 χρονών και θα συνοδεύονται από ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα του καλλιτέχνη και τον τίτλο του κάθε έργου του.

Για περισσότερες πληροφορίες ή δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνείτε:

στο e-mail: irenekourtz@gmail.com,

στο κινητό: 6973748298 (ΕΙΡΗΝΗ)

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ



Το κάθε χρώμα προκαλεί διαφορετικά οπτικά ερεθίσματα και κατ’ επέκταση εκφράζει διαφορετικά συναισθήματα.
Τα πειράματα και οι έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με την επιρροή των χρωμάτων στον άνθρωπο είναι πάρα πολλά. Έχει παρατηρηθεί, για παράδειγμα, ότι οι άνθρωποι που περιβάλλονται συνέχεια από ζωηρά και φωτεινά χρώματα, διαθέτουν καλύτερη φυσική κατάσταση και ψυχική ηρεμία από εκείνους που περιβάλλονται από μουντά χρώματα.
Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι η επαφή με την τέχνη δρα στα παιδιά ψυχοθεραπευτικά και τα βοηθά να ονειρευτούν και να φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο.
Έχοντας όλα αυτά υπόψην τους κάποιοι καλλιτέχνες -επαγγελματίες και ερασιτέχνες- από πολλά μέρη της Ελλάδας (Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης, Άρτα, Ρόδο, Θεσσαλονίκη) ακόμα και από το εξωτερικό (Αγγλία), πήραν τα πινέλα τους και αποφάσισαν να δράσουν στα πλαίσια ενός κοινού στόχου: ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ σ΄ ένα πολύχρωμο κι αισιόδοξο περιβάλλον.
Οι «KAΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ», αυτό το όνομα έδωσαν στην ομάδα τους,είναι μια εθελοντική κίνηση που δημιουργήθηκε στα πλαίσια ενός προγράμματος (project) και στόχο έχει να δώσει χαρά στα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα, στέγες ανηλίκων, ακόμα και νοσοκομεία, φιλοτεχνώντας έργα για τους χώρους και τα δωμάτια τους.
Οι καλλιτέχνες αυτοί, άλλωστε είναι και οι ίδιοι παιδιά, που ξέχασαν να μεγαλώσουν επίτηδες. Ανακατεύουν τα χρώματά τους, συνεργάζονται, συνομιλούν, παίζουν, δημιουργούν. Τους ενδιαφέρει η επαφή με τα παιδιά και η τέχνη ως δράση, όχι απλά σαν έργο τέχνης που στολίζει έναν χώρο ή εκφράζει μια θέση-στάση-φιλοσοφία.                      
Μερικές φορές μάλιστα ανακαλύπτουν και μικρούς καλλιτέχνες ανάμεσα στα παιδιά και τότε ο ενθουσιασμός τους μεγαλώνει. Γιατί υπάρχει η εξής φιλοδοξία: η πρωτοβουλία αυτή να συνεχιστεί για αρκετά χρόνια ακόμα από γενιά σε γενιά. Ώσπου όλη η πόλη να γεμίσει χρώματα πάλι και αισιοδοξία.

Οι Δραστηριότητες μας ως τώρα
Η καλλιτεχνική αυτή κίνηση τώρα κάνει τα πρώτα βήματά της και έχει την ορμή και διάθεση παιδιού (και τη διάθεση αυτή θέλουμε να τη διατηρήσουμε). Μέχρι στιγμής φιλοτεχνήθηκαν έργα για την στέγη ανηλίκων Περισσού. Ο χώρος αυτός φιλοξενεί μόνο αγόρια από το δημοτικό μέχρι το λύκειο.
Οι ίδιοι οι καλλιτέχνες διοργάνωσαν μια μικρή γιορτή για να παραδώσουν τα έργα τους. Τα παιδιά τα δέχτηκαν με πολλή χαρά και ενθουσιασμό και γιόρτασαν όλοι μαζί το γεγονός. Κάθε παιδί επέλεξε το έργο που θα κοσμεί το χώρο του ενώ τα υπόλοιπα τοποθετήθηκαν σε κοινόχρηστους χώρους.
Μάλιστα, ήδη, δύο παιδιά έχουν ήδη ενδιαφερθεί να μάθουν σχέδιο και ζωγραφική κι οι εθελοντές μας από Σεπτέμβριο θα πραγματοποιήσουν το όνειρό τους κι αυτό σημαίνει ότι ο σπόρος έπιασε στον Περισσό.
Τον περασμένο Αύγουστο, στην Αγιάσο Λέσβου παραδόθηκαν επίσης έργα για τα παιδιά που διαμένουν στην μονάδα φιλοξενίας Ανηλίκων Προσφύγων.
Στις 28 και 29 Μαϊου, φιλοτεχνήθηκε μια τοιχογραφία στον εξωτερικό χώρο της στέγης ανηλίκων Περισσού. Θέμα είχε (μετά από συζήτηση με τα παιδιά) «Ήρωες της Ντίσνεϋ και διάστημα».
Ο δήμος Ν. Ιωνίας πρόσφερε για τον σκοπό αυτό απλόχερα χρώματα και πινέλα.
Τα παιδιά μετά το τέλος της τοιχογραφίας, σε συζήτηση που έγινε με τους εθελοντές μας, ζήτησαν να φιλοτεχνήσουμε και σε άλλον χώρο τοιχογραφία, με την δική τους συμμετοχή.
Στις 5 Ιουνίου 2011, ημέρα Κυριακή, στις 5.30΄το απόγεμα, παραδόθηκαν τα έργα που φιλοτεχνήθηκαν για την στέγη ανηλίκων Πειραιά (Μαυρογένους 12, στα Καμίνια του Πειραιά) εκεί φιλοξενούνται αγόρια και κορίτσια. Πραγματοποιήθηκε μια μικρή γιορτή με facepainting και ζωγραφίσαμε μαζί με τα παιδιά θέματα που μας ζήτησαν, με σκοπό τη γνωριμία και την αλληλεπίδραση.
Στις 8 και 9 Οκτωβρίου οι «ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ» θα συμμετέχουν στον δεύτερο μαραθώνιο αγάπης της εθελοντικής ομάδας DANCE FOR A CAUSE, που τα έσοδα θα διατεθούν στο «Φιλανθρωπικό Σωματείο Ελληνικής εταιρείας Αυτιστικών Ατόμων» (παράρτημα Πειραιά).
Επίσης, στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2011, θα διεξαχθεί έκθεση με έργα των καλλιτεχνών, που θα δοθούν μετά σε ιδρύματα.
Ο χρόνος είναι αρκετός, για όποιον θέλει να συμμετάσχει και να δώσει χαρά με το ταλέντο του. Είναι πάντοτε ευπρόσδεκτοι και άλλοι καλλιτέχνες που έχουν διάθεση και χαρά να συμβάλλουν σε αυτή την κίνηση. Και έτσι η χαρά, η ικανοποίηση και η συγκίνηση αυτής της καλλιτεχνικής ομάδας κάθε φορά που προστίθεται ένα νέο μέλος είναι πολύ μεγαλύτερη.
Η αγάπη άλλωστε όσο διαιρείται πολλαπλασιάζεται. Η προσφορά όσο δίνεται από καρδιάς επιστρέφει διπλάσια.
 
http://enomenoiblogers.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: