Σελίδες

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ



Μπράβο στον Νίκο Κακαουνακη που στήριξε το ΠΑΣΟΚ στα δύσκολα αλλά δεν παύει να λέει αλήθειες
Λέει στο σημερινό άρθρο του
Θεωρώντας λοιπόν ότι διαθέτουμε την έξωθεν καλή μαρτυρία και ακούγοντας την οργισμένη φωνή του κόσμου που ψήφισε ΠΑΣΟΚ, οφείλουμε να υποδείξουμε στην κυβέρνηση ότι έκανε λάθος στα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και τα τέλη κυκλοφορίας.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ



Η θέση αυτής της εφημερίδας είναι καθαρή. Στηρίζαμε πάντοτε το ΠΑΣΟΚ και στηρίξαμε τον Γιώργο Παπανδρέου σε εποχές που τα ΜΜΕ τον πολεμούσαν συστηματικά. Τίποτε δεν άλλαξε.
Ταυτόχρονα στηρίξαμε πάντοτε τα δίκαια αιτήματα των οικονομικά ασθενέστερων και στις μαύρες μέρες της «Νέας Διακυβέρνησης» της Ν.Δ., όπως και παλαιότερα επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Όπου βλέπαμε, κατά την κρίση μας, ότι μερικά μέτρα ήταν κοινωνικά άδικα ή πρόχειρα κι αναποτελεσματικά, λέγαμε θαρραλέα και καλοπροαίρετα τη γνώμη μας. Τίποτε δεν άλλαξε.
Η εισαγωγή έχει ένα σκοπό: να εξηγήσει ότι η καλόπιστη κριτική που θα ασκήσουμε σε αποφάσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου δεν σημαίνει ότι περάσαμε στην… αντιπολίτευση. Τη φωνή του κόσμου μεταφέρουμε ώστε να την ακούσουν οι κυβερνώντες και να διορθώσουν όσα παίρνουν διόρθωση. Θα ήμαστε ανακόλουθοι και αναξιόπιστοι αν αποδεχόμαστε σήμερα όσα καταδικάζαμε χθες, επειδή άλλαξε η κυβέρνηση. Δεν θα μας το συγχωρούσαν οι αναγνώστες, που αποτελούν το μοναδικό μας στήριγμα.
Φυσικά, δεν πρόκειται να εξαντλήσουμε την… αυστηρότητά μας απέναντι σε μια κυβέρνηση που μόλις έκλεισε ένα μήνα στην εξουσία και που παρέλαβε μια οικονομία στα όρια της κατάρρευσης, ενώ είχαμε δώσει περίοδο χάριτος ακόμη και στον καραμανλικό θίασο, παρότι ξέραμε την ανικανότητα του… θιασάρχη.
Αντίθετα, χαιρετίσαμε όλες τις ρηξικέλευθες ενέργειες του νέου πρωθυπουργού που έδειχναν μια νέα αντίληψη για τις σχέσεις κράτους-πολίτη. Δεν γκρινιάσαμε για τις καθυστερήσεις στον ορισμό των νέων γενικών γραμματέων, που για πρώτη φορά έγινε χωρίς την επιστράτευση κομματικών στελεχών και αποτυχόντων πολιτευτών. Αφ’ ενός, γιατί η διαδικασία που προτάθηκε είναι αξιοκρατική και πρωτοπόρα και, αφ’ ετέρου, γιατί εμείς, αντίθετα από κάτι άλλους, θυμόμαστε ότι το 2004 η Ν.Δ. χρειάστηκε δύο ολόκληρους μήνες για να διορίσει χωρίς καμία διαδικασία τους κουμπάρους και τους κολλητούς στις γενικές γραμματείες.
Θεωρώντας λοιπόν ότι διαθέτουμε την έξωθεν καλή μαρτυρία και ακούγοντας την οργισμένη φωνή του κόσμου που ψήφισε ΠΑΣΟΚ, οφείλουμε να υποδείξουμε στην κυβέρνηση ότι έκανε λάθος στα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και τα τέλη κυκλοφορίας.
Γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε ότι η τραγική κατάσταση της οικονομίας μετά τη νεοδημοκρατική θεομηνία καθιστά αναγκαία την εξεύρεση χρημάτων για τα άδεια δημόσια ταμεία. Όλοι ξέρουν ότι τα λεφτά δεν φυτρώνουν στα δέντρα κι ότι μόνο από φόρους θα προκύψουν. Είναι θετικό ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κατανείμει τα βάρη ανάλογα με τις δυνατότητες των φορολογουμένων, δηλαδή, να πληρώσουν τα περισσότερα οι λίγοι που έχουν τα πολλά για να ανακουφιστούν οι πολλοί που έχουν τα λιγότερα – ή καθόλου. Στο θέμα των τελών κυκλοφορίας αυτή η αρχή δεν τηρήθηκε. Μπορεί οι κάτοχοι πολυτελών αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού να κληθούν να πληρώσουν περισσότερα, αλλά όσοι έχουν ένα αυτοκίνητο παλαιάς τεχνολογίας και αδυνατούν να το αλλάξουν (τώρα που χάθηκε η ευκολία της απόσυρσης) τιμωρούνται με το χαράτσι που είχε επιβάλει ο απελθών υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς.
Η απόφαση δεν προκαλεί μόνο απογοήτευση σε όσους περίμεναν αυξημένη κοινωνική ευαισθησία από την κυβέρνηση. Είναι αμφίβολο αν θα αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τα προβλεπόμενα έσοδα. Τα αυτοκίνητα ρυπαίνουν όχι μόνο λόγω παλαιάς τεχνολογίας, αλλά και λόγω των χιλιομέτρων που διανύουν. Ένα σαραβαλάκι που κινείται ελάχιστα ρυπαίνει λιγότερο από ένα σύγχρονο που οργώνει τους δρόμους, και σχεδόν καθόλου αν συγκριθεί με τους ρύπους που εκπέμπει ένα ταξί που σε μία βάρδια κάνει το μισό γύρο της… Γης. Εξάλλου, μέχρι να οργανωθεί ο εισπρακτικός μηχανισμός που παραδόθηκε διαλυμένος, κανείς δεν εγγυάται ότι όλοι οι υπόχρεοι θα πληρώσουν τα αυξημένα τέλη. Πρόσφατη είναι η ομολογία της προηγούμενης κυβέρνησης ότι χιλιάδες κάτοχοι αυτοκινήτων δεν φιλοτιμήθηκαν να πληρώσουν – ούτε όταν τους είχε προσφέρει διευκολύνσεις πληρωμής με άτοκες δόσεις!
Το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης προκάλεσε άλλου είδους διαμαρτυρίες. Υπάρχει μια μερίδα δικαιούχων, που έχουν έρθει σε τόσο απελπιστική θέση ώστε σχεδόν να μη νιώθουν την ανακούφιση από το ποσόν που θα πάρουν – πολύ περισσότερο που θα εξατμιστεί από την ακρίβεια. Ωστόσο, με τη στενότητα που ομολογείται από παντού, αυτές είναι οι δυνατότητες και οι αντοχές – σημασία έχει ότι ο Γ. Παπανδρέου τιμά την προεκλογική του δέσμευση για ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων.
Οι σφοδρότερες διαμαρτυρίες ήρθαν από άλλους πολίτες που αποκλείστηκαν από το επίδομα, αν και δεν μπορούν να θεωρηθούν… ευημερούντες με κανένα κριτήριο. Δεν θα μπούμε στη συζήτηση για το ελάχιστο εισόδημα κάτω από το οποίο ένας πολίτης πρέπει να θεωρείται δικαιούχος, γιατί αυτό θυμίζει το παιδικό παιχνίδι της «κολοκυθιάς». Οι ενδιαφερόμενοι όμως, που κατέκλυσαν την ηλεκτρονική διεύθυνση της δημόσιας διαβούλευσης, έκαναν πολύ συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις για βελτιώσεις των μέτρων.
Το αποτέλεσμα, που ενδιαφέρει όσους ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ήταν ότι η κυβέρνηση ξεκαθάρισε διάφορα σκοτεινά σημεία και ομολόγησε ότι θα αναζητήσει βελτιωτικές λύσεις στη βάση των υποδείξεων και των σχολίων που έκαναν οι πολίτες. Μπορεί οι διευκρινίσεις να συνοδεύτηκαν από την ειλικρινή προειδοποίηση ότι οι αλλαγές θα είναι προς το καλύτερο, αλλά χωρίς θεαματικές δημοσιονομικές επιπτώσεις, όμως το γενικότερο κέρδος είναι άλλο: μια ακόμη πρωτοποριακή ιδέα του Γιώργου Παπανδρέου, η ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση, άρχισε να αποδίδει καρπούς. Ακόμη κι αν η διαδικασία αυτή δεν εξελιχθεί σε ένα είδος τακτικών μίνι «δημοψηφισμάτων», ακόμη και αν οι παρατηρήσεις και τα σχόλια δεν εισακούονται πάντα από τις Αρχές, θα αποτελέσει ένα κανάλι απ’ ευθείας επικοινωνίας μεταξύ της κοινής γνώμης και της κυβέρνησης.
Όσο για εκείνους που δεν είναι εξοικειωμένοι με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα απλά μυστικά του Διαδικτύου, ο δίαυλος επικοινωνίας τους με την κυβέρνηση θα είναι αυτή η εφημερίδα. Όπως ήταν πάντα. 
http://digital.stokarfi.gr/default.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: