Σελίδες

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ.. ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ...ΤΥΧΑΙΟ; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ


Στη ΝΕΤ, φαίνεται πως λόγω των ημερών, επιστρατεύθηκαν οι εκπομπές-ντοκιμαντέρ του καναλιού κι έτσι την Πέμπτη 24 Μαρτίου στις 23:00 "Το κουτί της πανδώρας" και την 25η Μαρτίου στις 22:00 "Η Μηχανή του χρόνου", συνεχίζουν στον δρόμο που χάραξε ο ΣΚΑΙ..ΤΗΣ ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ
Θα αναρωτιέστε γιατί αυτό να είναι είδηση... Ίσως αν διαβάσετε τα δελτία τύπου των δύο εκπομπών που έστειλε η ΕΡΤ τις προηγούμενες ημέρες να καταλάβετε το γιατί. Δύο εκπομπές σε δύο μέρες, με το ίδιο θέμα στο ίδιο κανάλι...

Για να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η ανάγνωση δείτε το σαν το παιχνίδι: Βρείτε τις διαφορές.



Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Ο   Δ Ε Λ Τ Ι Ο

«ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ»
Με τον Κώστα Βαξεβάνη
«Το αθάνατο ‘21 και η ευθανασία της Ιστορίας»
Ημερ. προβολής: Πέμπτη, 24/3/2011, στις 23.00

Είναι δύσκολο να κατεβάσεις τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη, τον Ανδρούτσο, τον Μακρυγιάννη και άλλους ήρωες  από τα κάδρα με τις δάφνες, και να τους τοποθετήσεις στη γη, ανάμεσα σε ανθρώπους, πάθη, μίση,προδοσίες ίσως, εκτός από ηρωισμούς και αυταπάρνηση.

Πολλοί από αυτούς δυστυχώς δεν σκοτώθηκαν στις μάχες με τους Τούρκους, αλλά παραδόθηκαν στην ευθανασία που τους επεφύλαξε η λήθη, τα συμφέροντα και πολλές φορές η ιστορική ανακρίβεια.

Ο Κολοκοτρώνης φυλακίστηκε, ο Ανδρούτσος δολοφονήθηκε, ο Υψηλάντης αφορίστηκε, ο Νικηταράς κατάντησε ζητιάνος και ο Καραϊσκάκης ίσως πρόλαβε και πέθανε νωρίς.

Τι ήταν το 1821;
Πόσο ήρωες ήταν οι ήρωες;
Θέλουμε την Ιστορία σκέτη ή με ολίγον από μύθο;
Αγαπάμε τους ήρωες μας συνήθως μετά θάνατον και αφού τους σκοτώσουμε οι ίδιοι;
Αποτελούν οι «τρύπες» στην Ιστορία εθνικό συμφέρον ή εθνική τυφλότητα;

Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει για τους κοινούς θνητούς του 1821, που έγιναν ήρωες επειδή απλώς θέλησαν να υπερβούν τον εαυτό τους και για εμάς που τους ηρωοποιήσαμε  στην ανάγκη να προσκυνούμε εθνικά εικονίσματα.


Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Ο   Δ Ε Λ Τ Ι Ο

Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Με τoν  Χρήστο Βασιλόπουλο
Ημερ. προβολής: Παρασκευή 25/3/2011 στις 22.00

Η «Μηχανή του Χρόνου» παρουσιάζει το άδοξο τέλος των ηρώων του 1821.
Η ιστορία  των «ξεχασμένων» αγωνιστών του ’21, που έδωσαν ό,τι είχαν για την επανάσταση, αλλά πολύ γρήγορα αγνοήθηκαν από την ελεύθερη Ελλάδα.

Ο Νικηταράς, ο μεγάλος και ανιδιοτελής αγωνιστής, γνωστός ως «Τουρκοφάγος», που πρωτοστάτησε στη μάχη στα Δερβενάκια, όπου και έσπασε 3 σπαθιά με την ορμητικότητά του, τα χρόνια του Όθωνα κατηγορήθηκε για συνωμοσία κατά του βασιλιά, φυλακίστηκε και εξορίστηκε στην Αίγινα. Στη φυλακή βασανίστηκε άγρια και έχασε το φως του. Όταν αφέθηκε πια ελεύθερος, η υγεία του είχε κλονιστεί σοβαρά. Πέθανε πάμπτωχος και λησμονημένος έχοντας αναγκαστεί τα τελευταία χρόνια της ζωής του να ζητιανεύει για να βγάλει τα προς το ζην.

Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο γενναίος πολεμιστής που λόγω της έντονης προσωπικότητάς του ήρθε σε σύγκρουση με σημαντικούς πολιτικούς της εποχής, γεγονός που οδήγησε σε συνεχείς προσπάθειες για την εξόντωσή του.  Κατηγορήθηκε για συνεργασία με τον εχθρό, φυλακίστηκε και τελικώς δολοφονήθηκε με βάναυσο τρόπο. Οι δολοφόνοι του πέταξαν το σώμα του από την Ακρόπολη και εμφάνισαν την υπόθεση ως απόπειρα δραπέτευσης.

Η Μπουμπουλίνα, η μεγάλη καπετάνισσα, έδωσε την περιουσία της για τον αγώνα, και θρήνησε ένα γιο στην επανάσταση. Θύμα και αυτή του εμφυλίου πολέμου αποσύρθηκε στις Σπέτσες, όπου  έπεσε θύμα δολοφονίας από την οικογένεια της γυναίκας που ερωτεύτηκε ο γιός της. Η ελληνική πολιτεία έκλεισε την υπόθεση και δεν αναζήτησε τους δράστες.

Τέλος, η ιστορία της Μαντώς Μαυρογένους, της ευγενικής και ρομαντικής ηρωίδας του αγώνα, που έδωσε τα πάντα για την επανάσταση και βίωσε ένα θυελλώδη έρωτα με το Δημήτριο Υψηλάντη στα πεδία των μαχών, ο οποίος όμως έληξε άδοξα βυθίζοντας την ίδια στην κατάθλιψη. Η μεγάλη ηρωίδα αναγκάστηκε να περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής της πάμπτωχη, ξεχασμένη και παραγκωνισμένη από την ίδια της την οικογένεια.

http://www.zappit.grhttp://enomenoiblogers.blogspot.com

4 σχόλια:

PiciFriki είπε...

είναι της μόδας η απομυθοποίηση!

marianaonice είπε...

Δυστυχώς είναι κι αυτό στα σχέδιά τους για να πετύχουν το στόχο της αλλοτρίωσης της εθνικής συνείδησης του λαού μας.

Aνεμος είπε...

Πολλά είναι της μόδας σήμερα, ακόμη και η αλλοτρίωση των εννοιών των λέξεων, έπαψαν να σημαίνουν αυτό που κάποτε σήμαιναν. Όπως το πατριώτης κάποτε φάνταζε σπουδαίο προσόν, σήμερα κατάντησε "ρατσιστικό"...
Πλήρης σύγχιση!!

Αθανασία είπε...

Ε,γειάσας παιδιά,(Άλκη και Μαριάννα μας)...ε,ναί πάντως ότι και να λέτε,εγώ είδα λίγο τη 'Μηχανή του χρόνου'και...λυπήθηκα πραγματικά όμως για τη κατάντια...τη ΚΑΤΑΝΤΙΑ προσέξτε!οκ? και την αφόρητη ΣΚΑΤΟΨΥΧΙΑ του ελληνικού λαού,που ό-χι μόνο ΔΕΝ τίμησε,όσο τους άξιζε αυτούς τους μεγάλους,και σπουδαίους ανθρώπους (το Νικηταρά,που παρεπιπτόντως ήταν και από τα μέρη μου,Μεσσήνιος χεεεεεεχεεεεεεχεεεεχεεε!μεγάλο καμάρι λέμεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε!),τον Ανδρούτσο,τη Μαντώ Μαυρογένους,τη Μπουμπουλίνα και τόοοσους άλλους αγωνιστές)που τους άφησε,να πεθάνουν από τη πείνα,να καταλήξουν ζητιάνοι,που άφησε τους προδότες,δολοφόνους,ηλίθιους (π.χ το μαλάκα τον Κωλλέτη και τον άλλο μαλάκα τον Μαυροκορδάτο-που ποτέ δε συμπάθησα ούτε ως μαθήτρια στα βιβλία ιστορίας που έβλεπα τη μούρη του) να τους σκωτόσουν,να τους βασανίσουν και να τους βλάψουν,με όποιο άλλο τρόπο μπορούσαν και όχι μό-νο όσο ήταν εν'ζωή αυτοί,οι άνθρωποι οκ? αλλά και μετά θάνατον,(πχ.πλιάτσικο στο σπίτι της Μαυρογένους,κ.α,κ.α)και να τους καταστρέψουν τις ζωές τους...ΕΝΤΕΛΏΣ οκ?..και δ ε μπορεί όλα όσα είπαν,οι δημοσιογράφοι να είναι ψέμματα..λυπάμαι,λυπάμαι,λυπάμαι επειδή η χώρα,που ζώ ΔΕ σέβεται τους αληθινούς ή ρω ες οκ? και ΔΕ τους τιμά,και κάνει τα πάντα να τους εξοντώσει,και αντίθετα δίνει τιμές στους άχρηστους,ανίκανους,προδότες,ηλίθιους,μαλάκες....που θέλουν το κακό της...και τη καταστροφή της..πόσο άδικο αλήθεια!!!μα πόσο άδικο..έυχομαι αυτοί οι άνθρωποι που έδωσαν το αίμα τους πρωτίστως και μετά ό,τι άλλο,είχαν (τις τεράστιες περιουσίες τους)που τις έδωσαν επειδή το ή θε λαν γιανά σωθεί η Ελλάδα,πρώ-τα και που αγάπησαν τόσο τη χώρα τους και έκαναν τα πάντα γι'αυτή)να έχουν βρεί την ηρεμία,και τη δικαίωση που τους αξίζει,εκεί πάνω που είναι τώρα..και να είναι τουλάχιστον εκεί πέρα ευτιχισμένοι γιατί στη εδώ,ζωή τους..ας το αφήσουμε καλύτερα...εμείς πάντως τους αγαπάμε και τους θυμόμαστε πάντα.....φιλάκια....