Σελίδες

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Ο Συνήγορος του παιδιού...






kidswonder.jpghttp://www.0-18.gr/

Ο Συνήγορος του Πολίτη είναι μία Ανεξάρτητη Αρχή που δημιουργήθηκε το 1997 για να προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών. Ελέγχεται μόνο από τη Βουλή των Ελλήνων και οι υπηρεσίες του είναι δωρεάν.
Ένα από τα τμήματα του Συνηγόρου του Πολίτη είναι ο Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού που έχει αναλάβει το ρόλο του Συνηγόρου του Παιδιού στην Ελλάδα. Λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2003 και αποστολή του είναι να υπερασπίζει τα δικαιώματα των ανηλίκων, δηλαδή όλων των αγοριών και κοριτσιών έως 18 χρόνων.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


Τι κάνει;


  • ερευνά συγκεκριμένες παραβιάσεις δικαιωμάτων των παιδιών από φορείς ή άτομα και προτείνει τρόπους προστασίας τους 
  • προσπαθεί να κάνει γνωστά τα δικαιώματα των παιδιών σε όλους και πρώτα απ' όλα στα ίδια τα παιδιά 
  • φροντίζει ώστε τα παιδιά να συμμετέχουν και να ακούγεται η φωνή τους στα θέματα που τα αφορούν 
  • παρακολουθεί την εφαρμογή των νόμων για τα παιδιά και κάνει προτάσεις προς την Πολιτεία για να λάβει μέτρα προς το συμφέρον τους 
  • συναντά τα παιδιά στους χώρους όπου ζουν, εκπαιδεύονται και περνούν την καθημερινότητά τους, συζητά τα προβλήματα που τα απασχολούν και ακούει τις απόψεις και τις προτάσεις τους


Ο Συνήγορος δεν παίζει...


  • το ρόλο άλλων υπηρεσιών που φροντίζουν για την προστασία των παιδιών, π.χ. Εισαγγελίας ή κοινωνικής υπηρεσίας. Συνεργάζεται, όμως, μαζί τους όταν χρειάζεται






  • το ρόλο θαυματοποιού! Χρειάζεται να γνωρίζεις τα δικαιώματά σου και να χρησιμοποιείς τη βοήθεια ανθρώπων που εμπιστεύεσαι!





Η προστασία των δικαιωμάτων σου περνάει και από τα χέρια σου!
silence.jpgΣτον Συνήγορο μπορείς να απευθυνθείς εσύ, κάποιος από την οικογένειά σου ή οποιοσδήποτε άλλος γνωρίζει ότι παραβιάζονται δικαιώματα του παιδιού.

Εδώ μπορείς να βρεις τα τηλέφωνα και τη διεύθυνσή μας.

Ίσως το πρόβλημα να αντιμετωπίζεται καλύτερα αν ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου ενήλικα που εμπιστεύεσαι. Στην περίπτωση αυτή θα σου πούμε τη γνώμη μας για το τι μπορείς να κάνεις. Αν, όμως, είναι απαραίτητη η παρέμβαση του Συνηγόρου για να προστατευθούν τα δικαιώματα σου, τότε μπορείς να μας στείλεις μια γραπτή αναφορά ή ένα μήνυμα εδώ.

http://www.0-18.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: