Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010

Απάτη οι συσκευές μείωσης κατανάλωσης ρεύματος


Εξοικονόμηση στη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και μείωση στο λογαριασμό ρεύματος μέχρι και 45%, ισχυρίζονται ότι επιτυγχάνουν διάφορες συσκευές που διαφημίζονται στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο.
Η Δ/νση τεχνικού ελέγχου της Γ. Γραμματείας Καταναλωτή, σε απάντηση της στις καταγγελίες της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου, του ΚΕΠΚΑ και άλλων καταναλωτών αναφέρει:
- Μετά από έρευνα και γνωμοδότηση της ΔΕΗ αποδείχθηκε ότι ουδεμία μείωση στο λογαριασμό ρεύματος των οικιακών καταναλωτών επιτυγχάνεται από την τοποθέτηση των συσκευών αυτών.
- Οι ανωτέρω ισχυρισμοί κατά την προώθηση των συγκεκριμένων προιόντων αποτελούν παράβαση των άρθρων περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.
- Για λόγους προστασίας των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών, η Γ. Γ. Καταναλωτή θα επιβάλει τις κυρώσεις που προβλέπονται από το νόμο.


Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου με επιστολή της στη Γ. Γραμματεία Καταναλωτή είχε αναφέρει μια περίπτωση παραπλανητικής διαφήμισης για συσκευές που υπόσχονται εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας στην οικιακή κατανάλωση (http://enka-volou.blogspot.com/2010/02/blog-post_18.html#more). Η αρχή επί της οποίας στηρίζεται η λειτουργία της συσκευών, κατά τα λεγόμενα του αντιπροσώπου, είναι η διόρθωση του συνημίτονου (συνφ) που πρέπει να βρίσκεται κοντά στο 1. Στον οικιακό τομέα όμως, δεν υπάρχουν επαγωγικά φόρτια και το συνφ είναι πάντα κοντά στο 0,96 με 0,98. Κατά συνέπεια δεν προκύπτει κανένα όφελος για τον καταναλωτή από τη χρήση της εν λόγω συσκευής.
Αυτό επιβεβαιώνει και η ΔΕΗ στο πόρισμα της σύμφωνα με το οποίο:
- Οι μονοφασικοί και τριφασικοί μετρητές της ΔΕΗ που εγκαθίστανται σε κατοικίες, δεν καταγράφουν άεργο ενέργεια, αλλά μόνο ενεργή και τα αντίστοιχα τιμολόγια δεν συναρτώνται με την τιμή του συντελεστή ισχύος (συνφ).
- Οι θερμικές απώλειες τις οποίες, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, μειώνουν οι εν λόγω συσκευές δεν καταγράφονται από τους μετρητές και επομένως ουδεμία εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας επιτυγχάνεται.
- Ακόμη και αν καταγραφόταν η μείωση της θερμικής ενέργειας που ισχυρίζονται ότι επιτυγχάνουν οι συσκευές, αυτή θα αποτελούσε ποσοστό της τάξης του 1% της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.


Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου καλεί την πολιτεία να πάρει άμεσα μέτρα κατά των εταιρειών Marex Solutions, ECO-ROWER, Hellas energy, Economizer, Viper Energy, οι οποίες συνεχίζουν απρόσκοπτα να διαφημίζονται και να παραπλανούν τους καταναλωτές.


_______ΣΧΟΛΙΑ______________________________________________________
Μετά την ανάρτηση του άρθρου ο αναγνώστης μας Βασίλης ΤΣΕΚΡΕΚΟΣ μας έστειλε το παρακάτω σχόλιο ...
"Αυτό είναι γνωστό εδώ κ καιρό απο αυτούς που ασχολουνται με τον κλάδο μας,μεγάλη προσοχή χρειάζεται ειδικά σε κάποιες εταιρείες φωτοβολταϊκών που υπόσχονταν μείωση της κατανάλωσης μέχρι κ 60% με τέτοιου είδους μηχανηματα μαζί με το φ/β σύστημα. Ειδικά στην Κρήτη είναι γεγονός απάτη εις βάρος 500 καταναλωτών που πλήρωσαν τέτοια inverters 1000ευρω.Δηλαδή μιλάμε για απάτη 5.000.000 ευρώ!!!
Έχω κάνει δοκιμή σε τέτοιο inverter σταθεροποίησης του συνημιτόνου
και δεν υπάρχει καμία εξοικονόμηση.Αποτέλεσμα υπάρχει μόνο σε καταναλώσεις πάνω απο 20kw/h, πράγμα δύσκολο σε οικιακούς καταναλωτές".
ΠΗΓΗ  ΑΡΓΟΝΑΥΠΛΙΑ

http://enomenoiblogers.blogspot.com

2 σχόλια:

marianaonice είπε...

Τώρα με τις αυξήσεις της ΔΕΗ δεν γλυτώνουμε με τίποτε! Ούτε συσκευές μείωσης θα μας σώσουν ούτε τίποτε άλλο!
μόνο το λυχνάρι θα είναι η σωτηρία μας!
:)))

Aνεμος είπε...

Και με τα φωλτοβολταικα και εκεί δεν λένε αλήθεια
Πρέπει να κάνεις μεγάλη κατανάλωση, για να έχεις μείωση
Για οικιακή χρήση δεν υπάρχει μείωση