Σελίδες

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

«Κατίν: Ένα άγνωστο έγκλημα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου»

επειδη η αναρτηση μας ειχε αμφισβητηθει..να το οριστικο αποτελεσμα
Η ρωσική κάτω βουλή εξέδωσε σήμερα ψήφισμα, με το οποίο παραδέχεται ότι οι σφαγές 20.000 Πολωνών αξιωματικών το 1940 στο Katyn κι ενώ μαινόταν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, έγιναν υπό τις άμεσες διαταγές του τότε ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Στάλιν.
Με το ψήφισμα αυτό δίνεται ένα τέλος στην πολύχρονη διαμάχη ανάμεσα στη Μόσχα και τη Βαρσοβία σχετικά με το ποιος ήταν υπεύθυνος για τη γενοκτονία του Katyn.
Για δεκαετίες, προτού ακόμη καταρρεύσει το κομμουνιστικό καθεστώς στην Ρωσία, οι Σοβιετικοί χρέωναν τη σφαγή του Katyn στους Ναζί, μια θεωρία που αργότερα ανατράπηκε, καθώς ιστορικές πηγές απέδιδαν το έγκλημα στην NKVD, τη διαβόητη μυστική αστυνομία του Στάλιν.




 πραγματική ιστορία πίσω από την συγκλονιστική ταινία του Αντρέι Βάιντα.

Τον Σεπτέμβριο του 1939 οι στρατιές του Χίτλερ εισέβαλαν στην Πολωνία. Ήταν το ξεκίνημα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Σοβιετική Ένωση του Ιωσήφ Στάλιν, υλοποιώντας ένα κρυφό πρωτόκολλο του Συμφώνου μη επίθεσης με την Γερμανία εισβάλει από Ανατολικά στην Πολωνία. Η Πολωνία βρίσκεται σε διπλή κατοχή. 22.500 αξιωματικοί του πολωνικού στρατού οι οποίοι αιχμαλωτίζονται, εξαφανίζονται. Όταν η Σοβιετική Ένωση μπήκε στον πόλεμο κατά της Γερμανίας, οι χιτλερικοί κατηγόρησαν τον Στάλιν για την εκτέλεση των αξιωματικών. Η Σοβιετική Ένωση απάντησε πως ήταν ένα προπαγανδιστικό τέχνασμα της Χιτλερικής Γερμανίας.
Το μόνο βέβαιο ήταν πως στην περιοχή του Κατίν, βρέθηκαν 22.500 σκελετοί σε ομαδικούς τάφους. Οι εκτελεστές τους είχαν σκοτώσει, έναν προς έναν με μια σφαίρα στον αυχένα.
Το έγκλημα του Κατίν έμεινε στο σκοτάδι. Όπως και οι δολοφόνοι. Η Πολωνία πέρασε στο Ανατολικό μπλοκ και κανένας, ούτε και οι δυτικοί αντίπαλοι της Σοβιετικής Ένωσης δεν είπαν ποτέ τίποτα για το έγκλημα.



Ο Αντρέι Βάιντα, ο βραβευμένος με Όσκαρ Πολωνός σκηνοθέτης, του οποίου ο πατέρας εκτελέστηκε στο Κατίν, με μια ταινία του που βγαίνει τώρα στους ελληνικούς κινηματογράφους, κατηγορεί τους Ρώσους για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου.
Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει αποκαλύπτοντας την πραγματική ιστορία. Ο Λεχ Βαλέσα, σε μια συνέντευξή του στον Κώστα Βαξεβάνη, αποκαλύπτει τι περιείχαν οι φάκελοι της KGB που του παρέδωσαν Γκορμπατσόφ και Γιέλτσιν για την υπόθεση. Ευθύνονται οι Σοβιετικοί και ο Στάλιν προσωπικά για το έγκλημα; Τα απόρρητα έγγραφα με τις αποφάσεις του ΚΚΣΕ για το Κατίν και οι εισηγήσεις του τρομερού Λαυρέντη Μπέρια.
Γιατί ο Τσώρτσιλ αρνήθηκε να αποδοθούν ευθύνες για το έγκλημα;
Η Ιστορία για μια ακόμη φορά γράφτηκε σε κλειστές, άγνωστες σκοτεινές σελίδες. Ένα μεγάλο έγκλημα και μια μεγάλη αποκάλυψη.

koyti pandoras

Μοιραστείτε
http://enomenoiblogers.blogspot.com

5 σχόλια:

Ἀχιλλεῦς είπε...

Πολύ καλή η ταινία!

zoyzoy είπε...

Ο σκηνοθέτης με την φοβερή του ταινία έκανε γνωστό αυτό το τρομερό έγκλημα της ιστορίας!
Συγκλονιστική!
Είναι απ'τις ταινίες που δεν ξεχνάς ποτέ!

marianaonice είπε...

Η Ιστορία για μια ακόμη φορά γράφτηκε σε κλειστές, άγνωστες σκοτεινές σελίδες. Ένα μεγάλο έγκλημα και μια μεγάλη αποκάλυψη!

Και πόσα άλλα μεγάλα εγκλήματα άραγε έμειναν στο σκοτάδι?
Δεν υπάρχουν άγγελοι σε καμία πλευρά του φεγγαριού...
Μόνο δαίμονες που καιροσκοπούν για τα δικά τους συμφέροντα σε βάρος των λαών όλου του κόσμου!!
Δεν είναι φριχτό τόσο ότι το έγκλημα έγινε εν ονόματι της λαϊκής επανάστασης και του προλεταριάτου, όσο το ότι οι αντίπαλοι του κόκκινου στρατού, στη Δύση δεν έβγαλαν μιλιά!!
Που σημαίνει ότι πάντα γίνονται συμψηφισμοί των μεγάλων εγκλημάτων μεταξύ των εγκληματιών που βρίσκονται και στα δύο στρατόπεδα!!!
ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ! Κάθε κίνησή τους έχει μία σκοτεινή και βρώμικη σκοπιμότητα που μόνο μετά από χρόνια μπορεί να αποκαλυφθεί!!!

Πολύ καλό ρεπορτάζ και η ταινία θα πρέπει να είναι αποκαλυπτική!

stergios είπε...

Κατιν
(1)

Μπαίνοντας τυχαία είδα τη σχετική ανάρτηση. Σχεδόν μου προκαλεί κατάπληξη όλη αυτή η φιλολογία περί σκοτεινού και μυστικού εγκλήματος που κανένας δεν ήξερα και δήθεν ο Βάϊντα το έφερε στο φως τώρα… ανιστόρητες μπαρούφες!

Είναι πραγματικά ντροπή να τρώμε τόσο εύκολα τις σούπες των μέσων ενημέρωσης. Να είμαστε τόσο ανιστόρητοι όχι στο να ξέρουμε κάθε συγκεκριμένη ιστορία αλλά να ξέρουμε ότι κάθε ιστορικό γεγονός χρειάζεται και ελάχιστο έλεγχο πριν να πει κάποιος κάτι.

Το ότι μας σερβίρουν τώρα ως νέα μια πολύ παλιά ιστορία δεν είναι καθόλου αθώο. Ούτε ότι ο Βάιντα με γνωστή πολιτική κατεύθυνση κάνει μια ταινία που λέει δήθεν την αλήθεια, δεδομένου ότι ανήκει σε εκείνη τη κατηγορία που λένε εκ των προτέρων ποιος σκότωσε τους Πολωνούς αξιωματικούς. Για όσους είναι ανιστόρητοι Πολωνός ήταν και ο Σοβιετικός στρατηγός που απελευθέρωσε τη Βαρσοβία (Ροκοσόφσκι).
Στην ιστορία υπάρχουν μόνο δυο πηγές «αλήθειας», η γερμανικής με τους δυτικούς και τα τσιράκια τους και η σοβιετική με τους δικούς της. Η πραγματική αλήθεια είναι μόνο μια αλλά όλοι οι μετέπειτα είναι αδύνατο να τη βρουν αφού όλα τα στοιχεία προέρχονται μόνο από τους αυτές τις δύο πλευρές. Ακόμη και τα δήθεν στοιχειά που θα έδινε το τσιράκι των δυτικών ο Γέλτσιν ήταν πλαστά και αποσύρθηκαν. Ακόμη και η δήλωση του Πούτιν, άλλου διάδοχου της καπιταλιστικής Ρωσίας των τσάρων, για ευθύνη των σοβιετικών ήταν ανυπόστατη αφού και αυτός εντάσσεται στο ίδιο στρατόπεδο που αποδέχεται την γερμανική εκδοχή.

Πουθενά δεν υπάρχει αλήθεια. Εκτός και αν κάποιος αποδέχεται την… ειλικρίνεια του Γκέμπελς για τον οποίο οι δυτικοί λένε ότι πάντα έλεγε ψέματα αλλά μόνο στη περίπτωση του Κατίν λέει αλήθεια!!!!

Aνεμος είπε...

Η αλήθεια έχει διασταυρωθεί από Ρώσους στρατιώτες μάρτυρες του ιστορικού γεγονότος
Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει και αντίθετη γνώμη
Την περιμένουμε από μάρτυρες..