Σελίδες

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Καμιά Κυβέρνηση δεν θέλει πραγματικά ανεξάρτητη Δικαιοσύνη


Διαβάζω στο Έθνος:

«Την παραίτησή του από το δικαστικό σώμα υπέβαλε ο δεύτερος κατά σειρά αρχαιότητας αρεοπαγίτης Λεων. Ζερβομπεάκος, που είχε διατελέσει εφέτης - ανακριτής στις υποθέσεις 17 Νοέμβρη - ΕΛΑ. Ο Λ. Ζερβομπεάκος επρόκειτο κανονικά να αποχωρήσει τον Ιούνιο του 2013 (οπότε θα συμπλήρωνε το ανώτατο όριο ηλικίας) και η παραίτησή του αποτελεί πλήγμα για τον χώρο της Δικαιοσύνης, καθώς είχε διακριθεί για την επιστημοσύνη, το ήθος και την ακεραιότητά του. Αν και στο λιτό κείμενο δεν αναφέρονται οι λόγοι παραίτησης, δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οφείλεται στην παράλειψη προαγωγής του και από τη σημερινή και από την προηγούμενη κυβέρνηση».


Θλίψη με γέμισε το γεγονός αυτό. Θλίψη γιατί αντιλαμβάνομαι, για μια ακόμα φορά, ότι η Εκτελεστική Εξουσία δεν θέλει πραγματικά ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Δεν θέλει πραγματικά ανεξάρτητους Δικαστές που θα αποφασίζουν έχοντας ως γνώμονα μόνο τη συνείδηση τους, το Σύνταγμα και το νόμο. Τίποτε άλλο. Και ο Λεωνίδας Ζερβομπεάκος, βαθιά Δημοκράτης (με την πραγματική σημασία της λέξης) υπήρξε πραγματικά ανεξάρτητος Δικαστής. Ήρθε πολλές φορές σε αντιπαράθεση με την προηγούμενη ηγεσία του Αρείου Πάγου, γιατί ήθελε να διατηρήσει την αξιοπρέπεια του ως Δικαστή. Γι’ αυτό και δεν άρεσε και στην προηγούμενη Κυβέρνηση και γι’ αυτό δεν προήχθη τότε σε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου (είναι γνωστό ότι σύμφωνα με το άρθρο 90 παρ. 5 του Συντάγματος, τους Αντιπροέδρους και τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων εκλέγει το Υπουργικό Συμβούλιο). Την ίδια ανεξάρτητη στάση τήρησε και με την νυν Κυβέρνηση, η οποία γρήγορα αντιλήφθηκε ότι δεν ήταν του χεριού της. Και γιατί να είναι άλλωστε? Η διάκριση των τριών εξουσιών (Νομοθετικής, Εκτελεστικής, Δικαστικής) είναι το θεμέλιο της Δημοκρατίας. Αποτέλεσμα? Και πάλι δεν προήχθη σε Αντιπρόεδρο. Προήχθησαν πολύ νεώτεροι του Δικαστές. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Είναι η απόδειξη ότι καμιά Κυβέρνηση δεν θέλει πραγματικά Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.  
Ίσως γι' αυτό στέλλουν τους Δικαστές στο ΙΚΑ, ενώ οι λειτουργοί της Νομοθετικής και της Εκτελεστικής Εξουσίας παραμένουν στην ασφάλιση του Δημοσίου. 

Σχόλιο δικό μου:
Οι λειτουργοί της δικαιοσύνης ενοχλούν φυσικά γι' αυτό και κάθε εξουσία προσπαθεί αντί να αναβαθμίσει το θεσμό να τον υποβαθμίσει και να τον εξαφανίσει εντελώς αν είναι δυνατόν.  Γι' αυτό μαλλον και κατάργησαν και τον υφυπουργό δικαιοσύνης. Με τις συνθήκες που έχουν εξασφαλίσει για την απονομή της δικαιοσύνης (έλλειψη κτιρίων, μηχανοργάνωσης, δικαστών, υπαλλήλων, λαβύρινθο νομοθετικών διατάξεων, εκλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης από το Υπουργικό συμβούλιο κλπ.) κατάντησαν τους δικαστές απλούς γραφειοκράτες και διεκπεραιωτές υποθέσεων σε χρόνο τόσο μακρινό που καταντά στην ουσία αρνησιδικία η επίλυση κάθε διαφοράς. Και έτσι μόνο το ΙΚΑ πια αρμόζει για την ασφάλιση των λειτουργών της δικαιοσύνης, ας μην απορούμε!!
Αλλοίμονο στον κόσμο! Δεν καταλαβαίνει ότι απαξιώνοντας τους δικαστές στην ουσία πέφτει στην παγίδα του συστήματος που ευνοείται από την ανυπαρξία της δικαιοσύνης.
Θα πρέπει να απαιτούμε αληθινή δικαιοσύνη με ανεξάρτητους δικαστές και όχι κατάλυσή της!!


http://enomenoiblogers.blogspot.com

1 σχόλιο:

Aνεμος είπε...

Στην αρχαία Ελλάδα τους βρώμικους πολιτικούς τους εξοστρακιζαν
Δηλαδή τους εξόριζαν σε ένα νησί
Αυτό είναι δικαιοσύνη
Όσο για σήμερα θλίβομαι…
Βλέπω ότι όλοι οι πολιτικοί λένε ας κρίνει η δικαιοσύνη ,με γνώμονα ,ότι είναι σίγουροι για την διασφάλιση της ασυλίας τους
Βεβαία η ένοια ισοπολιτεία ,ισοτιμία και όλοι οι πολίτες είμαστε ίσοι έναντι του συντάγματος θα απαντηθει ..
Δίκιο έχεις
Κάνε μήνυση στο κράτος να δικαιωθείς