Σελίδες

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

De facto χρηματοπιστωτική πτώχευση


banksssssssΗ Τετάρτη ήταν μία ημέρα μεγάλων χρηματοπιστωτικών / χρηματιστηριακών εξελίξεων, με την Ελλάδα, ουσιαστικά, να κηρύττει de facto χρηματοπιστωτική πτώχευση, καθώς τα επιτόκια του 2ετούς ομολόγου της απογειώθηκαν πάνω από το 20%, σε τιμές που άγγιξαν υψηλά επίπεδα 20 ετών, κάνοντας αδύνατη, πλέον, τη βραχυπρόθεσμη αναχρηματοδότηση του χρέους της μέσω της αγοράς ομολόγων. Την ίδια στιγμή, τα μακροπρόθεσμα επιτόκια κινούνταν πάνω από το 10%, για να υποχωρήσουν στη συνέχεια στο 9,98%, ποσοστό που, σε συνδυασμό με αυτό των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, επιβεβαιώνει την de facto χρηματοπιστωτική πτώχευση.


Από την άλλη πλευρά, η απογείωση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων της Πορτογαλίας στο 6,09%, ποσοστό το οποίο έκανε πριν λίγες εβδομάδες την Ελλάδα να ζητήσει τη βοήθεια της Ευρώπης και του ΔΝΤ, βοήθησε τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αρχίσουν να κατανοούν πως το πρόβλημα της Ελλάδας είναι αμιγώς ευρωπαϊκό και ότι η μετάδοση της κρίσης σε περισσότερες χώρες είναι αναπόφευκτη, καθώς οι κερδοσκόποι θα επιτίθενται σε κάθε επόμενο αδύναμο κρίκο διεκδικώντας τη μεγιστοποίηση των κερδών τους.

Το αποτέλεσμα ήταν μία πολιτική ενεργοποίηση η οποία αποτυπώθηκε στις δηλώσεις, επώνυμες και ανώνυμες, αξιωματούχων της Γερμανίας και άλλων χωρών, αποκαλύπτοντας πως η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα δάνειο πιο κοντά στα 120 δις ευρώ και όχι στα 40 δις και ότι θα πρέπει να απέχει από την ‘ελεύθερη’ αγορά ομολόγων για διάστημα τριών ετών, προκειμένου να αποφύγει την οικονομική πτώχευση. Το σενάριο αυτό είναι πολύ πιο ρεαλιστικό από το προηγούμενο και αν υιοθετηθεί θα μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πιθανότητα οικονομικής πτώχευσης της χώρας και θα αποτελέσει ένα πολύ μεγάλο πλήγμα για τους κερδοσκόπους.

Οι πολιτικές εξελίξεις αποτυπώθηκαν γρήγορα στη χρηματιστηριακή οικονομία, με τα ασφάλιστρα χρέους (CDS) της Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Ισπανίας και Ελλάδας να καταγράφουν μεγάλη πτώση το βράδυ της Τετάρτης, καθώς κερδοσκοπικά κεφάλαια έσπευσαν να κλειδώσουν τα τεράστια κέρδη που έχουν αποκομίσει από το πρόσφατο ράλι. Τα CDS της Πορτογαλίας υποχώρησαν κατά 15,90%, της Ιρλανδίας κατά 13,40%, της Ισπανίας κατά 13,15% και της Ελλάδας κατά 9,13%.  Με την πτώση των ελληνικών CDS κατά 75,19 μονάδες βάσης, η υπολογιζόμενη με βάση αυτά πιθανότητα της χώρας να πτωχεύσει μειώθηκε κατά 5% και φτάνοντας στο 44,57% έφερε την Ελλάδα στη 2η θέση μεταξύ των πιθανότερων προς πτώχευση χωρών, κάτω από τη Βενεζουέλα, ενώ την Τρίτη είχε βρεθεί στην 1η θέση της σχετικής λίστας. Παράλληλα μειώθηκε και η πιθανότητα πτώχευσης της Πορτογαλίας από το 30% στο 24,52%.

Παρά τις θετικές εξελίξεις στα κρατικά CDS αυτά των τραπεζών της Πορτογαλίας συνέχισαν να αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα, ενώ πολύ μεγάλη ήταν και η αύξηση των CDS Ιρλανδικών τραπεζών. Αξιοσημείωτο είναι πως τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο στον κόσμο, μεταξύ των επιχειρήσεων, κατέγραψε το CDS του ΟΤΕ, με αύξηση της τάξης του 24,25% ή 42,49 μονάδων βάσης, γεγονός που δείχνει ότι οι κερδοσκόποι τον θεωρούν ευάλωτο σε κερδοσκοπικές πιέσεις, κάτι το οποίο θα είναι καλό να ληφθεί υπόψη από την Ελλάδα.

Στο μεταξύ ένας από τους βασικούς στόχους της επίθεσης στην Ευρώπη, αυτός της πτώσης του ευρώ, έχει επιτευχθεί στο έπακρο, με το δολάριο να κατακτά νέο υψηλό 12 μηνών την Τετάρτη.

Η άνοδος του δολαρίου και η κρίση στην Ευρώπη έχει στρέψει μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια στις ΗΠΑ, καθώς οι απώλειες του ευρώ ροκανίζουν τα κέρδη τους από την ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά. Πράγματι, ενώ από την αρχή του χρόνου ο DAX στην Γερμανία ενισχύεται κατά 3,39% σε ευρώ, όταν η αποτίμηση γίνει σε δολάρια εμφανίζεται να καταγράφει πτώση κατά 4,36%. Στη Γαλλία, ο CAC καταγράφει από την αρχή της χρονιάς απώλειες της τάξης του 2,33% σε ευρώ, οι οποίες αυξάνονται σε 9,66 σε δολάριο.

Στο ΧΑ, η κυριότερη εξέλιξη της ημέρας ήταν η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία, ωστόσο, αν συμφωνήσουμε ότι έπρεπε να συμβεί, ήρθε με πολλούς μήνες καθυστέρηση. Ο ΓΔ έκλεισε με άνοδο της τάξης του 0,63% και η μηχανική τεχνική ανάλυση του 3F2010 βαθμολόγησε τη δύναμη της βραχυπρόθεσμης τάσης με –67%, τιμή εξαιρετικά χαμηλή αλλά βελτιωμένη από αυτήν της Τρίτης, ενώ η δύναμη της μεσοπρόθεσμης τάσης βαθμολογήθηκε με τιμή –59,01%.

Ο ΓΔ αντέδρασε ανοδικά μετά από 5 διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, πτωτικό σερί που ήταν το μεγαλύτερο από το Μάρτιο του 2009. Ο ΕΚΤΑ 600 μέτρησε ακραία βραχυπρόθεσμη πτωτική κατάσταση 2ου βαθμού, κάτι που είχε να συμβεί από το χαμηλό του Μαρτίου του 2009 και επιβεβαιώθηκε ως προς το στόχο που έδωσε τη Δευτέρα για περαιτέρω περιθώρια πτώση της τάξης του 5% πριν από μία, έστω μικρή, ανοδική αντίδραση.

Από τις μετοχές με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο ΓΔ αξιόλογη άνοδο κατέγραψαν οι Eurobank και Κύπρου, ενώ ο ΟΤΕ κατέγραψε πτώση. Σε σχέση με το χαμηλό τους του Φεβρουαρίου, οι ΕΕΕΚ, Eurobank, ΚΥΠΡΟΥ και ΟΠΑΠ έχουν υψηλότερη τιμή, ενώ ο ΓΔ βρίσκεται, ήδη, κατά 5,48% χαμηλότερα. Η ΕΤΕ βρίσκεται 20,93% κάτω από το χαμηλό του Φεβρουαρίου, έχοντας καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση από τις υπόλοιπες μετοχές με τη σημαντικότερη βαρύτητα στο ΓΔ, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις μας από τον περασμένο Οκτώβριο, ότι θα ήταν το ‘όπλο μαζικής καταστροφής’ που θα χρησιμοποιούσε το έξυπνο χρήμα στο ΧΑ.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε πως, σύμφωνα με το δείκτη p/e (τιμή προς κέρδη εταιριών)  το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει το φθηνότερο στον κόσμο μεταξύ των αναπτυγμένων αγορών και ένα από τα φθηνότερα μεταξύ όλων των βασικών χρηματιστηρίων του κόσμου.


http://www.sofokleous10.gr/
Μοιραστείτε http://enomenoiblogers.blogspot.com

1 σχόλιο:

akrat είπε...

τα νεύρα μουυυυυυυυυυυυ