Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010
Tαπί και ψύχραιμοι
Το κρατικό ταμείο είναι μείον και η κυβέρνηση άρχισε τη στάση πληρωμών, την οποία βαφτίζει «περικοπή στις δαπάνες». Φαίνεται πως η αγορά θα πληρώσει τις απέλπιδες προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου να πιάσει τους στόχους του μνημονίου. Το ΥΠΟΙΟ χρησιμοποιεί λογιστικά τρικ (γνώριμα από τον καιρό της Ν.Δ.) και μειώνει τις ταμειακές εκροές με διάφορους τρόπους, για να δείξει καλύτερα στοιχεία στο έλλειμμα απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα.
Έτσι, εδώ και εβδομάδες, το οικονομικό επιτελείο άρχισε τις μεταθέσεις στις πληρωμές, που τόσο κατέκρινε το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ και φορείς του Δημοσίου πως ό,τι έλαβαν, έλαβαν από τον προϋπολογισμό μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Από εκεί και πέρα δεν θα πάρουν ούτε ευρώ και καλά θα κάνουν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.
Η απόφαση αυτή έχει ήδη πυροδοτήσει μια σειρά εξελίξεων, με το ΙΚΑ να ψάχνει για δανεισμό - μαμούθ για να καλύψει τις ανάγκες του. Τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία σταμάτησαν ήδη από το καλοκαίρι τις πληρωμές παλαιών οφειλών τους διαφυλάσσοντας τη ρευστότητά τους για την πληρωμή των συντάξεων και του δώρου των Χριστουγέννων.
Ειδικά το ΙΚΑ πάγωσε το τρίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου - Σεπτεμβρίου την πληρωμή οφειλών προς τα νοσοκομεία και πιθανόν να κάνει το ίδιο και το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, εάν δεν καταφέρει να βρει δανεικά. Ενώ διεμήνυσε στα νοσοκομεία ότι θα μειώσει το ποσοστό της καταβολής που πληρώνει από 90% σε 60%.
Την ίδια στιγμή, παρά τις τυμπανοκρουσίες για τις βαθιές τομές στην Υγεία και περικοπές στις δαπάνες, οι έλεγχοι στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Αττικό και Γεννηματάς και σε όλα τα ταμεία, από τις πέντε μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες της χώρας, άρχισαν μόλις πρόσφατα. Υποτίθεται ότι, βάσει του μνημονίου, από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης θα έπρεπε να ήταν ο έλεγχος των νοσοκομείων που παραδοσιακά απορροφούν μεγάλα κονδύλια των προϋπολογισμών και δημιουργούν τις μαύρες τρύπες. Όμως οι έλεγχοι σκάλωσαν στη γραφειοκρατία μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων.
Επιπλέον οι προμηθευτές σταματούν σιγά σιγά να τροφοδοτούν τα νοσοκομεία με υλικά (ακόμη και πρώτης ανάγκης) και απαιτούν πληρωμή, όμως το ΥΠΟΙΟ αρνείται να δώσει λύση. Όσο για τη μηχανογράφηση, που, βάσει μνημονίου πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, παίρνει αδιευκρίνιστη παράταση, καθώς, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας, δεν είμαστε καθόλου έτοιμοι.
Οι λογιστικές αλχημείες φαίνονται και στα προβλήματα στη διανομή πετρελαίου θέρμανσης, με τους διανομείς να απειλούν με αποχή. Ζητούν να τους επιστραφεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου που πλήρωσαν από την προηγούμενη χειμερινή περίοδο, την οποία το ΥΠΟΙΟ καθυστερεί για να αποφύγει τις εκροές. Ο υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε για το θέμα σε τηλεοπτική εκπομπή, όμως τα μάσησε και δεν παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα!
Νέες απολύσεις, σκληρά μέτρα
Αυτό που είπε ο Παπακωνσταντίνου είναι ότι θα υπάρξει και νέα συρρίκνωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών και ΔΕΚΟ, μετατάξεις, μειώσεις μισθών (και απολύσεις), διότι, όπως δήλωσε, υπάρχει ακόμη περιθώριο. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το νέο φορολογικό πρόγραμμα που θα εφαρμόσει το ΥΠΟΙΟ το 2011, με την τεχνογνωσία υπαλλήλων του ΔΝΤ που θα εγκατασταθούν μόνιμα στην Αθήνα. Το σχέδιο προβλέπει την κατάργηση των εφοριών και την αναδιάρθρωσή τους ώστε να παραμείνουν περίπου οκτώ εφοριακά κέντρα σε ολόκληρη την Ελλάδα, τα οποία όμως θα λειτουργούν ως κέντρα εξυπηρέτησης για θέματα εκτός συναλλαγών. Παράλληλα θα δημιουργηθούν νέα κέντρα, που θα ασχολούνται αποκλειστικά με τους φορολογικούς ελέγχους, ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα πώς και πού θα γίνονται οι συναλλαγές, δηλαδή οι πληρωμές των φόρων. Ο Παπακωνσταντίνου αρνείται πλέον να ξεκαθαρίσει πόσα θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες το 2011. Όμως, εάν κρίνουμε από τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού στο εννεάμηνο, υπάρχει σοβαρότατο ενδεχόμενο να έρθουν νέες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους (όπως προβλέπει το μνημόνιο) αμέσως μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Χάθηκε ο στόχος
Τα μεγέθη βρίσκονται μακράν των στόχων που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο, ενώ έχει «χαθεί» και ο στόχος των δαπανών. Εξανεμίζεται δηλαδή η εξοικονόμηση των δαπανών του πρώτου εξαμήνου που προήλθε από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Σας υπενθυμίζουμε τις ανησυχίες της τρόικας, όπως καταγράφηκαν στις εκθέσεις της, ότι το μαξιλάρι των 4 δισ. δεν είναι διατηρήσιμο και ενδέχεται να χαθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2010. Όπερ και εγένετο. Η απόκλιση από τα έσοδα φθάνει (μέχρι τώρα), σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, τα 1,8 δισ. ευρώ, ενώ η τρόικα θεωρεί ότι ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, καθώς οι οφειλές του Δημοσίου είναι μεγαλύτερες. Η απόκλιση καταδεικνύει την ασφυξία στην αγορά και την έλλειψη ρευστότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αυτό φαίνεται και από τις εισπράξεις του ΦΠΑ, που αυξήθηκαν κατά μόλις 2,9%. Αλήθεια, τι έγιναν τα τσουχτερά πρόστιμα που υποτίθεται ότι επιβλήθηκαν στους μεγαλογιατρούς του Κολωνακίου και τους σκαφάτους;
Ουσιαστικά το οικονομικό επιτελείο πρέπει να μαζέψει περίπου 16 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους 3 μήνες για να είναι μέσα στους στόχους.
ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
2 σχόλια:
Εντός πωλούνται πάσης φύσεως υλικά !!!
Συμφωνώ με τον aldebaran!
Νομίζω ότι όλα τέλειωσαν!
Είμαστε πλέον υπό κατοχή!
Και συνειδητά οι σοσιαληστές μας παρέδωσαν γη και ύδωρ!
Δημοσίευση σχολίου