Σελίδες

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

«Βουλιαγμένο καράβι»

«Βουλιαγμένο καράβι» χαρακτηρίζει τη Ν.Δ. ο Περικλής Κοροβέσης, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθήνας, και αναφερόμενος στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες από τον Κ. Καραμανλή, δηλώνει ότι «βάζει το ΠΑΣΟΚ να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, με την ελπίδα πως θα γίνει μισητό και θα φθαρεί γρήγορα».
Ο γνωστός αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα και των κοινωνικών διεκδικήσεων τάσσεται κατά της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί «ύβρι για τη δημοκρατία», δεδομένης της μικρής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ. «Εκτός από μεγαλομανία, θα ήταν και τυφλότητα», προσθέτει, και θυμίζει τις εμπειρίες από συγκυβερνήσεις της Αριστεράς, όπως με Τζαννετάκη και Ζολώτα. Για την εσωτερική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, που «δεν ξεπεράστηκε, αλλά πάγωσε», σημειώνει ότι «είναι εισαγωγής από τον ΣΥΝ».
Εχει αποφύγει τη διάσπαση ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα επανέλθει η εσωτερική κρίση σε δεύτερο γύρο, μετά τις εκλογές;
«Η εσωτερική κρίση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κρίση εισαγωγής από τον ΣΥΝ. Η κρίση δεν ξεπεράστηκε, απλά "πάγωσε" λόγω εκλογών, καλώς κατά τη γνώμη μου, και θα επανέλθει μετά τις εκλογές. Κι αυτό είναι θετικό, γιατί θα μπορέσουμε να εμβαθύνουμε την πολιτική μας σκέψη, που έχει αποξηρανθεί από τα απομεινάρια του σταλινισμού».
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΑ


Ποιον θεωρείτε τον σημαντικότερο λόγο για να ψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να περάσει το φράγμα του 3%;
«Για να υπάρξει μια πραγματική αντιπολίτευση, όπως έγινε και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο (μονάχα το δικό μας γραφείο έκανε πάνω από 200 ερωτήσεις σε θέματα που δεν είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας, π.χ. όπλα τέιζερ, βόμβες διασποράς, ζητήματα του Υμηττού κ.λπ.). Ενας άλλος λόγος είναι να κάνουμε "ευθανασία" στην κατάκοιτη από χρόνια Αριστερά, για να γεννηθεί η νέα Αριστερά, που θα εκφράσει την οργή του κόσμου, προτείνοντας άμεσες, εφαρμόσιμες, εναλλακτικές λύσεις».
Πού έγκειται η κρισιμότητα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης;
«Η κρισιμότητα αυτών των εκλογών είναι να αποκτήσει ο λαός συνείδηση των προβλημάτων, να ενεργοποιηθεί και να μην ψηφίζει τους εμπρηστές του. Και σ' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να προσφέρει πολλά».
Η Ν.Δ. έχει χάσει το στοίχημα των εκλογών; Τι της καταλογίζετε περισσότερο;
«Πήρε την εξουσία και τη χειρίστηκε σαν μια αντιπροσωπεία των Βρυξελλών. Αντί να κυβερνήσει, έστω και κακά, έβαλε έναν "αυτόματο πιλότο" και έριξε το καράβι σε ξέρες».
Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι ο Καραμανλής οδηγήθηκε στην κάλπη, ενώ γνώριζε ότι οι δημοσκοπήσεις δεν ήταν ευοίωνες γι' αυτόν;
«Τι να κάνει κάποιος με ένα βουλιαγμένο καράβι; Το κάνει παλιοσίδερα και το πουλάει σε τιμή ευκαιρίας στο ΠΑΣΟΚ».
Πώς κρίνετε το γεγονός ότι ο Καραμανλής προβάλλει, προεκλογικά, τα δύσκολα μέτρα για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους;
«Στην ουσία ο Κ. Καραμανλής προανήγγειλε τα μέτρα που θα πάρει το ΠΑΣΟΚ. Γιατί εδώ που έχουμε φτάσει, με τη λογική του νεοφιλελευθερισμού, δεν υπάρχει και τίποτε άλλο να γίνει. Και βάζει το ΠΑΣΟΚ να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, με την ελπίδα πως το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία θα γίνει μισητό και θα φθαρεί γρήγορα».
Ναι ή όχι στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές και γιατί;
«Κατ' αρχήν θα ήταν ύβρις για τη δημοκρατία μια μικρή δύναμη όπως ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγκυβέρνηση. Εκτός από μεγαλομανία, θα ήταν και τυφλότητα. Οι εμπειρίες που είχαμε από συγκυβερνήσεις της Αριστεράς, όπως π.χ. με Τζαννετάκη και Ζολώτα, είναι πως κυβέρνησαν από τη θέση του κλητήρα και επωμίστηκαν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες, που τις πλήρωσαν στις αμέσως επόμενες εκλογές. Και τις πληρώνουν μέχρι σήμερα, καταργώντας άπαξ διά παντός το τεκμήριο αθωότητας της Αριστεράς. Αν το ΠΑΣΟΚ ήθελε πραγματικά μια ενότητα με την Αριστερά, θα πρότεινε μια κοινή επιτροπή, που να κουβεντιάσει όλα τα προβλήματα στο βάθος τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: