Σελίδες

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

H υπόγεια κόντρα τραπεζιτών-κυβέρνησης


banks22Πριν περάσουν μερικά 24ωρα από τις εξαγγελίες της κ. Λούκας Κατσέλη στη Βουλή, η υπουργός Οικονομίας δέχθηκε χθες «ομοβροντία» τραπεζικών πυρών για τα μέτρα ελάφρυνσης των ασθενέστερων  νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα παρουσίαζε.
 τρία κορυφαία στελέχη, ο κ. Νίκος Καραμούζης από την Eurobank, ο κ. Θ. Πανταλάκης από την Τρ. Πειραιώς και ο κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς από την Εθνική, αξιοποίησαν το βήμα που τους δόθηκε χθες από το Σύνδεσμο των τουριστικών επιχειρήσεων για να «ξιφουλκήσουν» κατά της κ. Κατσέλη.

Κατά σύμπτωση, μάλιστα, και οι τρεις τραπεζίτες που τοποθετήθηκαν δημόσια πρώτοι μπορούν να χαρακτηριστούν ως στελέχη της Μεγάλης του Θ. Καρατζά Σχολής, αφού ανέλαβαν υψηλές θέσεις στην Εθνική επί των ημερών του αείμνηστου τέως διοικητή και στενού συνεργάτη και φίλου του κ. Κώστα Σημίτη.
Μάλιστα, για τον κ. Καραμούζη έχουν επανειλημμένα κυκλοφορήσει φήμες, ότι έχει σοβαρές πιθανότητες να αναλάβει τη διοίκηση της Εθνικής, ενώ για τον κ. Πανταλάκη έντονες είναι οι φήμες των τελευταίων ημερών, ότι θα τοποθετηθεί από τη νέα κυβέρνηση στη θέση του διοικητή της Αγροτικής. Εξ οικείων τα βέλη στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, όπως σχολίαζαν χθες στελέχη της τραπεζικής αγοράς.
Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων των τριών τραπεζικών μάνατζερ θα μπορούσε να ειπωθεί ότι ήταν το «κάτω τα χέρια από τις τράπεζες»! Εν ολίγοις και οι τρεις τάχθηκαν κατά των ρυθμιστικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την ελάφρυνση των ασθενέστερων, από οφειλές που δημιουργήθηκαν και εξαιτίας της αλόγιστης πολιτικής πιστωτικής επέκτασης των ίδιων των τραπεζών, αλλά και από τις υπερβολικές, παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις τους, που κατ’ επανάληψη έχουν κριθεί από τη Δικαιοσύνη.


Ιδιαίτερα φαίνεται ότι διαφωνούν οι τραπεζίτες με την πρόταση της κυβέρνησης για προσωρινό «πάγωμα» με νομοθετική ρύθμιση της εξυπηρέτησης των οφειλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και με τη ρύθμιση των χρεών των δανειοληπτών που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε οικονομική αδυναμία.
 «Σίγουρα πρέπει να υπάρχει νόμος για προστασία του καταναλωτή, όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμούζης. ««Σίγουρα δε θέλουμε ένα στρατό πολιτών να συνωστίζονται στα ειρηνοδικεία με χρέη 2.000-3.000 ευρώ, όμως λέμε όχι και στην καλλιέργεια της ανευθυνότητας και της λογικής του ‘δεν πληρώνω-δεν πληρώνω’. Είμαι εναντίον γενικευμένων αποφάσεων», τόνισε.
Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά ίσως ακόμη πιο ακραιφνής στην υποστήριξη της πλήρους τραπεζικής ασυδοσίας, ο κ. Πανταλάκης τόνισε ότι «όποιος παρεμβαίνει με ρυθμίσεις πρέπει επίσης να σκεφτεί και πώς θα ομαλοποιηθεί μετά η αγορά. Η ρύθμιση συνεπάγεται στρέβλωση και κανείς δεν μπορεί να παρεμβαίνει παρά μόνο η τράπεζα». Προφανώς, για τον κ. Πανταλάκη ούτε εκλεγμένες κυβερνήσεις υπάρχουν στην Ελλάδα, ούτε και δικαστήρια –νόμος είναι μόνο το… δίκιο του τραπεζίτη! Ο κ. Τουρκολιάς στάθηκε στη λέξη «πάγωμα», τονίζοντας ότι η λέξη αυτή «παγώνει και τις αγορές και η χρήση τόσο φορτισμένων λέξεων δεν κάνει καλό αυτή την περίοδο».
Ο κ. Καραμούζης επισήμανε ότι φέτος οι ελληνικές τράπεζες θα εγγράψουν συνολικά προβλέψεις 4,5 δισ. ευρώ για επισφαλή δάνεια τα οποία θα πληρώσουν οι μέτοχοι, σαν να επρόκειτο για κάποια χαριστική παροχή των μετόχων προς την κοινωνία και όχι για μια απώλεια που είναι εύλογη στο πλαίσιο της ανάληψης επενδυτικών κινδύνων και αντισταθμίζεται, βέβαια, από τα τεράστια μερίσματα και τα κεφαλαιακά κέρδη, που έχουν «γεμίσει τις τσέπες» των μετόχων, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.
ΠΗΓΗ BANK NEWS

4 σχόλια:

marianaonice είπε...

Φοβάμαι ότι δεν θ' αφήσουν να επαληθευτεί το όνειρό μας οι τραπεζίτες και μάλλον ο εφιάλτης είναι προ των πυλών!

marianaonice είπε...

4,5 δισ. ευρώ για επισφαλή δάνεια τα οποία θα πληρώσουν οι μέτοχοι, οι καημένοι... χαχαχαχα!!
Πολύ σωστά λες και πρόκειται για κάποια χαριστική παροχή των μετόχων προς την κοινωνία και όχι για μια απώλεια που είναι εύλογη στο πλαίσιο της ανάληψης επενδυτικών κινδύνων και αντισταθμίζεται, βέβαια, από τα τεράστια μερίσματα και τα κεφαλαιακά κέρδη, που έχουν «γεμίσει τις τσέπες» των μετόχων, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Τη ληστεία που κάνουν τόσα χρόνια οι μέτοχοι με τις τράπεζές τους, σε βάρος των δανειοληπτών με του χειρίστου είδους νόμιμη τοκογλυφία τους, δεν τη λογαριάζουν???

BUTTERFLY είπε...

Εγω παντως εδω διαφωνω! Απο τη στιγμη που παιρνει καποιος δανειο, πρεπει να το πληρωσει. Αυτη η αλογιστη δανειοληψια των τελευταιων χρονων, που ακομα και για να κανεις Χριστουγεννα επαιρνες δανειο, καποτε θα γυριζε μπουμερανγκ...νομοτελειακα...
Αυτο που οφειλει το Κρατος να κανει ειναι να θεσμοθετησει ελεγκτες σε καθε τραπεζα, οι οποιοι θα ελεγξουν καθε περιπτωση ξεχωριστα, θα βρουν και θα ΑΚΥΡΩΣΟΥΝ ΟΛΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ τις παρανομες χρεωσεις των τραπεζων, θα τις αφαιρεσουν απο το οφειλομενο ποσο και θα εξετασουν τις ιδιαιτερες περιπτωσεις οπου καποιος πηρε δανειο απο απολυτη αναγκη η εγινε κατι τελειως απροσμενο και για αυτο αδυνατει να ξεχρεωσει, οπως πχ μια ασθενεια...κι εκει θα παρεμβει το κρατος σωστα...
Οι υπολοιποι, σορυ παιδια αν ακουγεται σκληρο, ας μην δανειζονταν, ας μην απλωναν το χερι τους εκει που δεν φτανει! Ο,τι και να μου πει καποιος, δεν υπαρχει καμια δικαιολογια να παιρνεις δανειο για να πας διακοπες η για να παρεις καινουργιο αμαξι! Δεν εχεις; Μην πας διακοπες! Κρατα το παλιο σου αμαξι! Απλα...

marianaonice είπε...

@πεταλουδίτσα μου
Σωστά τα λες! Της ίδιας άποψης είμαι κι εγώ!
Μόνο που οι τράπεζες χρεώνουν επί δικαίων και αδίκων με τοκογλυφικό επιτόκιο, νόμιμα και με την προστασία του κράτους και εκτός αυτού επιβάλλουν και ανεξέλεγκτα έξοδα, κατά τη βούλησή τους, με αποτέλεσμα για κεφάλαιο 10 ευρώ ας πούμε να πρέπει να πληρώσεις 100!!
Εκεί όπως επισημαίνεις πρέπει να παρέμβει το κράτος και να βάλει όρια εντός του νόμου.
Κατά τα άλλα, όπως λέει και η μητέρα μου "κατά το πάπλωμα και το ξάπλωμα"! Δεν δανείζεσαι αν δεν έχεις δυνατότητα να εξοφλήσεις!