Σελίδες

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Δίκη χωρίς κατηγορούμενους και συνηγόρους


 
Aπό την Εσπρέσσο

Mε άδειο το εδώλιο και χωρίς δικηγόρους θα συνεχιστεί η δίκη για την οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Στην απόφαση αυτή κατέληξε η πρόεδρος του δικαστηρίου, που έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι ασκούν το δικαίωμα επιλογής δικηγόρου με σκοπό την παρέλκυση και τελικά τη ματαίωση της δίκης.

«Δεν διορίζω άλλους δικηγόρους». Μετά από αυτή την κοφτή φράση της πρόεδρου, τα μέλη του δικαστηρίου αποσύρθηκαν για να αποφασίσουν την πρόοδο της δίκης. Μετά από έξι συνεδριάσεις, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας έκρινε ότι καταχρηστικά οι κατηγορούμενοι ασκούν το δικαίωμα επιλογής δικηγόρου, με σκοπό την παρέλκυση και τελικά τη ματαίωση της δίκης και αποφάσισε να τους δικάσει ωσεί παρόντες. Παράλληλα, τα μέλη του δικαστηρίου στην απόφασή τους κάνουν λόγο για κίνδυνο συμπλήρωσης του 18μηνου. Ετσι, απόντες, ωσεί παρόντες και χωρίς την παρουσία δικηγόρων δικάζονται από χθες οι εννέα νεαροί που κατηγορούνται για συμμετοχή στους «Πυρήνες».

Είχε προηγηθεί η άρνηση των συνηγόρων των κατηγορουμένων να τους εκπροσωπήσουν, έχοντας διοριστεί αυτεπάγγελτα από το δικαστήριο: «Εμείς δεν είμαστε υπάλληλοι του δικαστηρίου και δεν μπορούμε να παριστάμεθα από τη στιγμή που δεν το επιθυμούν οι πελάτες μας». Παράλληλα, οι δικηγόροι που δεν αποδέχτηκαν τον διορισμό τους ζήτησαν από το δικαστήριο να ανακαλέσει τις αποφάσεις του, με τις οποίες αρνήθηκε να κάνει δεκτά τα αιτήματα των κατηγορουμένων που αφορούν την μη παρακράτηση ταυτοτήτων και τη μαγνητοφώνηση των πρακτικών.

Οι μόνοι που διαχώρισαν τη θέση τους ήταν οι συνήγοροι υπεράσπισης της Κωνσταντίνας Καρακατσάνη, Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η εντολέας τους δεν αποχώρησε ποτέ από τη διαδικασία και δεν προχώρησε στην κατάργησή τους, ζητώντας από την πρόεδρο να ανακαλέσει την απόφαση περί αυτεπάγγελτου διορισμού τους.

Τέσσερις από τους κρατουμένους με επιστολή τους προς το δικαστήριο δηλώνουν ότι προχωρούν σε απεργία πείνας, ενώ η Κωνσταντίνα Καρακατσάνη και ο Αλέξανδρος Μητρούσιας (ο οποίος δήλωσε ότι συμπαρίσταται στους υπόλοιπους συγκρατούμενούς του) ανέφεραν ότι δεν θα συμμετέχουν. Οι τρεις κατηγορούμενοι που παραμένουν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αποχώρησαν από τη διαδικασία δηλώνοντας ότι έχουν δικηγόρους, αλλά αρνούνται να συμμετάσχουν «σε μια δίκη με πολλές αυθαιρεσίες».

Επίσης, το δικαστήριο διέταξε να αποσταλούν τα πρακτικά στην Εισαγγελία και τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για να ξεκινήσουν οι ποινικές και πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος των δικηγόρων.

Λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης συγγενείς των κατηγορουμένων, απευθυνόμενοι στην έδρα, φώναξαν: «Ούτε στα στρατοδικεία δεν γίνονται αυτά».

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης σε συνέντευξη Τύπου τόνιζε: «Η δίκη των “Πυρήνων” θα συνεχίσει με όλες τις νόμιμες προβλέψεις. Οι δικαστικοί λειτουργοί θα κάνουν ό,τι επιτάσσει το Σύνταγμα. Δεν πρόκειται κανείς να καμφθεί από τέτοιου είδους ενέργειες».


http://enomenoiblogers.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: